Madımak Oteli müze olsun

Madımak Oteli müze olsun

Madımak Oteli müze olsun   SİVAS (02.07.2008)- 33 aydın ve sanatçının yanarak can verdiği Sivas katliamını onbinlerce kişi lanetledi....

A+A-

Madımak Oteli müze olsun  Madımak Oteli müze olsun 
 
SİVAS (02.07.2008)- 33 aydın ve sanatçının yanarak can verdiği Sivas katliamını onbinlerce kişi lanetledi. Yıllar geçse de unutulmayan Sivas şehitlerinin anıldığı mitingde Madımak Oteli'nin müze yapılması ve katliamın gerçek sorumlularının yargılanması talebi dile getirildi.

Madımak Oteli'nin yakılmasıyla 2 Temmuz 1993'te yaşanan vahşi katliam, 33 cana mezar olan Sivas'ta binlerin katılımıyla lanetlendi. Anmada, Hasret Gültekin, Nesimi Çimen ve Muhlis Akarsu'nun da aralarında bulunduğu 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel emekçisinin yanarak can verdiği katliamın, üzerinden geçen 15 yıla rağmen unutulmayacağı vurgulandı.

Sivas şehitlerinin aileleri, Alevi örgütleri, siyasi parti ve platformlar ile demokratik kitle örgütleri Hacı Bektaş-i Veli Kültür ve Tanıtma Vakfı önü ve Ethembey Parkı'nda bir araya geldi. Buradan alt katına kurulan lokanta yüzünden halen et kokuları yükselen Madımak Oteli önüne yüründü. “Pir Sultanlar ölmez”, “Sivas ve 19 Aralık'ta diri diri yakanlar şimdi işbirliği yapıyor”, “Çorum, Maraş, Gazi, Sivas katil devlet hesap verecek”, “Madımak müze olsun” pankartları ile “2 Temmuz'u unutmadık” ve “Katiller halka hesap verecek” dövizleri açılan yürüyüşte Ezilenlerin Sosyalist Platformu da “Alevi inancına yönelik baskılara son. Hızır Paşalar değil, Pir Sultanlar kazanacak” pankartı açtı. Anmaya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Kültür Derneği, KESK, Partizan, EMEP, DTP ve Halkevleri'nin de aralarında bulunduğu kurumlar pankartlarıyla katıldı.

Sivas faşizme mezar olacak

Binlerce kişi, “Utanç Müzesi” olmasını istedikleri otel önüne siyah çelenk ve karanfiller bıraktı. Otelin giriş katında bulunan lokantanın camları kırılınca kısa süreli gerginlik yaşandı. Katliam saldırısına engellemeyen polisler ise anma alanını ablukaya aldı. Çok sayıda ilden gelenlerin olduğu anmaya katılım önceki yıllara göre fazla oldu. 2 Temmuz öncesinde Sivas'ta yaşanan provokasyon girişimlerine yanıtı Madımak Oteli önünde buluşan onbinler verdi. Şehitlerin hesabının sorulacağı haykırılan öfkeli yürüyüş, faşizmi lanetledi. Sivas’ta halen yanan yangının katiller hesap vermedikçe dinmeyeceği vurgulandı. Onbinler hep bir ağızdan “Pir Sultanlar ölmez binler yeşerir”, “Katil devlet hesap verecek”, “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta çözüm faşizme karşı savaşta”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız”, “Sivas faşizme mezar olacak” ve “Madımak müze olsun” sloganlarını haykırdı.

Sivas bu utançtan kurtulmalı

Otel önünde anma tertip komitesi adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Önder Doğan, CHP ve Cem Vakfı gibi kurumların Atatürk Anıtına çelenk bırakarak yaptıkları anmaya işaret ederek “2 Temmuz'un içini boşaltmaya çalışıyorlar” dedi. Pir Sultan heykelinin söküldüğü yere Ozanlar Anıtı inşa edilmesini isteyen Doğan, “Katliamın gerçek sorumluları halka hesap vermelidir” dedi. Sivas şehitlerinin aileleri adına konuşan Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin ise “Doğduğumuz bu toprakları uğrunda ölecek kadar çok seviyoruz. Eşlerimizi, kardeşlerimizi bu şehirde türkü söylemeleri için, Pir'ine sahip çıksın diye gönderdik. Artık Sivas, bu isten, et kokusundan kurtulmalıdır. Bu otel ibret olsun diye müze yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

