Madımak "Barış ve Kardeşlik Müzesi" Olsun

Madımak "Barış ve Kardeşlik Müzesi" Olsun

Madımak "Barış ve Kardeşlik Müzesi" Olsun CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Madımak Oteli ve altındaki kebapçının...

A+A-

Madımak "Barış ve Kardeşlik Müzesi" OlsunMadımak "Barış ve Kardeşlik Müzesi" Olsun

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Madımak Oteli ve altındaki kebapçının kapatılarak "Barış ve Kardeşlik Müzesi" yapılması talebiyle kanun teklifi hazırladı.

CHP’li Özbolat Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde, Anadolu’nun tam orta yerinde Sivas’ta, yaşanmış bir vahşetin simgesi durumunda olan Madımak Oteli ve tam altında açılan kebapçının kapatılarak, 2 Temmuz 1993’te acımasızca “yakılarak katledilen” 35 yurttaşımızın anısına, “Barış ve Kardeşlik Müzesi” yapılmasını talep etti. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat'ın TBMM Başkanlığı'na verdiği kanun teklifini aktarıyoruz;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Anadolu’nun tam orta yerinde Sivas’ta, yaşanmış bir vahşetin simgesi durumunda olan Madımak Oteli ve tam altında açılan kebapçının kapatılarak, 2.Temmuz 1993’te acımasızca “yakılarak katledilen” 35 yurttaşımızın anısına, “Barış ve Kardeşlik Müzesi” yapılmasına ilişkin kanun teklifim ve gerekçesi ekte sunulmuştur.

Durdu ÖZBOLAT
K.Maraş Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Anadolu, tarihin değişik dönemlerinde, insanların hafızalarına yer etmiş, iyi kötü birçok olaya sahne olmuştur.

Bunların içinden “vahşet” diye tanımlanabilecek biri, diğerlerinden ayrılmış, üzerinden geçen 15 yıla rağmen “acısı” sıcaklığından bir şey kaybetmemiştir.

Gelenekselleşen, Pir Sultan Abdal Kültür Şenliklerine katılmak için,               

2 Temmuz 1993’te Sivas’a aydın, sanatçı ve izleyici binlerce yurttaşımız gelmiştir.

Ne yazık ki, yaratılan provokasyonla, dışarıdan gelen tüm katılımcılara aydın, sanatçı, genç, çocuk diye ayırmadan saldıran bilinçli bir grup, Madımak Oteline sığınmış 35 yurttaşımızı yakarak öldürmüştür.

O gün, bir insanlık utancı haline gelen olaya, ev sahipliği yapan Madımak Oteli, yapılan tadilattan sonra tekrar hizmete girmiş, ayrıca altında kebapçı salonu açılmıştır.

İnsanların topluca yakıldığı bir mekânın, kebapçı salonu yapılması, vicdanların yaralanmasına, acının tekrar alevlenmesine neden olmuştur.

Madımak Oteli ve kebapçısı, katliamın simgesi gibi orta yerde durmaktadır. Yaşanılan acıların tekrar yaşanmaması ve unutulmaması için otel ve kebapçı salonunun kamulaştırılarak “Barış ve Kardeşlik Müzesi” olarak kullanılması amaçlanmaktadır.

Otel ve kebapçı salonunun mülkiyetine ilişkin, hak sahiplerinin mağdur edilmediği bir kamulaştırmayla, müzeye dönüştürülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili kılınmaktadır.

SİVAS MADIMAK OTEL’İ VE KEBAPÇI SALONUNUN  “BARIŞ ve KARDEŞLİK MÜZESİ” YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- Sivas Madımak Oteli’nin, “Barış ve Kardeşlik Müzesi” yapılmasına ilişkin çalışmaları yapmaya Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilidir.

MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. 

KAYNAK : Alevihaber.com - 04 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.