'Madımak ibret müzesi olsun'

'Madımak ibret müzesi olsun'

'Madımak ibret müzesi olsun'BDP'li Halis, Madımak Oteli’nin “ibret müzesi”yapılması için kanun teklifi verdi.BDP...

A+A-

'Madımak ibret müzesi olsun''Madımak ibret müzesi olsun'

BDP'li Halis, Madımak Oteli’nin “ibret müzesi”yapılması için kanun teklifi verdi.

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Madımak Oteli’nin “ibret müzesi”yapılması için kanun teklifi verdi. Halis, müze yapmak yerine Madımak Oteli’nin yıkılarak park yapılmak istenmesinin tarihin ve toplumun belleğini silme amacı taşıdığını belirterek “Bu Sivas’ta yaşanan benzer katliamların yeniden yapılmasının işareti gibi durmaktadır ”dedi.

Halis, Alevi çalıştayları ile hükümetin kendi Alevisini yaratma çabası içinde olduğunu belirterek “Alevilik bugün kuşatılarak tanınmaktadır. Bu da yıllardır süren Alevileri yok etme yerine, Aleviliği yok etme politikalarının geldiği son noktadır” diye konuştu.

Halis Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Alevi Çalıştayları ön raporunu değerlendirdi ve Madımak Oteli’nin “İbret Müzesi” yapılmasıyla ilgili kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

Alevi Çalıştayları ön raporunda AKP’nin, amaçlanan örtülü hedeflerinin daha da açığa çıktığını, raporun adeta Alevilik kimliğini asimile etmenin yol ve yöntemlerini sonuca bağlayan bir program niteliği taşıdığını savunan Halis, “Hükümet kendi Alevisini yaratma çabası içerisinde olduğundan, raporda sıkça Aleviler arasındaki ‘sözde’ çelişmeleri bahane ederek, sorunun çözümü noktasında Alevi kurumlarının inisiyatif alamayacağını öne çıkarmaya çalışmıştır. Hatta daha da ileri gidilerek Alevilerin sorunun çözümü önünde engel teşkil ettiği ima edilmiştir. Bu Alevileri kamplaştırmanın adımıdır. Çalıştaylarla Aleviliğin AKP tarafından çerçevelendirilmesi ve tanımlanması hedeflenmiştir ” dedi.

Aleviliğin tanımlanmaya ihtiyacı olmadığını kaydeden Halis, raporda yer alan ‘Aleviliğin bir kimlik farklılaşması içinde ortaya çıkmasının sakıncaları’ ibaresine dikkat çekti. Aleviliğin bugün kuşatılarak tanındığını, bunun yıllardır süren Alevileri yok etme yerine, Aleviliği yok etme politikalarının geldiği son nokta olduğunu dile getiren Halis Çalıştaylardan çıkan sonuca göre, Alevilik adı altında Alevi öğrencilere zorunlu din dersi dayatılacağını ifade etti.

-“SİVAS’TA YAŞANAN BENZER KATLİAMLARIN YENİDEN YAPILMASININ İŞARETİ”-

Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi taleplerinin ‘vatanın ve devletin birlik ve bütünlüğü’ için tehlike ürettiği gerekçesiyle reddedildiğini hatırlatan Halis, bu konuda Alevilerin duyarlılığının hiçe sayıldığını, onun yerine Alevi olmayanların kaygısının esas alındığını söyledi. Halis “Müze yapma yerine Madımak Oteli’nin yıkılarak park yapılmak istenmesi, tarihin ve toplumun belleğini silme amacı taşımaktadır. Bu Sivas’ta yaşanan benzer katliamların yeniden yapılmasının işareti gibi durmaktadır”dedi.

Raporda, Cemevlerinin ibadethane olamayacağının altının çizildiğini de hatırlatan Şerafettin Halis, “Aleviler ibadethane olan Cemevleri yasal bir güvenceye kavuşturulmadıkça, Alevilik konusunda yapılacak hiçbir iyileştirmeyi samimi ve yeterli görmeyeceklerdir. Temel talep cemevleridir. Çalıştaylar, demokratikleşmeyi hedefleyen bir siyasi çalışmadan çok, Diyanet İşleri Başkanlığının vesayeti altında Türkleştirip, Sünnileştiren bir tekleşmeyi amaçlayan program niteliği taşımaktadır”diye konuştu.

-MADIMAK OTELİ İBRET MÜZESİ OLSUN TEKLİFİ-

Halis, Madımak Oteli’nin İbret Müzesi yapılması yönündeki kanun teklifi hakkında da bilgi verdi. Teklifin gerekçesinde “Yakın tarihte Sivas’ta, içinde insanların yakıldığı Madımak Oteli’nin, mevcut müzeler yasası ve prosedürü dahilinde ‘ibret müzesi’ yapılması, Alevilerin eşit yurttaşlık haklarına kavuşturulacağının bir güven işareti ve demokrasinin bir gereği olarak atılacak bir adım olacaktır” denildi.

