Lisede 'harem-selamlık' uygulama

Lisede 'harem-selamlık' uygulama

Lisede 'harem-selamlık' uygulama Mersin Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi yönetiminin, kız ve erkek öğrencilerin birbirlerine 45 santimetreden...

A+A-

Lisede 'harem-selamlık' uygulama Lisede 'harem-selamlık' uygulama

Mersin Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi yönetiminin, kız ve erkek öğrencilerin birbirlerine 45 santimetreden az olacak şekilde yaklaşmasını, kız ve erkek öğrencilerin yan yana oturmasını yasakladığı, yatılı bölümde kalan kız ve erkek öğrencilerin aynı ortamda bulunmaması için etüt derslerinin de okul yönetimince kaldırıldığı iddia edildi.

Öğrencilerin şikâyetleri üzerine okul önünde eylem yapan bir grup veli, Okul Müdürü İbrahim Tol tarafından azarlanarak dışarı çıkıldı. Öğrenci velileri “Çocuklarımızın psikolojisini bozuyorlar” diye tepki gösterdi. Öğrenciler de tepkilerini 45 santimetre mesafe ile sıra oluşturarak dile getirdiler. 

63’ü yatılı, 176 öğrencinin eğitim gördüğü Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi, müzik ve resim eğitimi alanındaki başarılarıyla adından sıkça söz ettiren bir okul. Ancak bu okul, son günlerde, sanat alanındaki başarılarıyla değil, okulda ‘haremlik-selamlık’ uygulandığı, öğrencilere hakaretler edildiği iddialarıyla gündeme geliyor.

Öğrencilerin iddiasına göre, geçtiğimiz eylül ayında okul müdürlüğüne İbrahim Tol’un atanmasından sonra öğrenciler, ‘kızlarla erkeklerin birlikte gezmemesi, yan yana oturmaması, şakalaşmaması’ konusunda uyarıldı. Okul idaresi daha sonra öğrencilere, ‘Kızlarla erkekler birbirlerine 45 santimetreden az olacak şekilde oturmayacak, yan yana yürümeyecek’ uyarısında bulundu.

Okul idaresi, 63 yatılı öğrenci için de ‘yeni kararlar’ aldı. Buna göre, yatılı pansiyonda kalan öğrencilerin, kız erkek aynı odada etüt eğitimi yapmaması için etüt eğitimi kaldırıldı, kız pansiyonu ile erkek pansiyonunun girişleri ayrıldı, hatta aynı koridorda bulunan kız soyunma odası ile erkek soyunma odalarının yerleri değiştirildi.

Okul idaresinin bu tutumu, öğrenciler ve öğrenci velileri tarafından dün okul bahçesinde protesto edildi. Öğrenciler, okul idaresinin 45 santimetre kararını protesto etmek için, kız erkek iki ayrı grup halinde 45 santimetre ile sıra olurken, veliler de şikâyetlerini anlatmak için Okul Müdürü İbrahim Tol’un makamına çıktılar.

Müdür Tol’un kendilerine hakaret ettiğini, sokak ağzıyla konuşarak kendilerini dışarı çıkardığını ileri süren veliler, dertlerini anlatabilmek için Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Dağ ile görüşmek istedilerse de Dağ’dan ‘Açıklama yetkisini okul müdürüne verdik’ yanıtı aldılar. Buna rağmen Dağ’ın etrafını saran veliler, “Bu okulda kız erkek ayrımı yapılıyor, cinsiyet ayrımı yapılıyor, çocuklarımızın eğitimleri engelleniyor. Bizi rahatlatacak bir açıklama bekliyoruz” dediler.  Bir veli, “Okul müdürü öğrencilere ‘burayı kerhaneye çevirdiniz’ diyebilir mi? Bu hangi eğitim anlayışında var” diye sorarken bir başka veli, “Bu okulda haremlik selamlık sistemi kurulmak isteniyor, dersler bile bu esasa göre belirleniyor. Kız erkek yan yana ders çalışmasın diye, erkek öğretmen ile kız öğrenci okulda yalnız kalmasın diye etütler kaldırılıyor” iddialarını dile getirdi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Dağ ise velilerin iddia ve şikâyetlerine yanıt vermeden okul bahçesinden uzaklaştı.  

Cumhuriyet - Abidin Yağmur - 10 Ocak 2011

Lisede 45 cm'lik 'haremlik-selamlık' kuralı

Mersin'deki Nevit Kodallı Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nde erkek ve kız öğrencilerin birbirlerine 45 santimden fazla yaklaşmaları yasaklandı. Okulda yemekhaneler ayrıldı, sıraların önüne etek giyen kız öğrenciler için ek tahta yapıldı.

MERSİN - Mersin’de bulunan Nevit Kodallı Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi,  diğer okullardan farklı bir uygulamaya ev sahipliği yapıyor.

