'Maaşlı dedelik, Aleviliğe ihanettir'

'Maaşlı dedelik, Aleviliğe ihanettir'

'Maaşlı dedelik, Aleviliğe ihanettir' Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi...

A+A-

'Maaşlı dedelik, Aleviliğe ihanettir' 'Maaşlı dedelik, Aleviliğe ihanettir'

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi tarafından Ankara’da buluşturulan Alevi dedeleri, AKP’nin “Alevi Açılımı”nı, Alevi dedelerinin maaşa bağlanmasını “Aleviliğe ihanet” olarak değerlendirdiler.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi tarafından Ankara’da buluşturulan Alevi dedeleri, AKP’nin “Alevi Açılımı”nı, Alevi dedelerinin maaşa bağlanmasını “Aleviliğe ihanet” olarak değerlendirdiler. AKP’nin yeniden gündeme getirdiği “Alevi Açılımı” ile Alevi dedelerine maaş bağlama ve cemevlerine parasız elektrik, su verilmesi gibi önerileri tartışmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden Alevi dedeleri dün Ankara’da, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ali Doğan Salonu’nda bir araya geldiler.

İlk sözü alan HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Alevi Dedelerine maaş bağlanması ve cemevlerinden su ve elektrik parası alınmaması” konularını cem halinde istişare edeceklerini söyledi. Din ve inanç gibi hassas konuların her toplumun kendi işi olduğunu kaydeden Geçmez, “Biz, Alevi toplumu olarak iç işlerimize karışılmasını istemiyoruz. Biz de başka toplumların iç işçilerine karışmak istemiyoruz” dedi. Geçmez, çok daha fazla dedelerine ulaşmak için Türkiye’nin birçok yerinde benzer toplantıları yapacaklarını, 6 Aralık Cumartesi günü Mersin’de, 7 Aralık Pazar Günü de İstanbul’da dedelerle bir araya geleceklerini söyledi.

‘Hala yasaklıyız’

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil ise Alevilerin ‘çözüm bekledikleri’ Cumhuriyet döneminde de çözüm bulamadıklarını belirterek, “Hala yasaklıyız. İnanç merkezlerimiz kabul edilmemekte” dedi. Her şeye rağmen taleplerini barış özlemleriyle, hukuk çerçevesinde dile getirmeye devam edeceklerini belirten Özdil, Alevi dedelerinin, önderlerinin, Alevi toplumunun görüşleri alınmadan yapılan uygulamaların Alevi inancı bünyesine uygun olmayacağını söyledi. Sadece “eşit yurttaşlık hakkı” istediklerini belirten Özdil, geçmişte de benzeri önerilerin getirilip, sonra rafa kaldırıldığını, şimdi yine raflardan indirilerek önlerine getirilmeye çalışılmasını eleştirdi.

‘Aleviliği öldürme girişimi’

Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Velihettin Ulusoy Dede ise Alevilerin 9 Kasım’da Ankara’da büyük yürüyüşlerinin ardından gündemin hızla değiştiğini, masumane ve haklı taleplerinin tartışılmaya başlandığını söyledi. Hükümetin somut, elle tutulur bir girişimi olmamasına rağmen medyada tartışılmasına da vurgu yapan Ulusoy, “Alevi-Bektaşilerin daha geniş ve kapsamlı taleplerinin görmezden gelindiğini” söyledi.

Alevi-Bektaşi toplumu olarak, laikliği savunduklarını, Diyanet İşleri Başkanlığı diye bir kuruluş olduğu sürece de laik ülke olunduğuna kimseyi inandıramayacaklarını belirten Ulusoy, “Bize sadece gülüp geçerler” dedi. Ulusoy, hiçbir çağdaş, laik ve demokratik devlette Başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın olmayacağını, bu nasıl yanlışsa Alevi-Bektaşilerin devlette temsili için de bir genel müdürlük ya da benzeri kurumun aynı olacağını söyledi.

Dedeler ve zakirlere maaş verilmesi konusunun en önemli konuları olduğunu kaydeden Ulusoy, “Bunlar Alevi-Bektaşi toplumunda asla kabul görmeyeceklerdir. Maaşlı dede benim dedem olamaz, ona maaş verenin görevlisi olur, bu da Aleviliğe ihanettir. Önceleri Aleviler öldürülüyordu, şimdi de bu gerçekleşirse, Aleviliği öldürme düşüncesinden başka bir şey değildir” dedi.

