Liselilerden ÖSS protestosu

Liselilerden ÖSS protestosu

Liselilerden ÖSS protestosuEğitim-Sen, İstanbul Liseli Gençlik Platformu, Devrimci Liseliler, Sosyalist Gençlik Derneği, Ezilenlerin Sosyalist...

A+A-

Liselilerden ÖSS protestosuLiselilerden ÖSS protestosu

Eğitim-Sen, İstanbul Liseli Gençlik Platformu, Devrimci Liseliler, Sosyalist Gençlik Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Platformu ile Limter-İş’in de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve liseli öğrenci, “ÖSS duvarını yıkalım” adlı mitingde bir araya gelerek, ÖSS’nin kaldırılmasını, yerine anadilde ve eşit bir eğitim sisteminin getirilmesini istedi. Kadıköy’deki Tepe Nauitulus’un önünde bir araya gelerek Kadıköy Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen öğrenciler, “ÖSS duvarını yıkacağız”, “Eşit, özgür, anadilde eğitim” yazılı pankartlar açtılar, “Eleme sınavları kaldırılsın”, “YÖK’e hayır” sloganları attılar. Devrim şehitleri adına 1 dakikalık saygı duruşunun ardından grup adına konuşan Coşkun Şimşek adlı öğrenci, ÖSS’nin kaldırılması ve yerine alternatif eşitlikten yana bir sistem getirilmesi gerektiğini savundu.

Konuşmaların ardından halayların ve türkülerin söylendiği miting olaysız sona erdi. Bu arada, Ankara’da Yüksel Caddesi’nde toplanan bir grup genç de ÖSS’yi protesto etti. Grup adına yapılan açıklamada, “Üç saatlik sınavla hayatımızı belirlemeye çalışırken bir yandan da aile baskısı, okul baskısı, çevre baskısı hayatlarımızı çekilmez hale getiriyor. Hayat üç saate sığmaz” denildi.

CUMHURİYET - 8 Haziran 2008

'ÖSS'ye inat yaşasın hayat'

Liseli gençlerin canına tak etti!
 
İSTANBUL- Öğrenci Seçme Sınavı'na 'ÖSS'ye bir hafta kala öğrenciler 'ÖSS duvarını yıkalım' mitinginde buluştu. 'Yarışmak değil, hakkımız yaşamaktır' diyen öğrenciler sınav sistemini eleştirdi.

Çeşitli öğrenci grupları ve sivil oluşumların sınav sistemini protesto ettiği miting için eylemciler öğle saatlerinde Tepe Nautilus Alışveriş merkezi önünde toplandı. Kortejde ilköğretim çağındaki öğrencilerden, mezuniyetten sonra bitmeyen sınavları protestoya gelen her yaştan öğrenciyi görmem mümkündü. Eyleme veliler ve işçilerde destek verdi. 'Yarışmak değil, hakkımız yaşamaktır', ' Deneme sınavları değil gelecek istiyoruz', 'Her şeye rağmen gelecek bizimdir' gibi pankartlar açan öğrenciler, buradan Kadıköy Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Başını Devrimci Liseliler'in (DEV-LİS) çektiği kortej, yürüyüş boyunca 'iş, bilim, özgürlük', 'dinsel, sınıfsal elemeye hayır' 'Savaşa değil eğitime bütçe' gibi slogalar attı. 'ÖSS'ye inat yaşasın hayat' sloganı da davul sesleri ve alkışlar eşliğinde pekçok kez tekrarlandı. Lise öğrencisi Çoşkun Şimşek miting alanında yaptığı konuşmada "Yoksulların baştan elendiği bu oyunu, baştan elenmişler olarak yine biz bozacağız" dedi. Kapanış konuşmasında ise babası Tuzla Tershaneleri'nde işçi olarak çalışan bir öğrenci, herkesi 16 Haziran'da yapılacak olan Limter İş grevine desteğe çağırdı. Eylemciler bu konuşmaya 'tersane işçisi yalnız değildir', 'tersane direnişin simgesi' sloganlarıyla destek verdi. Miting liselilerden oluşan müzik grubunun konserinden sonra sona erdi. (Radikal)

