Madımak Müze Değil Kitabevi Oluyor

Madımak Müze Değil Kitabevi Oluyor

Madımak Müze Değil Kitabevi OluyorAKP hükümeti Madımak Oteli’nin alt katındaki kebapçıyı Alevi toplumunun talebi olan “Utanç...

A+A-

Madımak Müze Değil Kitabevi OluyorMadımak Müze Değil Kitabevi Oluyor

AKP hükümeti Madımak Oteli’nin alt katındaki kebapçıyı Alevi toplumunun talebi olan “Utanç Müzesi”ni yerine turistik ve ticari bir yer haline getiriyor...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Madımak Oteli’nin kitapevine dönüştürülmesi için süreci başlatıyor. Pazartesi günü Sivas’a hareket edecek olan Bakanlık yetkilileri, otelde incelemelerde bulunarak, proje için yol haritasını çizecek.

Edinilen bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatı üzerine, Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün (DÖSİM) şubesi olarak, Kültür Bakanlığı yayınlarının satışa sunulacağı kitapevi projesi için çalışmalara başlandı. DÖSİM mağazasında hediyelik eşya, el sanatları ürünleri, kitab ve çiçek satışı gerçekleştirilecek. Mağazanın bir bölümünde ise Sivas Katliamı’nda yakılan aydın ve sanatçılar için “anı” köşesi oluşturulacak ve “Barış, kardeşlik ve dostlukla acılarımızı paylaşıyoruz” ifadesinin yazıldığı bir plaket asılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra, diğer yayınların satışının da yapılması gündemde olan kitapevinde ayrıca, acı olayın anı eşyaları da olacak. Mekanda, kebapçı olarak çalıştırılan işletme hala boşaltılmamış olsa da, kiracının çıkarılmasının ardından, ay sonuna doğru projenin uygulanmaya konulması bekleniyor.

"ALEVİLER UTANÇ MÜZESİ İSTİYOR"

Ancak Alevi toplumu, Madımak"ın “Utanç Müzesi” yerine turistik ve ticari bir mekana dönüştürülmesine itiraz ediyor. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, “Madımak kanayan bir yara. Bu yarayı iyileştirmek devletin görevi” diyor. Ali Balkız, 9 Kasım günü Ankara’da yaptıkları mitingle bütün toplumun Alevilerin taleplerini öğrendiğini hatırlatarak, “Hükümet bu talepleri karşılamak yerine resmen sulandırıyor” dedi. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın “2009 Temmuz’una kadar orası müze olacak” açıklamasını hatırlatan Balkız, “Bu açıklama iki hafta kadar önce yapıldı. Ancak şimdi de karşımıza böyle bir planı çıkartıyorlar. Bu Alevilerin taleplerini sulandırmaktır” diye konuştu. “Taleplerimizin geçiştirilmesini kabul edemeyiz” diyen Balkız, “Madımak Oteli bir bütün olarak, istimlâk edilerek, Kültür Bakanlığı’nın mülkiyetine geçmelidir. Oranın içeriğinin nasıl olacağı hem ailelerimiz, hem federasyonumuz, hem de diğer Alevi Bektaşi kuruluşlarının görüşleri alınmalıdır” diye konuştu.

ANKA / ANF - BİRGÜN - 04 Ocak 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.