Okul Müdürü İbrahim Tol, erkek ve kız öğrencilerin birbirlerine en fazla 45 santim yaklaşabileceklerini duyurdu.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayından bu yana devam eden '45 cm kuralı'na göre okulda yemekhaneler bile ayrıldı, sıraların önüne etek giyen kız öğrenciler için ek tahta yapıldı.

Uygulamaya öğrenciler ve veliler isyan ederken, okul müdürü odasından dışarı çıkmamayı tercih etti.

Protesto gösterisi sürerken okula gelen Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Dağ da velilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

Öğrenciler, okulda yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"Bu okula yeteneğimiz sayesinde geldik. Bizim amacımız bilinçli birer sanatçı olmak. Ancak bizi erkek ve kadın diye ayırıyorlar. Okulda yemekhanelerimiz bile ayrıldı. Okul yurdunun içerisindeki erkek ve kızların kaldığı bölümler arasına demir parmaklıklar çekildi. Yurt binasının bir kapısı olmasına rağmen erkekler sağ taraftan, kız öğrenciler sol taraftan içeri alınıyor.

Enstrüman derslerine aynı anda 3 öğrenci birden alınırken, haftada iki saat olan din dersi için okulda 3 öğretmen bulunuyor. Psikolojimiz bozuldu, çizme giymemiz bile okul idaresi tarafından yasaklandı. Sıraların önüne ek tahta yapıldı, etek giyen kız öğrenciler için."

Mehmet MİRAS - ntvmsnbc - 10 Ocak 2011 Pazartesi

Lisede kız-erkek öğrencilere 45 cm uygulaması
 
Mersin’deki Nevit Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nde, kız ve erkek öğrencilerin birbirlerine 45 santimetreden daha fazla yaklaşmamalarının istendiğini iddia eden veliler, okul önünde toplanarak uygulamayı protesto etti.

İddiaya göre, Nevit Kodallı Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müdürü İbrahim Tol, 2010-2011 eğitim yılının başlamasıyla birlikte, erkek ve kız öğrencileri sürekli sözlü şekilde uyararak, birbirlerine 45 santimetreden fazla yaklaşmamalarını istedi. Öğrenciler, bu durumu velilerine bildirdi, velilerin girişimleri de sonucu değiştirmedi.

’YEMEKHANELERİMİZ BİLE AYRILDI’

Bu sabah okul önünde toplanan kız ve erkek öğrencilerle, velilerden oluşan yaklaşık 100 kişi, uygulamayı protesto etti. Alkışlarla eylem yapan grup, birbirlerine 45 santimetre uzaklıkta durarak fotoğraf çektirdi. Bu uygulamanın kendilerini okuldan soğuttuğunu belirten öğrenciler, yaşadıkları sıkıntıları şöyle dile getirdi:

"Bu okula yeteneğimiz sayesinde geldik. Amacımız bilinçli birer sanatçı olmak. Ancak, bizi erkek ve kız diye ayırıyorlar. Bizler insanız. Okulda yemekhanelerimiz bile ayrıldı. Erkek ve kız öğrenciler birbiriyle konuşamıyor. Okul yurdunun içerisindeki erkek ve kızların kaldığı bölümler demir parmaklıklarla ayrıldı. Yurt binasının bir kapısı olmasına rağmen, erkekler sağ taraftan, kız öğrenciler sol taraftan içeri alınıyor. Eskiden bireysel aldığımız enstrüman derslerine bu sene 3 öğrenci birden giriyor. Çizme giymemiz bile okul idaresi tarafından yasaklandı. Etek giyen kız öğrenciler için sıraların önüne ek tahta yapıldı."

1954’TEKİ FOTOĞRAFI GÖSTERDİ

Okulda torunu okuyan, adını açıklamayan yaşlı bir kadın veli, aynı okulda 1954’te ilkokul olduğu dönemde çekilmiş kız- erkek öğrencileri bir arada gösteren fotoğrafı göstererek, "Sene 2011. Bu çağda bu kafa ile bir eğitim. Çok yazık" dedi. Okul Müdürü Tol ile görüşmek isteyen, ancak, bunu gerçekleştiremeyen veliler, "Kendisi çocuklarımıza ’Birbirlerine 45 santim yaklaşmamaları’ ile ilgili bir bildiri olduğunu söylemiş. Biz de bunu kendisine sorduk. Ama cevap alamadık. Böyle bir şey laik Türkiye Cumhuriyeti’nde olabilir mi?" diye konuştular.

Okul Müdürü İbrahim Tol bu konuda görüşmeyip, okuldan dışarı çıkmazken, eylem nedeniyle okula gelen Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Dağ ise soruları yanıtsız bıraktı.

Hürriyet - Ali ŞEN- Mustafa İNSAN/ MERSİN, (DHA) 10 Ocak 2011

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.