Madımak kamulaştırıldı, ya sonra?

Madımak kamulaştırıldı, ya sonra?

Madımak kamulaştırıldı, ya sonra?  ANKARA - AKP Hükümeti, Alevilerin müze olmasını istediği Madımak Oteli'ni kamulaştırdı. ABF...

A+A-

Madımak kamulaştırıldı, ya sonra?Madımak kamulaştırıldı, ya sonra? 

ANKARA - AKP Hükümeti, Alevilerin müze olmasını istediği Madımak Oteli'ni kamulaştırdı. ABF Genel Başkanı Ali Balkız, kamulaştırmanın bir adım olduğunu ancak bundan sonra ne yapılacağının önemli olduğunu ifade etti.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Madımak Oteli'nin kamulaştırma bedeli olan 4.5 milyon TL'nin bugün itibarıyla Özel İdare hesabına aktarıldığını bildirdi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Madımak'ın müze olmasını istediklerini bu talepten vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

Çelik: Öncelikli sorunlar ele alınıyor

Faruk Çelik "Cemevlerinin Hukuki Statüsü" ile ilgili oluşturulan komisyonun Hakimevi'nde gerçekleştirilen ilk toplantısında yaptığı konuşmada, öncelikli sorunların ele alınıp bunlara çözüm bulma gayreti içinde olduklarını savundu.

Alevilerin talepleri konusunda tüm sosyal kesimlerle toplantılar gerçekleştirdiklerini anlatan Faruk Çelik, konu ve talepler konusunda önemli bir noktaya gelindiğini belirtti. Bakan Çelik, 3-4 Haziran 2009'da başlayan Alevi Çalıştayları sürecinin 28-30 Ocakta gerçekleştirilen 7. Çalıştay ile sona erdiğini, ancak taraflarla çeşitli fırsatlarda görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.

Kamulaştırma bedeli, 4.5 milyon

Cemevlerinin hukuki statüsü ile ilgili oluşturulan komisyonun, mevzuata cemevlerinin statüsünün nasıl uyarlanacağı konusunda çalışmalar yapacağını belirten Çelik, buradan ortaya çıkan sonucun, tekrar konunun taraflarıyla paylaşılacağını ve genel ittifak sağlandıktan sonra uygulamaya konulacağını bildirdi. Devlet Bakanı Çelik, taleplerin hayata geçirilmesi konusundaki çalışmaların hızla ilerlediğini savundu, "Madımak'ın kamulaştırılmasına karar verilmişti. Madımak Oteli'nin kamulaştırma bedeli, bugün itibarıyla özel idare hesabına aktarıldı" dedi. Çelik, kamulaştırma bedelinin 4.5 milyon TL.olduğunu ifade etti. Çelik, Madımak Oteli'nde yeni düzenlemeler yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bu arada,merkezi İstanbul'da bulunan Ermaks Gayrimenkul firması aracılığıyla bir internet sitesine verilen Madımak Oteli'nin satış ilanının yayından kaldırıldığı bildirildi. İnternet sitesinde, ilanın bulunduğu sayfaya ''Bu ilan yayından kaldırılmıştır'' ibaresi konuldu.

Devlet, insanlık alemine borçlu

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Madımak Oteli'nin kamulaştırmasını ilişkin yaptığı açıklamada, yıllardır kararlı bir şekilde Madımak Oteli'nin "İnsanlık müzesi", "İbret müzesi", "Ayıp müzesi" olmasını talep ettiklerini hatırlattı. Balkız, "Çünkü, devletin 2 Temmuz 1993 tarihinde yurttaşlarının can güvenliğini sağlayamaması nedeniyle özürü vardı. Sadece orada yakınlarını kaybetmiş insanlarımız ve onların yakınları için değil bütün insanlık alemine karşı devletin bir özür borcu vardı" dedi.

Önemli olan bundan sonrası

Bu özrün yerine getirilmesinin bir nişanı olarak Madımak Oteli'nin müze olmasını talep ettiklerini vurgulayan Balkız, atılan adımın önemli olduğunu ancak bundan sonraki sürecin olduğuna işaret etti. AKP milletvekili İbrahim Yiğit'in Madımak'ın restore edileceği yönünde açıklamalarda bulunduğunu dile getiren Balkız, "Kültür Bakanı geçmişte burası anaevi olacak, kitaplık olacak, halkevi olacak gibi sözler söylüyordu" hatırlatmasında bulundu. Balkız şöyle devam etti: "AKP müze yapılması ile ilgili talebimizi 'gelin birde Sivaslılara soralım' dedi. Sivaslılara gitti, sordu. Hangi Sivaslılara sorduğunu biz çok iyi biliyoruz, onlardan hangi yanıtı aldıklarını da biliyoruz. Sonuçta, önemli olan bundan sonra oranın ne olacağıdır."

Onbinler 2 Temmuz'da Sivas'ta

Balkız, Madımak katliamının yıldönümünde, 2 Temmuz'da on binlerce kişiyle Madımak Oteli'nin önünde olacaklarını söyledi, "Geçtiğimiz yıllarda giderek artan sayıda Madımak Oteli'nin önünde oluyorduk, bu yıl yereller de dahil İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapmamız gereken mitingleri yapmayacağız. Bütün olanaklarımızla, bütün gücümüzle Madımak Oteli'nin önünde olacağız, taki orası gerçekten müze oluncaya dek" şeklinde konuştu.

(ETHA) - Atılım - 18 Haziran 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.