Madımak katliamında can verenler anılıyor

Madımak katliamında can verenler anılıyor

Madımak katliamında can verenler anılıyor Madımak'ta yakılarak öldürülen aralarında aydın ve sanatçıların bulunduğu 35 kişi...

A+A-

Madımak katliamında can verenler anılıyor Madımak katliamında can verenler anılıyor

Madımak'ta yakılarak öldürülen aralarında aydın ve sanatçıların bulunduğu 35 kişi katliamın 17. Yıl dönününde törenlerle anılacak. Sivas'ta ayrı grup anma programı yapacak. Anma programına katılan gruplar kamulaştırma kararı çıkan Madımak Oteli levhasını bu yıl son kez görecek.

Tarih 2 Temmuz 1993. Pir Sultan Abdal şenlikleri için Sivas'a giden sanatçı ve aydınların kaldığı Madımak Oteli ateşe verildi.

Tarihe "kara bir leke" olarak geçen katliamda otelde bulunan 35 kişi yanarak can verdi. Çıkan olaylarda iki gösterici hayatını kaybetti. Katliamın üzerinden  tam 17 yıl geçti. Sivas'ta yakılanlar unutulmadı.

Sivas katlimanda ölenler için yurdun birçok yerinde anma gösterileri yapılacak. Ancak anma gösterilerinin merkezi ise Sivas olacak. Kentte 3 ayrı anma etkinliği düzenlenecek. İlk olarak CHP tarafından anma programı gerçekleştirilecek. 15 CHP milletvekili anna için Sivas'ta olacak.

İkinci etkinlik ise Cem Vakfı Sivas Şubesi tarafından gerçekleştirilecek. İl dışından gelerek anma programı düzenleyecek diğer alevi derneklerine katılmayacak olan Cem Vakfı kentteki bazı sivil toplum örgütleri ile ayrı anma programı düzenleme kararı aldı.

Son etkinlik ise yine Alevi dernekleri ve vakıfları tarafından yapılacak. Geniş katılımlı olması beklenen son etkinlik için gruplar Ethembey Parkı önünde toplanın Madımak Oteli'ne gidecek.

Kamulaştırılan Madımak Otelin müze olması istenecek. Madımak Oteli, bu isimle son kez anma etkinliklerine sahne olacak.

Anma etkinlikleri için kentte geniş güvenlik önlemi alndı. Uzun bir aradan sonra 2 Temmuz'un olayların çıktığı 1993'teki gibi cuma gününe denk gelmesi nedeni ile önlemler artırılacak.

Bu nedenle kent merkezi ve etkinliğin yapılacağı bölgeye yakın olan camilerde de tedbir alınarak cuma namazından çıkan gruplar ile etkinliğe gelenlerin karşılaşmaması sağlanacak. Anma etkinliğine katılacakların geçiş güzergahlarındaki direklere ve Madımak Oteli'nin önüne yeni MOBESE kameraları takıldı, poliste izinler iptal edildi.

(CNN TÜRK) - 01 Temmuz 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.