Abdal Musa Dergahı Postnişini Hüseyin Halife Baba da özgürlük, inanç, siyaset her alanda eşit paylaşım istediklerini ifade etti. Türkiye’de birçok etnik köken, inancın olduğuna dikkat çeken Hüseyin Halife Baba, “Herkesin hakkı eşit verilsin ki, güzel bir Türkiye olsun” dedi.

Aylık vererek Alevilerin seslerini keseceklerini düşünüyorlarsa hiç düşünmemelerini öneren Halife Baba, “Önce Alevilerin kimliği tanınsın. İbadethaneleri yasal statüye kavuşturulsun” dedi.

Toplantıda söz alan tüm dedeler, “para değil, Alevilik kimliğinin tanınmasını” istediklerini belirttiler.

Ankara / EVRENSEL - 30 Kasım 2008

‘Devletin maaşlı memuru olmayız’

Dedeler, hükümetin kendilerine maaş bağlanması planını oylamayla reddetti. Bir dede, “İnanç önderine Manukyan’ın vergisinden para veremezsiniz” dedi

Dedelerin en büyük ruhani lideri Velayettin Ulusoy, dedeleri selamladı.

Ankara’da Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı öncülüğünde bir araya gelen Alevi dedeleri, hükümetin Alevi açılımını tartıştı.

Alevi Dedeleri İstişare Toplantısı” isimli toplantıya Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 800’e yakın dede katıldı. Dedeler, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ve Alevi kökenli AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun inisiyatifinde başlatılan Alevi açılımını tartıştı.

Toplantının açılışında konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, her inanç grubunun kendi ihtiyacını karşılaması gerektiğini belirterek, “İçişlerimize karışılmasını istemiyoruz” dedi.

Alevi inancına bomba

Dedelere maaş verme girişimi için “Alevi inancının içine konulan bir bomba olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullanan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de hükümetin bin-2 bin dedeye maaş bağlamak istediğini savunarak, “50, 60, 10 bin dede var, kalanlar ne olacak” dedi.

Hacı Bektaş Veli’nin soyundan geldiği belirtilen Hacı Bektaş Dergahı postnişini (Alevi önderi) Veliyettin Ulusoy,  “Devletten maaş alan dede bizim dedemiz olamaz, maaş aldığı yerin dedesidir. Bu, Aleviliği öldürme anlamı taşıyor” dedi.

Alevi dedeleri ne dedi?

Açılış konuşmalarından sonra söz alan bazı dedeler de şu değerlendirmelerde bulundu:

Adıgüzel Dede (Çorum): Bir Alevi dedesine Manukyan’ın (eski vergi rekortmeni genelev patroniçesi Matild Manukyan) vergisinden para veremezsiniz.

Yazgülü Ağırgöl (Alevi anası): Kimsenin verdiği sadakayla dedelerimiz bugüne gelmedi.

Hüseyin Metin Gazi: Bir maaşa satılacak kadar ucuz muyuz?

Hasan Simiroğlu (Elbistan): Biz Alevi dedeleri, maaş istemiyoruz. Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini istiyoruz.

Elvan Çelen: Devletin memuru olmayacağız, o devletten aylık almayacağız. Devlet hak vermiyor, bizi birbirimize düşürüyor.

Bektaş Piroğlu (Gaziantep): Maraş, Sivas olayları meydandayken, cemevlerine cümbüşevi denirken bunlar Alevilikten dem vuruyor. Böylelerine kargalar güler.

Toplantı, dedelere maaş bağlanması konusuna yoğunlaşınca divan heyeti bu konuda oylama yaptı. Salondaki dedelerin tamamına yakını devletten maaş almaya karşı çıktı. Dedelerin bu konudaki tavrının, toplantıyla ilgili hükümete sunulacak belgeye de yansıyacağı belirtildi.
 
MİTHAT YURDAKUL Ankara

Hükümet Alevilerle kamp yapacak

AKP, Alevi açılımına yönelik yeni bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Hükümet, Alevi temsilcileriyle 2 günlük bir kamp yaparak Alevi sorunlarını tartışacak. Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ve AKP’nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu’nun katılacağı toplantıda Alevilerle bir otelde bir araya gelinecek.

Aralık ayının ikinci haftasındaki kampta, Alevi dedelerine maaş bağlanması, cemevlerinden elektrik ve su parası alınmaması ve müfredat değişikliğiyle zorunlu din dersinin kaldırılması tartışılacak.  

ABDULLAH KARAKUŞ Ankara
MİLLİYET - 30 Kasım 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.