'Madımak müze olana dek'

'Madımak müze olana dek'

'Madımak müze olana dek'Alevi örgütleri, katliamın 17. yılında karanlık noktaların ortaya çıkarılması için Sıvas'ta...

A+A-

'Madımak müze olana dek''Madımak müze olana dek'

Alevi örgütleri, katliamın 17. yılında karanlık noktaların ortaya çıkarılması için Sıvas'ta buluşacak.

Sivas- Sıvas’ta 35 kişinin yakılarak öldürüldüğü Madımak katliamının 17. yılında Madımak Oteli müze olana kadar 2 Temmuz’da Sivas’taki etkinliklerin devam edeceği vurgulandı. 3 Temmuz’da da çoğu Alevi 57 yurttaşın ölümü, yüzlerce yurttaşın da yaralanmasıyla sonuçlanan Çorum katliamının 30. yılında anma töreni yapılacak.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Merkezi, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel merkezinden yapılan ortak açıklamada Madımak Oteli müze olana kadar Sıvas’taki etkinliklerin süreceği belirtildi. Açıklamada, Sıvas katliamının “devletin ve güvenlik güçlerinin gözetiminde” yaşandığına dikkat çekildi. Katliamın sadece Alevilerin sorunu olmadığı vurgulanırken, Türkiye’nin bu utançtan temizlenmesi için “Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesi” istemleri bir kez daha yinelendi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Vereceğiniz desteğin, farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşayabileceği bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine katkı sunacağını, Madımak katliamını unutturmak isteyen çevrelere etkili bir cevap olacağına inanıyoruz.”

‘Çorum, kardeşlik şehri’

ABF Başkanı Ali Balkız da, Çorum Alevi Kültür Merkezi’ni ziyaret etti. Balkız, AKM Başkanı Nurettin Aksoy ve yöneticilerle görüşerek Çorum katliamını anma programı hakkında bilgi aldı. Balkız, “Çorum, barış şehri, kardeşlik şehri olsun şiarıyla etkinlikler düzenlenecek. O gün barış şarkıları söyleyeceğiz” dedi.

Cumhuriyet - 8 Haziran 2010

“Madımak Oteli müze olsun” çağrısı

Alevi örgütleri bu yıl 2 Temmuz’da Sivas Katliamı’nın gerçekleştiği Madımak Oteli önünde, “Madımak Oteli müze olsun” talebinde bulunacaklar.

Alevi örgütleri, Sivas Katliamı’nın yıldönümü olan 2 Temmuz tarihinde “Madımak Oteli müze olsun” talebiyle Sivas’ta toplanacaklarını duyurdular.

Yapılan açıklamada, “2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal’ı anmak üzere Sivas’a giden 33 insanın Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesi, Ortaçağ vahşetiyle Türkiye’nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi ve laikliğe, halkların kardeşliğine, bir arada yaşama kültürüne ve çok kültürlülüğe yapılan bir saldırıydı” denilerek bundan 17 yıl önce Sivas’ta gerçekleşen katliam hatırlatıldı.

AKP hükümetinin katliamın gerçekleştirildiği Madımak Oteli’ni Alevilerin talebine rağmen müze yapmaya yanaşmaması da eleştirildi:

“Bu kara leke, Siyasi iktidarların Madımak Oteli’nin müze olmasına ilişkin talepleri görmezden gelen tutumu ve ikiyüzlü politikaları ile daha da büyümektedir. Bu tutumun en az Madımak Katliamı kadar canımızı yakmakta, ruhumuzu incitmektedir.

“Bu nedenle Madımak Oteli’ndeki insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek gerektiğine inanıyor ve bunun salt Alevilerin sorunu olmadığı kanaatini taşıyoruz.

“Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bizce bunun çözümü Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesidir. Yeni Madımaklar yaşamamak için 2 Temmuz’un unutturulması yönündeki girişim ve çabalara set çekmek, toplumun ve devletin yüzleşmesini sağlamak bu açıdan önem taşımaktadır. Bu nedenle, 2 Temmuz’da Sivas’ta yapılan anmalar önem arz etmektedir.

“Alevi Örgütleri, 17 yıldır kararlı bir şekilde Madımak katliamının, sadece Madımak’ın da değil, bir arada yaşama kültürünü tahrip eden karanlıkta kalmış bütün katliamların aydınlığa kavuşturulması için mücadele veriyor ve laikliği, bireyin ve emeğin özgürleştirilmesini, devletin demokratikleştirilmesini savunan güçlerle omuz omuza olmayı önemsiyor. Omuz omuza verdiğimiz mücadelede dostlarımızı şimdi 2 Temmuz’da Madımak Oteli önünde görmek istiyoruz.

“Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz’da Madımak Oteli’nde karanfillerimizi bırakıp kaybettiğimiz değerleri anacağız. Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin mücadeledeki kararlılığımızı bir kez daha göstereceğiz. Anma töreninde aramızda sizleri de görmeyi arzuluyoruz. Vereceğiniz desteğin, farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşayabileceği bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine katkı sunacağını, Madımak katliamını unutturmak isteyen çevrelere etkili bir cevap olacağına inanıyoruz.”

KAYNAK : Nationalturk.com - 07 Haziran, 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.