Kürt Sorununda "Barış" Diyenler 1 Haziran Kadıköy Mitingine

Kürt Sorununda "Barış" Diyenler 1 Haziran Kadıköy Mitingine

Kürt Sorununda "Barış" Diyenler 1 Haziran Kadıköy Mitingine78'liler Girişimi'nden Can "Umut neredeyse bitti. Liman arayan...

A+A-

Kürt Sorununda "Barış" Diyenler 1 Haziran Kadıköy MitingineKürt Sorununda "Barış" Diyenler 1 Haziran Kadıköy Mitingine

78'liler Girişimi'nden Can "Umut neredeyse bitti. Liman arayan halk dinsel harekete sığındı. Yoksulluğun katlanması emekçilerin lokmasını küçülttü. Artık yeter, Kürt sorununda demokratik çözüm istiyoruz" diyor.

78'liler Girişimi, bugün (15 Mayıs) Taksim, Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaparak 1 Haziran'da Kadıköy'de gerçekleşecek barış mitingine çağırdı.

78'liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can'ın okuduğu açıklamaya Nimet Tanrıkulu, Demokratik Toplum Partisi (DTP) İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere, Barış Girişimi'nden Seydi Fırat, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) İstanbul İl Başkanı Yaman Yıldız, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul İl Başkanı Alper Taş, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tahmaz da katıldı.

"Artık çözüm istiyoruz"

"Kürt sorununa demokratik çözüm, yeter! Söz barışın..." yazılı pankart açan ve "Yeter, çözüm istiyoruz", "Yeter, söz barışın", "1 Haziran'da Kadıköy'deyiz" yazılı dövizleri taşıyan yaklaşık 30 kişilik topluluk adına Can, "Türkiye son çeyrek yüzyılını biri hâlâ süren iki iç savaş ve yaygın çatışmalarla geçirdi. Kürdü, Türkü, Lazı, Çerkezi, Arabıyla gerilla olsun asker olsun dağlarda gençlerimiz öldü" dedi.

"Tüm bu gayri insani önlemler Kürt meselesini çözdü mü" diye soran Can aksine durumun içinden çıkılmaz sorunlar yarattığına dikkat çekti.

"Zorla göç tarımı mahvetti. Kürtler olağanüstü yoksullaştı. Yoksulluğun katlanması emekçilerin lokmasını küçülttü. Kürt düşmanlığını besledi."

Umudun neredeyse bittiğini, sığınacak liman arayan halkın dinsel harekete sığındığını, siyasi gericiliğin buradan beslendiği ifade eden Can, "Postalcıların sözde üzerinde titrediği Cumhuriyet değerleri buralarda kaybetti işte" dedi.

ABD'nin Ortadoğu halkları üzerinde oynadığı oyuna Türkiye'nin de alet olduğunu söyeleyen Can şiddetsiz bir siyasi ortamın yaratılması için silahların silahların susması ve çatışmaların durmasının zorunlu olduğunu ifade etti. (EZÖ/GG)

Emine ÖZCAN / BİA Haber Merkezi - İstanbul / 15 Mayıs 2008, Perşembe

1 Haziran Kadıköy mitingi

"Mitingdeyiz Çünkü Kürt Sorununa Barışçıl Çözüm İstiyoruz"

Ersanlı, Tahmaz, Gürbüz ve Çelikkan: 1 Haziran, tepedekilerin Kürt sorununda şiddete dayalı politikaları karşısında barışçıl ve adil bir çözümden yana olanların seslerini duyuracakları bir miting olacak.

"Bu mitinge katılmaya karar verdim; çünkü çok uzun süredir Kürt halkının Türkiye'de yaygın ve güçlü bir ayrımcılığa maruz kaldığını düşünüyorum. İkinci neden ise, erkek egemen şiddet dilinin ve uygulamasının geçmişte kalabilecek kadar etkisiz hale gelmesini istemem. Askeri operasyonlardan, askerlere mayınlı pusu kurmaya, şiddet diliyle insanları sindirmeye kadar hepsi bunun içinde."

Türkiye Barış Meclisi'nin, "Kürt sorununa adil ve barışçıl bir çözüm" talebiyle 1 Haziran'da Kadıköy'de gerçekleştireceği mitingin tertip komitesinde yer alan Marmara Üniversitesi'nden Prof. Büşra Ersanlı mitinge katılma gerekçelerini bianet'e böyle anlattı.

bianet, mitingin tertip komitesinde yer alan kimi üyelere mitingin amacını ve mitingden beklentilerini sordu.

