Madımak anısına "Dostluk ve Kardeşlik Anıtparkı" açılacak

Madımak anısına "Dostluk ve Kardeşlik Anıtparkı" açılacak

Madımak anısına "Dostluk ve Kardeşlik Anıtparkı" açılacakMadımak katliamında ölenlerin anısına Şarkışla'da Kızılırmak...

A+A-

Madımak anısına "Dostluk ve Kardeşlik Anıtparkı" açılacakMadımak anısına "Dostluk ve Kardeşlik Anıtparkı" açılacak

Madımak katliamında ölenlerin anısına Şarkışla'da Kızılırmak vadisine hakim Ataşlı Tepe'de "Dostluk ve Kardeşlik Anıtparkı" açılacak.

Ortaköylüler Sosyal Yardımlaşma Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı (ORVAK) Yönetim Kurulu'nun aldığı karar uyarınca, anıtpark projesi için vakıf ile Ankara Mimarlar Odası işbirliğiyle Türkiye çapında yarışma düzenlenecek. Projenin teknik ayrıntılarını belirlemek üzere ORVAK tarafından mimar, heykeltıraş, ressam, yazar, gazeteci ve vakıf üyeleri arasından seçilen jüri, Ortaköy'de yaptığı incelemede, anıtparkın köy sınırları içindeki Ataşlı Tepe'de Murat Gündüz Dostluk ve Barış Ormanı'nda düzenlenmesini kararlaştırdı. Projenin teknik ayrıntıları, yarışma koşulları ve öngörülen ödül tutarı daha sonra açıklanacak.

ORVAK Başkanı Avukat Hüseyin Özcan da, Madımak Oteli'nde yaşanan katliamın anısını barış ve kardeşlik mesajına dönüştürmek ve yüzyılların ilerisine taşımak istediklerini söyledi. Anıtpark'ta sadece Ortaköylü Murat Gündüz'ün değil bütün katliam kurbanlarının anısının yaşatılacağını anlatan Özcan, hükümetin Alevi açılımında samimiyse, Madımak Oteli'ni müzeye dönüştürmesi gerektiğini savundu. Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olduğunu belirten Özcan, "Sayın Kültür Bakanı, Kuleli'yi otele dönüştürmek yerine Madımak Oteli'ni müzeye dönüştürmeye çaba göstermelidir." dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Ali Hakkan, projeyi ülke çapında yarışmaya açarak, sadece Sıvas'ta değil bütün Türkiye'deki mimarların olayın hassasiyetine yaraşır katılımını sağlamayı hedeflediklerini bildirdi. Ali Hakkan, insanlık değerlerine duyarlı tüm mimar ve sanatçıları projeye ilgi göstermeye çağırdı.

Ortaköy Muhtarı Dilaver Türegün de yüzyılların ilerisine ulaşacak bir anıtparka ev sahipliği yapmaktan onur duyacaklarını vurguladı. Türegün "Sadece köylümüz Murat değil, katliamda ölen bütün insanlar köylümüzdür, kardeşimizdir" dedi.

Alevihaber.com - 28 Haziran 2009

Dostluk ve kardeşlik için

2 Temmuz 1993’te 33 aydının yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli hâlâ müze yapılmazken, katliamda yaşamını yitiren Murat Gündüz’ün doğup büyüdüğü Ortaköy’de Dostluk ve Kardeşlik Anıtparkı açılacak.

2 Temmuz 1993’te 33 aydının yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli hâlâ müze yapılmazken, katliamda yaşamını yitiren Murat Gündüz’ün doğup büyüdüğü Ortaköy’de Dostluk ve Kardeşlik Anıtparkı açılacak. Ortaköylüler Sosyal Yardımlaşma Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı (ORVAK), katliamın anısını, ‘barış ve dostluk anıtparkına’ dönüştürmeyi kararlaştırdı.

ORVAK Yönetim Kurulu’nun aldığı karar uyarınca, proje için vakıf ile Ankara Mimarlar Odası iş birliğiyle Türkiye çapında bir yarışma düzenlenecek. Projenin teknik ayrıntılarını belirlemek üzere ORVAK tarafından mimar, heykeltıraş, ressam, yazar, gazeteci ve vakıf üyeleri arasından seçilen jüri, Ortaköy’de inceleme yaptı. Anıtparkın, köy sınırları içindeki Ataşlı Tepe’de, Murat Gündüz Dostluk ve Barış Ormanı’nda düzenlenmesi kararlaştırıldı. Projenin teknik ayrıntıları, yarışma koşulları ve ödül tutarı daha sonra açıklanacak.

BBP’Lİ BAŞKAN: SAHİP ÇIKAMADIK

Şarkışla’nın BBP’li Belediye Başkanı Kasım Gültekin, vakıf ve jüri üyeleriyle tanışma yemeğinde, Madımak’taki olayın “Sivas’ın utancı” olduğunu söyledi ve “Hacı Bektaşı Velilerin, Pir Sultan Abdalların, Aşık Veysellerin değerlerine, ilkelerine sahip çıkılabilseydik bu utanç yaşanmazdı. Birbirimizin güzelliklerine, özelliklerine sahip çıkmalıyız” dedi.

‘TÜM KURBANLARIN ANISI YAŞAYACAK’

ORVAK Başkanı Hüseyin Özcan da, Madımak Oteli’nde yaşanan katliamın anısını barış ve kardeşlik mesajına dönüştürmek ve yüzyılların ilerisine taşımak istediklerini vurguladı. Anıtparkta sadece Ortaköylü Murat Gündüz’ün değil bütün katliam kurbanlarının anısının yaşatılacağını anlatan Özcan, hükümetin, eğer Alevi açılımında samimiyse, Madımak Oteli’ni müzeye dönüştürmesi gerektiğini vurguladı.

SANATÇILARA ÇAĞRI

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Ali Hakkan, projeyi ülke çapında yarışmaya açarak, sadece Sivas’taki değil bütün Türkiye’deki mimarların olayın hassasiyetine yaraşır katılımını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Hakkan, insanlık değerlerine duyarlı tüm mimar ve sanatçıları projeye ilgi göstermeye çağırdı.

Ortaköy Muhtarı Dilaver Türegün de yüzyılların ilerisine ulaşacak bir anıtparka ev sahipliği yapmaktan onur duyacaklarını vurguladı. Türegün, “Sadece Murat değil, katliamda ölen bütün insanlar köylümüzdür, kardeşimizdir” dedi. (ANKARA)

EVRENSEL - 29 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.