Kutlu doğum harekâtı

Kutlu doğum harekâtı

Kutlu doğum harekâtı14 Nisan'da başlayan ve 20 Nisan'a kadar sürecek hafta boyunca 13 bin 268 etkinlik gerçekleştirilecek Öğrencilerin...

A+A-

Kutlu doğum harekâtıKutlu doğum harekâtı

14 Nisan'da başlayan ve 20 Nisan'a kadar sürecek hafta boyunca 13 bin 268 etkinlik gerçekleştirilecek

Öğrencilerin ve çocukların da "hedef kitle" olarak belirlendiği etkinlikler çerçevesinde öğrencilere defter-kalem dağıtılacak, kompozisyon, şiir ve hadis ezberleme yarışmaları yapılacak, çocuk yuvaları ziyaret edilecek, öğrencilere vaaz ve konferans verilecek.

ANKARA - AKP iktidarı ile birlikte şova dönüştürülen Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Türkiye genelinde 1 haftada 13 bin 268 etkinlik yapılacak. İstanbul'da 614, Konya'da 457, İzmir'de 387, Ankara'da da 365 program gerçekleştirilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı, il ve ilçe müftülüklerince Kutlu Doğum Haftası çerçevesinde illerde yapılacak etkinlikleri tek tek sıraladı. Ancak Cumhuriyet 'in edindiği bilgiler, haftanın artık tamamen şova dönüştüğünü tüm netliğiyle ortaya koydu. Buna göre 14 Nisan'da başlayan ve 20 Nisan'a kadar sürecek hafta boyunca toplam 13 bin 268 etkinlik gerçekleştirilecek. En fazla etkinlik İstanbul'da düzenlenecek. Yalnızca bu kentte toplam 614 program yapılacak, İstanbul'u 457 programla Konya, 387 programla İzmir, 365 programla Ankara ve 348 programla Balıkesir izleyecek. En az etkinlik yapacak iller ise Muş ve Burdur olacak. Muş'ta 23, Burdur'da 19 program planlandı.

Konu ve hedef kitlenin de tek tek sıralandığı planlamada, öğrencilerin vaaz, kırk hadis yarışması, kompozisyon yarışması gibi etkinliklerde "hedef kitle" olarak belirtilmesi dikkat çekti. Bu çerçevede Kuran kursu öğrencileri için "Kırk Hadis Ezberleme Yarışmaları" yapılacak. Öğrenciler ayrıca fidan dikimi törenlerine katılacak, "Peygamberim" , "Hazreti Muhammed" gibi bilgi yarışmalarında yarışacak.

Yine öğrencilere yönelik, "Peygamberim" , "Din, kardeşlik ve dostluk" , "Milli değerlerimizin oluşmasında dinimizin etkisi" gibi konularda kompozisyon yarışmaları düzenlenecek, "Peygamber efendimiz" konulu konferanslar verilecek. Hafta etkinlikleri çerçevesinde, çocuk yuvaları, cezaevleri, hastaneler, huzurevleri, şehit aileleri, gaziler, esnaf da ziyaret edilecek.
 
FIRAT KOZOK / Cumhuriyet - 18.04.2008

Kutlu doğum sınırları aştı

Türkiye genelinde 13 bini aşkın etkinlikle kutlanacak olan Kutlu Doğum Haftası Almanya, Kosova, Makedonya ve Türkmenistan'da da yapılacak

ANKARA - Türkiye genelinde 13 bin 268 etkinlikle kutlanacak olan Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri sınırları da aştı. Hafta boyunca Almanya, Kosova, Makedonya ve Türkmenistan'da da onlarca etkinlik yapılacak. İslamın doğduğu Arap topraklarında ise böyle bir uygulama yok. Diyanet İşleri Başkanlığı, Peygamber'in miladi doğum gününün 20 Nisan olduğunu, 23 Nisan'a alternatif kutlama yapıldığı yorumlarına meydan vermemek için, haftanın 20 Nisan'da bitirildiği görüşünü savunuyor.

Hafta boyunca Almanya'nın, Essen, Karlsruhe, Köln, Nurenberg ve Hamburg kentlerinde toplam 71 ayrı etkinlik gerçekleştirilecek. Türkiye'de olduğu gibi kadınların, gençlerin, öğrencilerin, mahkûmların ve sade yurttaşların hedef kitle olarak belirlendiği hafta çerçevesinde hutbe, vaaz, mevlit, hatim, konferans, gül dağıtımı, panel, kermes, hasta, huzurevi ve cezaevi z iyareti gibi etkinlikler yapılacak.

Avrupa'da Almanya'dan sonra en fazla kutlama, bir süre önce bağımsızlığını kazanan Kosova'da yapılacak. Kosova'nın, Prelevas, Prizren, Gilan, Dragaş, İpek, Mamuşa, Suvareka, Mitrovica ve Dobruçan kentlerinde 33 ayrı etkinlik gerçekleştirilecek. Türkmenistan'ın Aşkaabat, Makedonya'nın, Gostivar, Ohrid, Rodoviş ve Üsküp kentlerinde de benzer programlar yapılacak. Buna karşın İslamın doğduğu Arap coğrafyasında hiçbir ülkede benzer bir kutlama yok.

'MİLADİ DOĞUM GÜNÜ 20 NİSAN'

Diyanet İşleri Başkanlığı ise kutlama tarihine ilişkin eleştirilere yanıt verdi. Başkanlık, haftanın amaç ve ilkeleri hakkında internet sitesinden duyurduğu açıklamada, 1989 yılına kadar Peygamber'in doğumunun Kameri takvime göre Rebi'ül evvel ayının 12. gecesinde camilerde mevlit, Mevlid Kandili adı altında kutlandığını bildirdi.

Duyuruda, ilk kez Başkanlık ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında Kameri takvim, 1994 yılından itibaren de, Peygamber'in Miladi doğum günü olan 20 Nisan tarihi esas alınarak Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri yapılmaya başlandığı belirtildi.

Haftanın önceki yıllarda 20-26, 16-22 Nisan gibi tarihlerde yapılmasının 23 Nisan'a alternatif kutlama gibi değerlendirmelere neden olduğu ifade edilen duyuruda, bu nedenle kutlamaların 14-20 Nisan tarihlerine alındığı kaydedildi.

FIRAT KOZOK / Cumhuriyet - 19 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.