GERÇEK GÜNDEM - ANKA - 10 Şubat 2010

Madımak için kanun teklifi verildi

ANKARA (10.02.2010)- BDP Milletvekili Şerafettin Halis, AKP hükümetinin Alevi raporunun niyetinin asimilasyon olduğunu belirtti, “Çalıştay Alevilerin derdine derman olmadı” dedi. Halis, Madımak Oteli’nin müze yapılması için Meclis’e kanun teklifi sundu.

Barış ve Demokrasi Partisi Eşbaşkan Yardımcısı ve Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Meclis'te Alevi çalıştayları ve hazırlanan hükümet raporu ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Halis, AKP’nin çalıştay planlarının ortaya çıktığını kaydetti, “Rapor adeta, Alevilik kimliğini asimile etmenin yol ve yöntemlerini sonuca bağlayan bir program niteliğini taşımaktadır" diye konuştu. Hükümetin, süreci “Alevilerin sorunun çözümü önünde engel teşkil ettiği” noktasına kadar getirdiğini söyleyen BDP milletvekili, AKP’nin derdinin yandaş Aleviler yaratmak olduğunu dile getirdi. “Bu, Alevileri kamplaştırmanın adımıdır" dedi.

'Çalıştay derman olmadı'

Aleviliği yeniden tanımlanmaya ihtiyaç olmadığını ifade eden Halis, AKP'nin yönteminin bir devletin bir yaklaşımı olduğunu vurguladı. Raporda yer alan “Aleviliğin bir kimlik farklılaşması içinde ortaya çıkmasının sakıncaları" ibaresine dikkat çekti. Zorunlu din derslerine ilişkin değişiklik vurgusunun ise, "Alevilik" adı altında yine zorunlu din dersi dayatılacağını belirtti.

Temel talep Cemevleri

Halis, Sivas Katliamı sonrasında Alevi örgütlerinin önemli talepleri arasında yer alan Madımak Oteli’nin müze yapılması isteğinin de ‘tehlikeli’ bulunduğunu hatırlattı, şöyle konuştu: “Alevilerin duyarlılığı hiçe sayılmış, onun yerine Alevi olmayanların kaygıları esas alınmıştır. Müze yapma yerine, Madımak Oteli'nin yıkılarak park yapılmak istenmesi, tarihin ve toplumun belleğini silme amacı taşımaktadır. Bu, Sivas'ta yaşanan benzer katliamların yeniden yapılmasının işareti gibi durmaktadır.”

Halis, hükümetin Cemevlerine ilişkin tutumunun da inkâr politikalarının devamı olduğunu söyledi. “Cemevleri yasal bir güvenceye kavuşturulmadıkça, Alevilik konusunda yapılacak hiçbir iyileştirmeyi samimi ve yeterli görülmeyecektir” diyen Halis, Alevi örgütlerinin temel taleplerinin bu olduğunu belirtti. Halis, “Çalıştaylar, demokratikleşmeyi hedefleyen bir siyasi çalışmadan çok, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vesayeti altında Türkleştirip, Sünnileştiren bir tekleşmeyi amaçlayan program niteliği taşımaktadır. Çıkan ön rapor da açıkça gösteriyor ki, yapılan çalıştaylar, Alevilerin hiçbir derdine derman olmamış, ileriye dönük bir umut ışığı yakmamış, Alevileri kendi özünden uzaklaştırmayı hedeflemiş, Türk- İslam sentezi, ağırlığını bir kez daha dışa vurmuştur" dedi.

Madımak Oteli, 'İbret Müzesi' yapılmalı

BDP Eşbaşkan Yardımcısı Halis Madımak Oteli’nin ‘ibret müzesi’ haline getirilmesi için kanun teklifi verdiğini bildirdi. Teklifin gerekçesinde ifadelerine yer verildiğini söyledi:

“Sivas katliamı, tarihten günümüze Alevilere yapılan katliamlar zincirinin bir halkası olarak, Alevilerin yaşadığı travmayı daha da derinleştirmiş, iktidar dini olan Sünni İslam'a karşı korku, kaygı ve kuşkuların beslenmesine kaynaklık etmiştir.

Vahşet görüntüleri, resmi tarih kitapları yazmasa bile, kendi tarihini sözlü-anlatım aktarımıyla öğrenen her Alevi için bilindik ve tanıdık görüntülerdi. Bu tür olayların ve benzer vahşetin bir daha yaşanmaması, yani tarihin yeniden tekerrür etmemesi için ve geçmişin karanlığına ışık tutularak aydınlık bir geleceğin yaratılması için geçmişin unutulmaması gereklidir. Dolayısıyla yakın tarihte Sivas'ta, içinde insanların yakıldığı Madımak Otelinin, mevcut müzeler yasası ve prosedürü dâhilinde 'İbret Müzesi' yapılması, Alevilerin eşit yurttaşlık haklarına kavuşturulacağının bir güven işareti ve demokrasinin bir gereği olarak atılacak bir adım olacaktır.”

Atılım - 10 Şubat 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.