ANKARA - Ankara’da Yüksel Caddesi’nde toplanan bir grup genç, ÖSS’yi protesto etti. Çeşitli sloganlar atan grup adına yapılan açıklamada, ÖSS’nin eşitsiz bir sistem olduğu öne sürüldü. Açıklamada, "Üç saatlik sınavla hayatımızı belirlemeye çalışırken bir yandan da aile baskısı, okul baskısı, çevre baskısı hayatlarımızı iyice çekilmez hale getirmekte. Bu sınav için hayatımızın en güzel yıllarını odalarımıza kapanarak geçiriyoruz. Hayat üç saate sığmaz" denildi. Protesto gösterisi sırasında öğrencilerden biri Azrail kostümü giydi. Protestocu gençler açıklamanın ardından dağıldı. (aa)

ANKARA’DA DA EYLEM VARDI

Ankara’da Yüksel Caddesi’nde toplanan bir grup genç de, ÖSS’yi protesto etti. Çeşitli sloganlar atan grup adına yapılan açıklamada, ÖSS’nin eşitsiz bir sistem olduğu öne sürüldü.

Açıklamada, "Üç saatlik sınavla hayatımızı belirlemeye çalışırken bir yandan da aile baskısı, okul baskısı, çevre baskısı hayatlarımızı iyice çekilmez hale getirmekte. Bu sınav için hayatımızın en güzel yıllarını odalarımıza kapanarak geçiriyoruz. Hayat üç saate sığmaz" denildi.

Protesto gösterisi sırasında öğrencilerden biri Azrail kostümü giydi. Protestocu gençler açıklamanın ardından dağıldı.

MERSİN’DE SKEÇLİ PROTESTO

Mersin’de bir grup öğrenci, düzenledikleri yürüyüşün ardından sahneledikleri skeçle ÖSS’yi protesto etti.

Eğitim-Sen Mersin Şubesi önünde toplanan grup, sloganlar atarak Atatürk Caddesi güzergahından Büyükşehir Belediye binası önüne kadar ellerindeki dövizlerle yürüdü.

Özge Kılıç, burada grup adına yaptığı açıklamada, her yıl 1.5 milyona civarında öğrencinin girdiği ÖSS’nin kaderlerini belirlediğini belirtti.

Tüm yaşamları boyunca kazandıkları birikim ve yeteneklerinin ölçülmesini 3 saat gibi kısa bir süreyle sınırlı tutulmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Kılıç, ezberci bir sistemi kabul etmeyeceklerini, bu nedenle de ÖSS’nin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Grupta bulunan bazı öğrenciler, açıklamanın ardından ÖSS’ye hazırlanan bir öğrencinin yaşadığı sıkıntıları ve aile ile öğrenci arasında çıkan çatışmaları konu alan skeci sahneledi.

BURSA’DA YÜRÜYÜŞE İZİN YOK

Bursa’da bir grup lise öğrencisinin ÖSS’yi protesto için yapmak istediği yürüyüşe güvenlik güçleri izin vermedi.

Atatürk Caddesi’ndeki Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu önünde toplanan bir grup lise öğrencisi, 15 Haziranda yapılacak ÖSS’yi protesto etmek amacıyla Orhangazi Parkı’na yürümek istedi.

Güvenlik güçleri yürüyüşe, "yasal olmadığı" gerekçesiyle izin vermedi.

Öğrenciler, ellerindeki pankartlarla Orhangazi Parkı’na yürüyeceklerini ve burada basın açıklaması yapmak istediklerini yineledi. Bunun üzerine emniyet yetkilileri, öğrencilere, sessiz bir şekilde bulundukları yerden ayrılmaları uyarısında bulundu.

Emniyet yetkililerinin öğrencilerle konuştuğu sırada kendisini üniversite öğrencisi olarak tanıtarak, polislere "Çocukların demokratik hakkı değil mi? Neden yürüyemiyorlar? " diye soran kişi gözaltına alındı.

Öğrenciler daha sonra bölgeden ayrıldı.

RADİKAL - 8 Haziran 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.