Madımak Oteli binası için proje hazırlanıyor

Madımak Oteli binası için proje hazırlanıyor

Madımak Oteli binası için proje hazırlanıyor      SİVAS Olayları’nın yaşandığı eski Madımak Oteli’nin kamulaştırılması...

A+A-

Madımak Oteli binası için proje hazırlanıyorMadımak Oteli binası için proje hazırlanıyor    
 
SİVAS Olayları’nın yaşandığı eski Madımak Oteli’nin kamulaştırılması sonrası, binanın yeniden düzenlenmesine yönelik proje hazırlıklarına başlandı. Proje tamamlandıktan sonra bina içerisinde tadilat yapılacak. Kütüphane kararının kesinleşmesi durumunda ‘Aşık Veysel’ adının verilmesi düşünülüyor.

2 Temmuz 1993’te 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas Olayları’nın meydana geldiği Madımak Oteli mahkemece belirlenen 5 milyon 601 bin lira bedelle kamulaştırılmış ve 20 Aralık itibariyle binanın mülkiyeti resmen İl Özel İdare Müdürlüğü’ne geçmişti. Binanın teslim alınmasıyla birlikte İl Özel İdare Müdürlüğü, yeniden projelendirilmesi için çalışma başlattı. Binayla ilgili olarak görevlendirilen mühendis ve mimarların yapılacak çalışmalarla ilgili olarak proje hazırladıkları bildirildi.

Kütüphane olarak tekrar açılması ağırlık kazanan bina içerisinde tadilat ve çeşitli değişiklikler yapılacak. 1993’taki olaylarda yaşamını yitirenler için de özel bir bölüm tasarlanacak. Çalışmalar kapsamında daha önce otelden bağımsız olarak et lokantası olarak işletilen dükkanın da binaya dahil edilip edilmemesi konusu tartışılıyor. Düzenlemenin şekline göre duvarın kaldırılarak binaya dahil edilmesi düşünülüyor. Özellikle binanın çocuk kütüphanesi olarak düzenlenmesi durumunda buranın okuma salonu haline getirilmesi planlanıyor.

AŞIK VEYSEL ADI ÖN PLANDA

Eski Madımak Oteli binasının ne yapılacağı konusunda son karar yine kentte yapılacak toplantıyla şekillenecek. 24 Şubat’ta Devlet Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı toplantıda kentteki sivil toplum kuruluşlarının tamamına yakını kütüphane talebinde bulunmuştu. Bu önerinin hayata geçirilmesine kesin gözü ile bakılırken, ünlü halk Ozanı Aşık Veysel’in adının verilmesi de planlanıyor. Projenin olayların 18’inci yıldönümü öncesinde tamamlanarak hayata geçirilmesi tasarlanıyor.

Hürriyet - Eraydın AYTEKİN/SİVAS, (DHA) - 29 Aralık 2010

Madımak’a altın yaldızlı anma

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmadığı Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, Devlet Bakanı Faruk Çelik Alevi açılımı ve Madımak Oteli’nin kamulaştırılması başta olmak üzere bakanlığının çalışmalarıyla ilgili bir sunum yaptı

Madımak Oteli’nin kamulaştırılmasının ardından yapılacak kütüphanede özel bir anı köşesinin yer alacağını belirten Çelik, hayatını kaybeden 35 kişinin isimlerinin altın yaldızlı olarak yazılacağını kaydetti.

Bakan Çelik bu anı köşesine Aşık Veysel’in sazının da konulacağını kaydetti.

Çocuk kütüphanesi de olacak

Bakan Çelik, “Bir sorun alanını çözdük. Artık Madımak sorun olarak konuşulmuyor. Yıllardır ‘ne olacak’ diye tartışılıyordu. Burası bir sorun alanıydı. Şimdi orayı çok güzel bir konseptle yeniden düzenleyeceğiz. İçinde çocuk kütüphanesi de olacak. Özellikle yurtdışından buranın müze olmasını talep edenler var. Fakat orası müze olmayacak. Orası zaten bir unutturmama yeri olarak düzenlenecek. Ama müze olunca başka tartışmalara açık hale gelmesi sakıncası doğabilir” dedi.  

Milliyet - ABDULLAH KARAKUŞ Ankara - 24 Aralık 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.