2 Temmuz evrensel bir anma günü olmalı

Anmada konuşan PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, katliamın planlı olduğuna vurgu yaptı. Gümüş, “15 yıldır Madımak her gün yanmaya devam ediyor” dedi. Gümüş, Madımak Oteli'nin müze yapılması ve 2 Temmuz'un evrensel bir anma günü olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ise Kürtlerin ve Alevilerin aynı kaderi paylaştığını, birlikte mücadele etmeleri gerektiğini söyledi. Ayna, “Katilleri iyi tanırsak onlardan da hesap sorabiliriz” dedi. Anmada Eğitim-Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu, DİSK, EMEP ve ÖDP genel başkanları da birer konuşma yaptılar.

ATILIM - 02 Temmuz 2008

***

Sivas hala kanayan bir yara

İSKENDERUN (02.07.2008)- İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu, bugün Karaağaç Belediyesi Parkı'nda düzenlediği etkinlikle 2 Temmuz Sivas Katliamı'nda katledilenleri andı.

Aydınlar anısına dikilen 33 ağacın bulunduğu belediyesi parkındaki, Sivas şehitlerinin isimlerinin yer aldığı anıtın önünde yapılan anma saygı duruşuyla başladı. Platform yaptığı açıklamada, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta yaşanan katliam hatırlattı. “2 Temmuz zihinlerimizde kalıcı, gönüllerimizde ise yas tutacağımız bir gündür” diye belirtilen açıklamada katliamın, “düşünce”yi katlederek susturacağını sanan zihniyetin ürünü olduğu ifade edildi.

Unutmadık, unutturmayacağız

Sivas yangınının, üzerinden geçen yıllara rağmen insanlığın kanayan yarası olmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, “Sivas'ta katliam yapanlar, insanların farklı düşünüş ve inançlarına sahip olduğu gerçeğini kabullenmemişlerdir” denildi. Açıklamada, “Sivas şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz. Biz onları unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” denildi.

80 kişinin katıldığı eylemde, “Sivas şehitleri ölümsüzdür”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katiller bulunsun hesap sorulsun”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.

Sivas katliamı Antakya'da da lanetlendi

ANTAKYA (02.07.2008)- Antakya 2 Temmuz Platformu, Sivas katliamının 15. yıldönümü nedeniyle bugün Ulus Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Akşam saatlerinde de Sivas şehitleri anısına bir etkinlik düzenlendi.

Eğitim-Sen Şube binası önünde bir araya gelen ESP, KESK, DİSK ve Halkevleri'nin oluşturduğu Antakya 2 Temmuz Platformu, Saray Caddesi'ni trafiğe kapatarak Ulus Meydanı'na yürüdü. “Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız” pankartı açılan yürüyüşte, Sivas şehitlerinin fotoğrafları taşındı.

Sivas şehitleri ölümsüzdür”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganları atılan yürüyüşe 200'ü aşkın kişi katıldı. Yürüyüşün ardından Ulus Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklama, “Ozanlar ölmez türküler susmaz”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları ile sona erdi. Platform tarafından, akşam saatlerinde de Antakya Oda Tiyatrosu'nda anma etkinliği düzenlendi.

2 Temmuz katliamı Mersin'de lanetlendi
 
MERSİN (02.07.2008)- KESK Şubeler Platformu ile ESP'nin de aralarında bulunduğu devrimci, demokrat kurumlar, bugün Taş Bina önünde yaptıkları basın açıklamasıyla 2 Temmuz Madımak katliamını lanetledi.

Sivas şehitlerinin resimleri ile “Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız”, “Katiller halka hesap verecek” dövizlerinin açıldığı eyleme 150 kişi katıldı. Eyelmede kurumlar adına açıklamayı Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Recep Kara okudu. Kara, 12 Eylül karanlığıyla birlikte gelişen ırkçılık ve gericiliğin Sivas Katliamı'na zemin hazırladığını belirtti.

Bugün hala aynı politikalarla halkların kardeşliği ve emekçilerin birliğinin engellemek istendiğini dile getiren Kara, ırkçı ve şoven odaklara teslim olmayacaklarını vurguladı. Eylemde “Katiller halka hesap verecek”, “Sivas şehitleri ölümsüzdür”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Sivasın hesabı sorulacak” sloganları atıldı.

