'Kuran'da başörtüsü yok' dediğine pişman ettiler

'Kuran'da başörtüsü yok' dediğine pişman ettiler

'Kuran'da başörtüsü yok' dediğine pişman ettiler 'Mahalle baskısı'nı teşhis ettiği için soruşturulan Doç....

A+A-

'Kuran'da başörtüsü yok' dediğine pişman ettiler'Kuran'da başörtüsü yok' dediğine pişman ettiler

'Mahalle baskısı'nı teşhis ettiği için soruşturulan Doç. Dr. Filiz'in başına gelen sadece bu değil. Tezleri yüzünden sicil notu düşürülmüş, profesörlük verilmiyor

Doç. Filiz'in başı düşünceleri nedeniyle hep dertte
'Türban, Yahudi geleneği'
Televizyon programlarında 'mahalle baskısı' ve 'mikrofaşizm' teşhisleri koyduktan sonra 'izinsiz şehir dışına çıkmak' suçlamasına maruz kalan Doç. Dr. Şahin Filiz'in başı düşünceleri nedeniyle hep derde girmiş. Filiz'in sıkıntıları 'Türban Yahudi geleneğidir, Kuran'da başörtüsü yoktur' diye tez vermesiyle başlıyor.
Pekiyiden ortaya...
Filiz, yeterli puanı olmasına rağmen 2005'ten bu yana profesörlük bekliyor. Filiz'in sicili 'pekiyi'den 'orta'ya düşürülmüş. Hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili Şahin'i suçlayan Selçuk Üniversitesi Rektörü Okudan, not düşürmenin hakkı olduğunu söyledi.

ANKARA - 21'inci yüzyılda, 'okul' yönetiminden izinsiz şehir dışına çıktığı ve televizyon programına katıldığı için hakkında disiplin soruşturması açılan üniversite eğitim üyesi Doç. Dr. Şahin Filiz, 'aykırı düşünce'lerinden çok çekmiş.

Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi ve İslam Felsefesi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şahin Filiz, İslam felsefesi üzerinde uzmanlaştı. Filiz, avukatının verdiği bilgiye göre, "Kuran da başörtüsü yoktur. Başörtüsü Yahudi geleniği" şeklindeki tezleri nedeniyle fakülte yönetimi ve rektörlüğün tepkisini çeken Filiz, profesörlük unvanı için gerekli olan 300 puanın iki katı fazla puan topladığı halde, profesör olamıyor. Filiz 2005'ten beri İslam felsefesinde profesörlük için beklerken bu anabilim dalında hiç profesör yok.

Filiz, Bilgi Edindirme Yasası çerçevesinde 2005 yılına kadar 'pekiyi' olan sicilinin bu yıldan itibaren 'orta'ya düşürüldüğünü öğrenince bölge idare mahkemesine de başvurmuş.

Yönetimin mahkemeye sunduğu savunmadaysa "Filiz öğrenciler üzerinde baskı kuruyor. Öğrenciler bize sözlü bildirimde bulundu ve bu nedenle sicili düşürdük" denilmiş. Filiz'in avukatı Ali Altay'a göre hakkında hiçbir yazılı şikâyet olmayan müvekkilinin sicili, dedikodulara dayanılarak düşürüldü. Altay, "YÖK Teşkilat Yasası'na göre yöneticinin iki yıl üst üste sicili 'orta' olursa, yöneticilik hakkı elinde alınıyor. Yani bu yıl da sicili orta olursa anabilimdalı başkanlığı elinden alınacak" dedi.

Görevden alınmak istedi

Bir diğer gerginlik de Doç. Dr. Filiz'in 20 Ocak 2007 tarihinde babasının rahatsızlığı nedeniyle İslam felsefesi dersinin final sınavını yapmak için okula gelmemesi üzerine yaşandı. Fakülte yönetimi "Sınav koordinatörü tarafından aramanıza rağmen bulunmamanız ve sınavın yapılmaması sebebiyle 'yönetim görevinden ayırma' cezasına karar verilmiştir" dedi. Filiz'in mazaretini bildirmesi ve rektörlüğe itiraz etmesi üzerine anabilimdalı başkanlığı Filiz'e iade edildi. Ancak bu kez de kınama cezası verildi.

Cicili bicili türban

Doç. Dr. Filiz hakkında açılan televizyon programıyla ilgili soruşturmayı sürdürme amacıyla atanan Prof. Dr. Ahmet Yaman ismiyse dikkat çekici. Avukat Altay'a göre 'Görüşleri itibarıyla Filiz'e tamamen aykırı olan bir kişinin soruşturmacı olarak atanması' iyi niyetle hareket edilmediğinin göstergesi. İddiaya göre Yaman, türbanlı kız öğrencilere 'Cicili bicili türbanlar takmayın. Pantolon giymeyin' uyarısı yapan hoca olarak tanınıyor.

