Madımak, Bilim Kültür ve Sanat Merkezi Oluyor

Madımak, Bilim Kültür ve Sanat Merkezi Oluyor

Madımak, Bilim Kültür ve Sanat Merkezi Oluyor  Madımak Oteli ilk etap sonunda çocuk kütüphanesi, olayda hayatını kaybedenler...

A+A-

Madımak, Bilim Kültür ve Sanat Merkezi Oluyor Madımak, Bilim Kültür ve Sanat Merkezi Oluyor
 
Madımak Oteli ilk etap sonunda çocuk kütüphanesi, olayda hayatını kaybedenler için anma köşesi ve bilim ve sanat bölümü hizmete girecek.

Sivas'ta kamulaştırılan ve tapusu İl Özel İdaresi'ne devredilen eski Madımak Oteli binasında onarım ve düzenleme çalışmaları sürdürülürken binada ilk etap sonunda çocuk kütüphanesi, olayda hayatını kaybedenler için anma köşesi ve bilim ve sanat bölümü hizmete girecek. Bina 'İl Özel İdaresi Bilim Kültür ve Sanat Merkezi' olarak adlandırılacak. Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde 35 kişinin öldüğü olayların meydana geldiği Madımak Oteli, 5 milyon 601 bin TL bedelle kamulaştırılmıştı. Kamulaştırma ardından bina boşaltıldı ve geçen aralık ayında İl Özel İdaresi'ne devredildi. Otel binasında geçen ay yeniden düzenleme çalışmaları başlatıldı. Giriş ve birinci katı branda ile kapatılan bina için yapılan planlama kapsamında ilk etap çalışmalarının 30 Nisan'da tamamlanacak.

LOBİ BÖLÜMÜ ANMA KÖŞESİ OLACAK

Otelin daha önce lobi olarak kullanılan bölümü, Sivas Olayları'nda hayatını kaybedenler için anma köşesi olarak düzenleniyor. Bu bölümde, Sivas Olayları'nda ölenlerin fotoğrafı ve bilgileri duvarlarda yer alacak. Hayatını kaybeden her birey için birer Çeşme yaptırılacak. Ayrıca aynı bölümde Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Mevlana, Yunus Emre gibi ünlü düşünür ve halk ozanlarının akılda kalan, birlik ve beraberlik mesajları veren beyitlerinden örnekler kullanılacak. Ziyaretçiler için bir de anı defteri bölümü planlandı.

LOKANTA ÇOCUK KÜTÜPHANESİ OLDU

Eski Madımak Oteli binasına dahil olmasına rağmen, binadan ayrılan duvarıyla daha önce et lokantası olarak kullanılan ve anma yıldönümlerine katılanların artan tepkileri üzerine boşaltılan lokantasının bulunduğu kısım çocuk kütüphanesi olarak düzenleniyor. İki kattan oluşan bölümde onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra girişi diğer binadan ayrı kullanılmaya devam edecek.

BİRİNCİ KATA BİLİM VE SANAT MERKEZİ

Binanın birinci katı ise daha çok öğrenci ve çocukların yararlanmasına yönelik olarak bilim ve sanat merkezi olarak değerlendirilecek. Bölümlere ayrılacak olan üst katta çeşitli deneyler yapılması için laboratuvarlar bulunacak. Binanın diğer 4 katı içinse henüz planlama yapılmadı. Halen yeniden düzenleme yapılan bölümlerin devreye sokulmasından sonra ilerleyen dönemlerde alınacak karara göre üst katlarda da çalışma yapılacak.

VALİ KOLAT: ÖZEL İDARE BİLİM VE SANAT MERKEZİ OLACAK

Binada yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Sivas Valisi Ali Kolat, kamulaştırma sonrası il genel meclisinin talepleri doğrultusunda binada sosyal hizmetler, kültür ve sanat etkinliklerini yapılacağı ortam oluşturulduğunu söyledi. Vali Kolat, şöyle dedi: "İlk olarak orada vefat edenlerin anısına yer vermek istiyoruz. Onların anılarını yaşatacağız. İlimizin çocuk kütüphanesi eksikliği vardı. Giriş bölümü çocuk kütüphanesi olarak düzenleniyor. Bir katında ise bilim sanat merkezi olacak. Çalışmalar sürüyor. Bazı şeyler tam netleşmedi ama kesinleştiğinde daha net bilgileri kamuoyu ile paylaşacağız. Sivas İl Özel İdare Bilim Sanat ve Kültür merkezi ismiyle şekillenecek. Çocuk kütüphanesi alt katında yer alacak. Bina 45 yıllık. Eski olması açısından büyük bir yatırıma girmiyoruz. Statik yapısını incelettiriyoruz. Uzun vadeli çalışmaları daha sonra yapacağız."

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Alevi Çalıştayı kapsamında Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, 24 Şubat 2010 tarihinde Sivas'ta sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaptığı toplantı ardından Madımak Oteli'nin kamulaştırması yönünde görüş birliğine varıldı. Sivil Toplum Örgütü temsilcilerinin büyük bölümü binanın kütüphane olmasını isterken, kentteki Aleviler'i temsil eden dernekler ise müze olmasını istedi. Konu Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılarak aynı yıl mayıs ayında kamulaştırma kararı kesinlik kazandı. Kentte Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Emlakçılar Odası temsilcilerinin yaptığı tespit sonucunda 4.5 milyon lira değer biçilen otelin sahiplerinin 16 milyon TL istemesi üzerine anlaşmazlık çıktı. 7 Haziran 2010'da son kez uzlaştırma komisyonunda pazarlık yapılarak fiyat 5.5 milyon liraya yükseltildi ancak işletme sahipleri en son 12 milyon liraya inince uzlaşma sağlanamadı.

Uzlaştırma Komisyonu'ndan karar çıkmaması üzerine dava süreci başladı. Bu sırada Maliye Bakanlığı'nca kamulaştırma bedeli olarak öngörülen 4.5 milyon lira ve iyileştirme bedeli olarak 1 milyon TL de Özel İdare hesabına aktarıldı. 12 Ekim 2010'da görülen ilk duruşmada bilirkişilerin kamulaştırma bedeli olarak tespit ettiği 5 milyon 162 bin TL'ye otel avukatı itiraz edince dava ertelendi. Son olarak mahkeme 5 milyon 601 bin lira kamulaştırma bedeline karar verince, hukuken bina İl Özel İdaresi'ne devredilmiş oldu. Aralık ayında boşaltma işlemleri tamamlanan otel binası Özel İdare'ye teslim edildi. Otel sahipleri, kamulaştırma kararı ile ilgili fiyatın yetersizliği nedeni ile temyize başvurdu.

Radikal - Eraydın AYTEKİN-Halife YALÇINKAYA - DHA - 05.04.2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.