Asıl sorumlular katliam emrini verenlerdir 
 
İZMİR (02.07.2008)- Sivas Madımak Oteli'nde katledilen 33 can, dün akşam Buca Kuruçeşme Mahallesi'nde yapılan meşaleli yürüyüş ile anıldı. ESP, DTP, DHP, SDP ve EMEP'in düzenlediği yürüyüşe, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Gençlik Komisyonu üyeleri de destek verdi.

Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği önünden Buca Koop Meydanı'na yürüyen kurumlar Sivas şehitlerini andı. Kuruçeşme halkı da eyleme balkonlarından alkışlar ve sloganlarla destek verdi.

Buca Koop Meydanı'nda yapılan açıklamada 2 Temmuz Katliamı'nın asıl sorumlularının emir verenler ve katliama göz yumanlar olduğu belirtildi. Açıklamada, devletin asimilasyon ve imha politikalarına karşı çıkan ve özgürlük isteyenlerin devlet terörü ile sindirilmek istendiği dile getirildi. Yüzyıllardır katledilen, susturulmak istenen Alevilerin adaletsizliğe boyun eğmeyeceğini ifade edilen açıklamada, asimilasyona karşı Pir Sultan’ın yolunda, Hızır Paşalara karşı mücadele edileceği vurgulandı.

Sivas Katliamı'na ilişkin ezgiler ve şiirlerle sona eren eylemde, “Sivas şehitleri ölümsüzdür", "Sivas’ı unutma unutturma" ve "Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.

Yamanlar Sivas Katliamı'nı unutturmadı
 
İZMİR (02.07.2008)- Sivas katliamının yıldönümü dolayısıyla dün Yamanlar Kültür Merkezi'nde bir etkinlik düzenlendi. Yamanlar ESP'liler de yaptıkları çalışmalarla miting çağrısı yaptı.

Yamanlar Kültür Merkezi, Sivas katliamı lanetlemek için dün bir anma gerçekleştirdi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı anma saygı duruşu ile başladı. BEKSAV Sinema Atölyesi tarafından hazırlanan belgeselin gösterimi yapıldı. Anmada sahne alan Yenikapı Tiyatrosu ise Aziz Nesin'in yazdığı bir oyunu sergiledi.

Etkinlikte YKM Başkanı Özgür Kaya bir konuşma yaptı. Katliamın üzerinden onbeş yıl geçmene rağmen gerçeklerin hala aydınlatılmadığını söyleyen Kaya, sorumluların yargılanması gerektiğini belirtti. Kaya, Sivas'ı unutmadıklarını, unutmayacaklarını kaydetti. Etkinlik şiir dinletisinin ardından bugün yapılacak mitinge katılım çağrısı ile sona erdi.

Sivas Katliamı Avcılar'da lanetlendi 
 
İSTANBUL (02.07.2008)- Avcılar'da DHP, DTP, Dersim Kültür Derneği, EMEP ve HKM dün yaptıkları basın açıklamasıyla 2 Temmuz Sivas Katliamı'nı lanetledi.

2 Temmuz Sivas'ı unutma, unutturma” yazılı pankart açan 200'ü aşkın kişi, “Ezgilerin ve sanatın diliyle özgürlüğe giden yol Sivas”, “Niye yaktınız, nasıl yaşıyorsunuz”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” dövizleri ile Sivas şehitlerinin resimlerini taşıdı. Marmara Caddesi'ndeki yürüyüşün ardından kurumlar bir basın açıklaması yaptı.

Katliamcılar hesap versin

Açıklamayı okuyan Zülfikar Erdem, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta 33 aydının ve Madımak Oteli'nde çalışan 2 emekçinin yakılarak katledildiğini hatırlattı. Erdem, katliamı lanetlemek ve katledilenleri anmak için “Alevisi, Sunnisi, Kürt, Türk, Arap, Ermeni ve Çerkeziyle burdayız” dedi. Maraş'ta, Çorum'da, Gazi ve Sivas'ta yok edilmeye çalışılanın halkın aydınlık geleceği olduğunu dile getirdi.

Sivas Katliamı'nın gerçek sorumlularının hala hesap vermediğe dikkat çeken Erdem, “Eğer 2 Temmuz'da 33 aydın yakıldıysa bu; soygun ve sömürüye, zulüm ve katliama karşı daha az şiir yazılsın, daha az türkü söylensin diyedir” diye konuştu. “İnançlara özgürlük, halklara özgürlük” diyen Erdem, devlet katliamlarının sorumlarının hesap vermesini istedi.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği eylemde, “Sivası unutma, unutturma”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı.

ATILIM - 02 Temmuz 2008 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.