Rektör: Şehir dışına çıktığı için

Selçuk Üniversitesi Rektörü Süleyman Okudan ise Doç. Dr. Şahin Filiz'le ilgili olarak "Sicil notu düştü çünkü bana karşı birtakım davranışları vardı" dedi.

Rektör Okudan, "Ben rektör olmadan önce Şahin Filiz, Fen - Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'ne bölüm başkanı olarak atanmıştı. Görev süresi boyunca bir şey yapmadım. Görev süresi bitince yeniden görevlendirmedim. Bundan dolayı bana birtakım hareketleri oldu. Zehir zemberek bir mektup yazdı. Sicil amiri olmamdan dolayı, 'orta' da 'iyi' de 'pekiyi' de verebilirim. Bu bana verilmiş bir hak" dedi.

İlahiyat Fakültesi'ne geri dönen Doç. Dr. Şahin Filiz'in bu yüzden kendisine kini olduğunu ve basında hakkında çıkan yolsuzluk haberlerin yapılmasında parmağı olduğunu öne süren rektör, Filiz'in profesörlüğünün engellendiği iddiasıyla ilgili olarak "Elimde kadro yok" dedi, son soruşturmayla ilgiliyse şöyle konuştu: "Soruşturmanın açılmasının nedeni kesinlikle bir yerde konuştuğu için değil izinsiz şehir dışına çıktığı için. Şehir dışına giderken öğretim üyeleri bildirmek zorunda. Tatile gitse de zorunda. Kesinlikle fikirleri ya da televizyon çıktığı için değil. Dekana söyledim büyütmeyin dedim çağrın konuşun, dedim."

MESUT HASAN BENLİ
14 Aralık 2007 - RADİKAL

Filiz’i ’sindirme’ girişimi

“Türban mikrofaşizmin kaynağıdır” diyen Doç. Dr. Şahin Filiz’in “Pekiyi” olan sicil notu belge gösterilmeden “Orta”ya düşürüldü. Avukatı dava açacak.

“Kuran’da örtünme yoktur”, “Türban mikrofaşizmin kaynağıdır” sözleriyle gündeme gelen Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Filiz ‘e “izinsiz şehir dışına çıktığı” gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatılmasının ardından, “Pekiyi” olan sicil notununda bozularak “Orta” seviyesine düşürüldüğü ortaya çıktı. Ulus devlet karşıtı gerici faaliyetleri eleştirmesiyle tanınan Filiz’in sicil notunun düşürülme gerekçesi ise “Atatürk inkılaplarını ve ilkeleri doğrultusunda, Atatürk milliyetçiliğine uygun eğitim vermemek”. Filiz’in avukatı Ali Altay yargıya başvuracaklarını söyledi.

Avukat Altay, Selçuk Üniversitesi yönetiminin, Filiz’e yönelik “sindirme” amaçlı hukuksuz yaptırımlarını sürdürdüğünü söyledi. Filiz’in, televizyon kanallarında “Mikrofaşizm” konulu programlara katılması nedeniyle açılan soruşturmalarla gericiliğe karşı verdiği mücadelede yalnızlaştırılarak “susturulmak” istendiğini söyleyen Altay, üniversite yönetiminin, Filiz’in 2006 yılına ait sicil notunu da “Orta” seviyeye çektiğinin ortaya çıktığını söyledi. Sicil bozulmasının nedeni olarak belge gösterilmediğini belirten Altay, “Doç. Dr. Filiz, Atatürk ilke ve devrimlerine, Atatürk milliyetçiliğine ve hür düşünce gücünü öne çıkaran eğitim vermemiş. Oysa ki, ropörtajlarında her zaman dinin, ulus-devlet karşıtı gerici faaliyetlerini eleştirmiştir. Filiz’in, öğrenciler üzerinde baskı kurduğu gibi komik bir iddiayla sicili bozuldu. 2007 sicilini de araştıracağız. Belge gösterilmeli. Yaptıkları hukuka aykırı” dedi.

Profesörlüğü engelleniyor

Filiz’in İslamiyet’e ilişkin bilimsel saptamalarının yaygınlaşmaması için çaba harcandığını belirten Altay , “2005′ten bugüne profesörlüğü engelleniyor. Profesör olması için ihtiyacı olan 300 puan. Filiz’in 800 puanı bulunuyor. Ancak, akademik terfi alamıyor” diye konuştu.

TARKAN TEMUR
CUMHURİYET - 14 Aralık 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.