Madımak için 'Aydınlanma Müzesi' Teklifi

Madımak için 'Aydınlanma Müzesi' Teklifi

Madımak için 'Aydınlanma Müzesi' Teklifi  CHP, Sivas Olaylarının Yaşandığı ve 33 Aydının Hayatını Kaybettiği Madımak Oteli'nin...

A+A-

Madımak için 'Aydınlanma Müzesi' Teklifi Madımak için 'Aydınlanma Müzesi' Teklifi
 
CHP, Sivas Olaylarının Yaşandığı ve 33 Aydının Hayatını Kaybettiği Madımak Oteli'nin 'Aydınlanma Müzesi' Olması İçin TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi Verdi.

 
CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Sivas olaylarının yaşandığı Madımak Oteli'nin devlet tarafından kamulaştırılarak bir an önce müze yapılmasını istedi. Özdemir, "Böylece bu olaylarda can veren sanatçı, yazar ve aydınlarımıza olan borcumuzu bir nebze ödemiş olabiliriz" dedi.

Özdemir ve 30 CHP'li milletvekili Sivas olaylarının yaşandığı ve 33 aydının hayatını kaybettiği Madımak Oteli'nin "Aydınlanma Müzesi" olması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.

Özdemir, kanun teklifinin gerekçesinde, 2 Temmuz 1993 günü Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal kültür şenliklerine katılan yazar, sanatçı ve aydınların kaldıkları Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi nedeniyle hunharca katledildiklerini belirtti. Söz konusu eylemin, laik Cumhuriyet ve Türkiye'nin çağdaş değerlerini hedef aldığına işaret eden Özdemir, aradan geçen 15 yıla rağmen olayın gerçek sorumlularının tespit edilememesine tepki gösterdi. Özdemir, "Demokrasi, insan hakları, aydınlanma tarihimiz açısından kötü bir örnek olan bu vahim olayı hiç yaşanmamış gibi davranmak, yok saymak, unutturmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bu katliam doğrudan Cumhuriyet'e ve onun aydınlarına karşı yapılmıştır" dedi.

-KUBİLAY ÖRNEĞİ-

Sivas katliamının sadece bir mezhebin üyelerine karşı yapılmış gibi algılanmaması gerektiğine vurgu yapan Özdemir, gerekçesinde şunları dile getirdi:

"2 Temmuz'da yaşanan katliam sadece bir mezhebin üyelerine karşı yapılmış gibi algılanmamalıdır. Bu katliamı unutmamak yeni saldırıların önlenmesi açısından da önemlidir. Nasıl Menemen'de "Kubilay'a yapılan saldırıyı kınıyor, Cumhuriyet'e ve Atatürk devrimlerine sahip çıkıyorsak, Sivas olayladır da bu konuda unutulmaması gereken bir tarihtir.

Bu konuda atılması gereken en önemil adım, bu utanca sahne olan Madımak Oteli'nin devlet tarafından kamulaştırılarak bir müze haline dönüştürülmesidir. Böylece bu olayda can veren sanatçı, yazar ve aydınlarımıza olan borcumuzu bir nebze ödemiş olabiliriz."

(ANKA) - HABERX - 29 Mart 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.