Tahmaz: Miting barış yanlısı güçlü bir toplumsal iradenin doğuşuna vesile olabilir

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tahmaz, 22 Temmuz seçimlerinde Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) meclise girmesinin toplumun çeşitli kesimlerinde Kürt sorununun barışçıl çözümüne ilişkin bir beklenti yarattığını; ancak gerçekleştirilen hava ve kara operasyonlarıyla bu beklentinin boşa çıkarıldığını vurguladı.

Tahmaz, "Muhatabımız şiddet politikasını çözüm olarak gören herkes, ama esas olarak hükümet" dedi ve ekledi:

"Bu, tepedekilerin savaş çığlığına karşı emekçilerin, ezilenlerin ve dışlananların çözüm önerilerini dillendirecek bir miting. 1 Haziran, Türkiye'de Kürt sorununa barışçıl bir çözüm isteyen güçlü bir toplumsal iradenin doğuşuna vesile olabilir. Bu yönde işaretler var."

Gürbüz: Savaştan en çok kadınlar zarar görüyor

Göç Edenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Göç-Der) Başkanı Şefika Gürbüz ise şöyle konuştu:

"Barış Meclisi Türkiye için önemli bir şans, her toplumsal kesimden insan var. Kürt sorunu sadece Kürtlerin değil, tüm Türkiye'nin sorunu. Bu savaştan tüm toplumsal kesimler zarar görüyor. En çok da kadınlar. Ha gerilla ha asker annesi, ikisi de yoğun bir travma taşıyor. Miting çalışmalarımıza yoğun bir ilgi ve destek var. Önemli bir katılım bekliyoruz, kadınların çoğunlukta olacağını düşünüyorum."

Çelikkan: Çözüm diye dayatılan ölümlere "Yeter!" demek için…

Gazeteci Murat Çelikkan da 1 Haziran mitinginin iktidar ve genelkurmayın şiddet politikalarına karşı barışçıl bir alternatifi dile getirmeyi amaçladığını söyledi: 

"Bize çözüm diye dayatılan ölümlere 'Yeter!' demek için bu mitingi düzenliyoruz. Kürt sorununun bir güvenlik ve asayiş sorunu olmadığına, siyasal, sosyal, ekonomik ve psikolojik boyutları olan bir sorun olduğuna inanıyoruz. Bu soruna demokratik bir çözüm önerisiyle yaklaşmak, Türkiye'de barış ve demokrasi açısından sürekli biçimde bilinçli olarak tıkanan yolların açılmasını da sağlayabilir."

Mitingin tertip komitesinde Ersanlı, Tahmaz, Gürbüz ve Çelikkan'ın yanı sıra Doğan Genç ve Özgür Sevgi Göral yer alıyor. Osman Kavala, Ayhan Bilge ve Seydi Fırat da çalışmalara katılıyor.

Mitingi destekleyen bazı kişi ve örgütlerse şunlar: Ufuk Uras (ÖDP Genel Başkanı), Emine Ayna (DTP Eş Başkanı), Filiz Koçali  (SDP Genel Başkanı), Doğan Tarkan (DSİP Genel Başkanı), Sabri Topçu (EMEP Genel Baskanlar Kurulu Üyesi), İsmail Hakkı Tombul (KESK Genel Baskanı), Hüseyin Yeşil (TMMOB 2. Başkanı), Nazmi Alpan (TTB İSTANBUL Yöneticisi), İbrahim Barut (SODEV Yönetim Kurulu Üyesi), Tayfun Mater (Küresel BAK), Metin Bakkalcı (TİHV Genel Sekreteri), Hüsnü Öndül (İHD Genel Baskanı), Adbülhakim Daş (Doğu-Güneydoğu Dernekler Platformu Başkanı), Tahsin Yeşildere (Üniversite Ögretim Üyeleri Derneği Başkanı), Celalettin Can (78'ler Girişimi), Turgay Oğur (Genc Siviller), Remzi Çakın (Kürt Kav), Mebuse Tekay (Yurtaş Girişimi), Cengizhan Atakul (Mazlum-Der), Kıvanç  Eliaçık (Genç-Sen), 78'liler ADA-DER, Türk Diş Hekimleri, Hak-İş, Petrol- İş, DİSK (KM/GG)

Kerem MORGÜL / BİA Haber Merkezi - İstanbul / 21 Mayıs 2008, Çarşamba

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.