Madımak çıkmazı

Madımak çıkmazı

Madımak çıkmazı33 aydının yakıldığı oteldeki kebapçının yerine DÖSİM mağazası açılması planı kiralama sorununa takıldı....

A+A-

Madımak çıkmazıMadımak çıkmazı

33 aydının yakıldığı oteldeki kebapçının yerine DÖSİM mağazası açılması planı kiralama sorununa takıldı. Bina sahipleri kiralamayı değil, satışı düşündüklerini söylüyor. Bakanlık da satın almaya yanaşmıyor

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te 33 aydın ve sanatçıya mezar olan Madımak Oteli’nin girişindeki kebapçının kaldırılması planı yine çıkmaza girdi. Lokantanın yerinde 15 Ocak’a kadar Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü (DÖSİM) mağazası açılması planı bu kez “kiralama” sorununa takıldı. Otel sahipleri “satacağız” derken “ancak kiralarız” tavrını koyan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, kebapçının istediği 200 bin TL ödeneğe onay vermedi.

CHP’nin satın alma planına da Sivas Valisi Veysel Dalmaz “Sivas’ı karşı karşıya getirecek girişimin karşısındayız” yanıtını verdi.

Kebapçı henüz çıkmadı

Kültür Bakanlığı temsilcileri, ocak ayının ilk haftasında Sivas’ta Madımak Oteli ve çevresinde kullanım planı ve kira için rayiç bedel araştırması yaptı. Ancak kiralama için otel sahipleriyle görüşmeden sonuç alınamadı. Bakanlığın Ankara’da yaptığı toplantıda da otel sahipleri, binayı kiraya vermekten çok satmak istediklerini belirtti. Bakanlık da sadece kiralamayı düşündüğünü belirterek kesin tavır koydu.

Günay, kira sözleşmesi imzalanamayınca başka bir yere taşınmayı kabul eden İskender Kebapçısı Sebati Manav’a gönderilecek 200 bin TL ödeneğe vize vermedi. Manav da yeni yerindeki tadilatı tamamlayamadığı gerekçesiyle taşınmadı.

CHP’nin girişimi

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de geçen hafta otel sahipleri ile binayı satın almak için masaya oturdu. Otel sahipleri 12 milyon TL isterken Özdemir, “Rayiç bedel üzerinden anlaşmaya çalışıyoruz. Uzlaşırsak hemen kampanya düzenleyip paralarını ödeyeceğiz. Binayı, Aydınlanma Müzesi ve kütüphanesi yapacağız” dedi.

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Günay, gecikmeyi kabul ederken, “Ama bu işi 2 Temmuz’a kadar bitereceğim. Söz verdim. Nasıl ki Nâzım Hikmet’in vatandaşlığı konusunda gerekli adımı attık. Madımak için de atılacak. Merak etmeyin pürüzler giderilecek” dedi.

Vali: Kararlılığımız sürüyor

Dalmaz ise Milliyet’e kebapçının taşınmasında bir sorun kalmadığını belirtirken, “Bizim önceliğimiz kebapçıyı oradan çıkarmak. Gerekli adımlar atıldı. Kebapçının yeni yeri bitmek üzere. Tadilatta küçük detaylar kaldı” dedi. Ancak Günay’ın otel sahipleriyle sözleşme imzalanmadan kebapçıya parayı göndermeme kararlılığında olduğunu belirten Dalmaz, şöyle devam etti:

“Yukarıdan (bakanlıktan) müdahale olunca, insanlar kiralamadan ziyade satış yapalım diye pazarlıkta direniyor. Boşaltma kesinleşince otel sahipleri bize baskı yaptı. Kiralamayacaklarını söyledi. Amacımız burayı boşaltmak. Satamazsak kiraya verelim düşüncesindeler. Sonuna kadar bunu kullanacaklar. Ama bizim kararlılığımız sürüyor.”

‘CHP’ninki olmayacak iş’

CHP’nin girişimine de “Bu olmayacak şey” yorumunda bulunan Dalmaz bu konuda da şunları söyledi:

“Kütüphane ve müze yapmaları için ruhsat ve izin almaları lazım. Biraz ortamı bulandırmaya yönelik girişimler. Burası kütüphane olacak, bina değil. Sivas’ı karşı karşıya getirecek herhangi bir şeye izin vermeyiz. Bunu CHP’lilere söyledim.”
 
MİLLİYET - Önder Yılmaz - 05.02.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.