Kürecik, sesini şenlikle duyuracak

Kürecik, sesini şenlikle duyuracak

Kürecik, sesini şenlikle duyuracak Malatya’nın Kürecik ilçesinde, kültür-sanat ve demokrasi coşkusu bugün başlı-yor. Bu...

A+A-

Kürecik, sesini şenlikle duyuracak Kürecik, sesini şenlikle duyuracak

Malatya’nın Kürecik ilçesinde, kültür-sanat ve demokrasi coşkusu bugün başlı-yor. Bu yıl ilk kez 12-13 Temmuz’da düzenlenecek olan “Kürecik Demokrasi, Kültür ve Sanat Şenliği” festival havasında coşkuyla kutlanacak.

İstanbul’da kurulu bulunan Kürecik Dayanışma ve Kültür Derneği tarafından organize edilen şenlik, Küreciklilerin katkılarıyla gerçekleşiyor. Halkı aydın, yazar, sanatçı ve politikacılarla buluşturacak şenliğin açılışı, Gazi Üniversitesi’nden İbrahim Demirel’in fotoğraf sergisiyle yapılıyor. İlköğretim ve lise öğrencilerinin resim ve öykü yarışması ödül töreniyle devam edecek olan şenlikte, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, DTP Milletvekili Sebahat Tuncel ve CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun katılacağı, “Türkiye’de İnsan Hakları , Demokrasi ve Örgütlenme Sorunu” konulu bir söyleşi yapılacak.

Daha sonra Muharrem Temiz, Hüseyin Aydın, Yusuf Dumlupınar ve Kürecikli sanatçıların katılacağı müzik dinletisi gerçekleşecek. Yarın ise “Dünden Bugüne Kürecik Tarihi ve Kültürü” konulu bir söyleşi ile “Türkiye’de İnanç özgürlüğü ve Alevilik Sorunu” konulu panel gerçekleşecek. Daha sonra Mazlum Çimen, Tolga Sağ ve Kürecikli sanatçıların söyleyecekleri ezgilerle şenlik sona erecek.

Devrimcilere kucak açtı

Geçmişte 30 köyün bir araya gelmesinden oluşan Akçadağ’a bağlı Kürecik bölgesinde yaşanan göçlerle bugün köy sayısı 19 olmuş. ‘68 hareketinin geliştiği dönemde Haşhaş Mitingi’ni organize eden, demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerini güçlü olarak sahiplenen bir bölge olarak biliniyor Kürecik. Aynı zamanda ‘68 hareketini Kürecik köylüleri destekleyerek, devrimcilere kucak açmış. Yüzde yüzlere varan okuma yazma oranıyla Kürecik, bugün verdiği göçlerle ve devletin uyguladığı politikalarla zor günler geçiriyor.

Kürecikliler Dayanışma ve Kültür Derneği, düzenlediği şenlikle Kürecik’e geri dönüşleri sağlamayı, kardeşlik ve dayanışma duygularını yaptıkları etkinliklerle şenlik havasında yaşatmayı hedefliyor.

Şenliği organize eden İstanbul Kürecikliler Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Köse Akgül’le Kürecik’i, şenliği, inşa ettikleri 3 katlı kültür merkezini ve hedeflerini konuştuk.

(Malatya/EVRENSEL) - 12 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.