Kuzey Irak'ta 'Gülen' üniversite

Kuzey Irak'ta 'Gülen' üniversite

Kuzey Irak'ta GOP* üniversitesi1994'ten beri Kuzey Irak'a Amerikan teşvikiyle ılımlı İslam ihraç eden Gülen cemaati yeni bir...

A+A-

Kuzey Irak'ta 'Gülen' üniversite  Kuzey Irak'ta GOP* üniversitesi

1994'ten beri Kuzey Irak'a Amerikan teşvikiyle ılımlı İslam ihraç eden Gülen cemaati yeni bir faaliyete girişti. Barzani'nin izin belgesiyle cemaat, Kürt Özerk Bölgesi'nde üniversite kuruyor...

ÖNCEKİ GUN YÖNETİMLE EL SIKIŞILDI

Kuzey Irak'ta 8 okulu bulunan Nur cemaatinin lideri Fethullah Gülen'e bağlı Işık Koleji şimdi de Kürt Özerk Bölgesi'nin başkenti Erbil'de üniversite kuruyor. Irak Federe Kürt Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani ve Yüksek Öğrenim Bakanı İdris Hadi Salih, önceki gün Işık Koleji Genel Müdürü Talip Büyük ile el sıkıştı.

ERBİL YÖNETİMİNDEN 500 BİN DOLAR

Törenle Mesud Barzani'nin izin belgesini alan Gülen cemaati temsilcisi, yeni öğretim döneminde üniversitenin faaliyete geçeceğini bildirdi. 1994'ten beri bölgede bulunan cemaat, şimdiye kadar açtıkları Nilüfer ve Işık okulları için Erbil yönetiminden 500 bin dolar yardım aldı.

Kürt eliti çocuklarını cemaat okuluna veriyor

KUZEY Irak'ta bulunan Gülen cemaati okullarında çok sayıda Kürt ve Türkmen seçkininin çocuğu okuyor. KDP politbürosundan Fadıl Mirani'nin oğlu, KYB'nin etkili adlarından Şi-lan Karani'nin kızı, Türkmen Cephesi'nin en üst yetkililerinden Yunus Bayraktar'ın çocukları cemaatin okullarında eğitim görüyor.

Kuzey Irak'ta 'Gülen' üniversite   
 
Kuzey Irak'ta 8 okulu bulunan Nur cemaatinin lideri Fethullah Gülen'e bağlı Işık Koleji, şimdi de üniversite açmaya hazırlanıyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin üniversite için onay verdiği bildirildi. Bölgesel Yönetimin Başbakanı Neçirvan Barza-ni ve Yüksek Öğretim Bakanı İdris Hadi Salih dün Erbil'de bulunan Özel Işık Koleji'nin Genel Müdürü Talip Büyük ziyaret ederek izin belgesini törenle teslim etti.

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, izni çıkan Türk üniversitesinin isminin Özel Işık Üniversitesi olacak. Işık Kolejleri Genel Müdürü Talip Büyük, önümüzdeki eğitim öğretim döneminde hizmete başlayacaklarını söyledi. İlk etapta eğitime mühendislik, iktisadi ve idari bilimler, eğitim fakültesi ile başlayacaklarını ifade eden Talip Büyük, daha sonra tıp fakültesini de hizmete açmayı düşündüklerini ifade etti.

94'TEN BU YANA FAALİYET YÜRÜTÜYOR

1994 yılından bu yana Irak Kürt Bölgesi'ne yönelen Gülen cemaati, Kürt yönetiminin desteğini de alarak eğitim alanında kökleşmeye çalışıyor. Gülen'e bağlı Fezalar Eğitim Birliği'nin okulları Erbil'de Işık ve Nilüfer adlarıyla açılırken, Süleyma-niye'de ise Selahattin Eyyûbi Koleji ve Özel Süley-maniye Kız Koleji adında iki okulu bulunuyor.

Kız ve erkeklerin ayrı ayrı okutulduğu bu okullarda Türkçe ile verilen derslerin yanısıra İngilizce de okutuluyor. Okullarda, Kürtçe de sadece Sora-ni lehçesi ile seçmeli dersler içerisinde yer alıyor. Çoğunlukla Türkiye'den getirtilen öğretmenlerin ders verdiği bu okullarda Kürt bölgesinin elitlerinin çocukları eğitim görüyor. Uzmanlar, bu okullardaki müfredatın BOP projesine destek verecek şekilde düzenlendiği görüşünde hemfikir.

YÖNETİCİLERİN ÇOCUKLARI GİDİYOR

Sözkonusu okullarda bölgenin yerel yöneticileri ile KDP ve KYB yöneticilerinin çocukları dersler alıyorlar. Bunlar içerisinde KDP Politbüro'sundan Fadıl Mirani'nin oğlu ve KYB'nin etkili isimlerinden Şilan Karani'nin kızı ile yine KYB'den birçok üst düzey yöneticinin çocukları yer alıyor. Ayrıca okullarda, Türkmen Cephesi'nin etkili isimlerinin çocukları da eğitim görüyor. Irak Türkmen Cephesi'nin en üst yetkililerinden olan Yunus Bayrak-tar'ın çocukları da bunlar içerisinde bulunuyor.

KDP VE KYB'DEN GÜLEN'E PARA DESTEĞİ

Erbil yönetimi tarafından Erbil merkeze bağlı Nilüfer ile Işık okullarına şimdiye kadar 500 bin dolar yardım yapıldı. Süleymaniye idaresinde çoğunluğa sahip KYB yönetimi ise Selahattin Eyyûbi ile Özel Süleymaniye Kız Koleji'ne para yardımının yanı sıra bu okullar için yeni ek binaların yapılması için bedava arazi tahsisi yaptı.

Gülen cemaatinin, Türkiye'nin yanı sıra ağırlığı Türki Cumhuriyetlerde olmak üzere çok sayıda ülkede okulları bulunuyor. Bilinen rakamlara göre Gülen cemaatinin Türkiye'de 103 okul, 460 dersane ve 500 civarında öğrenci yurdu var. Orta Asya cumhuriyetlerinde ise 126 lise, 6 üniversitesi bulunan cemaat, Rus yönetimiyle bu yüzden sorunlar yaşamıştı.
 
*Gülen Ortadoğu Projesi
BİRGÜN  - 20 Şubat 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.