Madımak 'marka'sına Alevi tepkisi

Madımak 'marka'sına Alevi tepkisi

Madımak 'marka'sına Alevi tepkisiMadımak’ın satış ilanında ‘marka değeri’ne vurgu yapılmasına Aleviler, “Katliamın euro...

A+A-

Madımak 'marka'sına Alevi tepkisiMadımak 'marka'sına Alevi tepkisi

Madımak’ın satış ilanında ‘marka değeri’ne vurgu yapılmasına Aleviler, “Katliamın euro değeri yarattığı bir ülke hepimizi utandırır” diye tepki gösterdi

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te 37 kişinin yanarak can verdiği Madımak Oteli’nin satışa çıkarılması, Alevilerin tepkisini çekti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, otelin satışına ilişkin ilanlara tepki göstererek, “İlanı verenler Madımak Oteli’nin ‘marka değerinin’ giderek arttığını belirtiyor. Kanın ve katliamın euro değeri yarattığı bir ülke hepimizi utandırır. Hepimizi utandıran bu ilan derhal kaldırılmalıdır” açıklamasını yaptı. Gümüş, şunları kaydetti:

‘Devlet zan altında’

“Bu katliamın yaşandığı sırada, devlet güçlerinin müdahale etmemesi ve asıl katillerin bugüne kadar yakalanmaması devleti zan altında bırakmıştır. Bu nedenlerle 15 yıldır sürdürdüğümüz ‘müze olsun’ talebimiz haklı ve meşrudur.”

Öte yandan Sivas Valisi Veysel Dalmaz da Milliyet’e yaptığı açıklamada, otelin internet üzerinden yaklaşık 10 milyon Euro’ya (23 milyon TL) satışa çıkarılmasını, “sahiplerinin takdiri” sözleriyle değerlendirildi.  Madımak Oteli’nin altındaki kebapçıyı çıkararak devletin sözünü yerine getirdiğini belirten Dalmaz, söz konusu yerin kiralanarak DÖSİM mağazasına dönüştürülmesi fikrinden de geri adım atmadıklarını kaydetti. Dalmaz, şunları söyledi:

Biz orayı kiralayarak DÖSİM mağazası yapmak istiyoruz. Ancak, orayı satarlarsa, özel sektör hangi amaçla kullanırsa kullansın. Serbest piyasa ve özel sektör konusu olduğu için biz tasarrufta bulunamayız. Oranın müze yapılmasını istiyorlar. Müze veya kültür merkezi yapılması için belli imar prosedürü var. Sivas’ın asayişi noktasında mahsurlu bir şey görürsem engel olurum. Alevi-Sünni birlikteliğini bozucu bir şey sezdiğim an gerekli tavrı koyarım.”

CHP: Çok çirkin

CHP İzmir Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise “Bakanlık, Alevi kesimi ve bizi baltalamak için eliden geleni yaptı. Binayı ‘kamulaştıracağım, müze yapacağım’ deseydi, buralara gelmezdik. Bakan, bize sürekli aba altından sopa gösterdi. Bu işi sulandırdı. Ne kendisi bir şey yaptı ne bize bir şey yaptırdı. Tartışmalı süreci otel sahipleri fırsata dönüştürdü. Bizimle 12 milyon TL’ye satış için görüşme yaptılar. Şimdi iki katına çıkarıp 23 milyon fiyat biçiyorlar. ‘Marka yer’ tanımlaması çok çirkin.

MİLLİYET - ÖNDER YILMAZ Ankara - 21 Mart 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.