Madımak Oteli'nin müze yapılması gündeme alınmadı

Madımak Oteli'nin müze yapılması gündeme alınmadı

Madımak Oteli'nin müze yapılması gündeme alınmadıTBMM Genel Kurulunda, DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit'in Sivas katliamının yaşandığı...

A+A-

Madımak Oteli'nin müze yapılması gündeme alınmadıMadımak Oteli'nin müze yapılması gündeme alınmadı

TBMM Genel Kurulunda, DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit'in Sivas katliamının yaşandığı Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesi kabul edilmedi.

Önerge üzerinde Hükümet adına söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, sözlerine Almanya'da 9 Türk'ün ölümü ile sonuçlanan yangına değinerek başladı. Günay, ''Umuyorum ve diliyorum ki bu olay bir kasıt sonucu değil, bir ihmal sonucu çıkmıştır'' dedi.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan katliamın üzerinden yaklaşık 15 yıl geçtiğini, bu dönemde pek çok hükümetin iş başına geldiğini anlatan Günay, bu sürede DSP'li Kültür Bakanlarının da görev yaptığını hatırlattı. O dönemde bu yönde bir kanun teklifi verilmediğine işaret eden Günay, Sivas Katliamı'nın tarihin en utanç verici olaylarından birisi olduğunu bildirdi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in açıklamalarını okuyan Günay, dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in de Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, Van'daki olay ile Sivas'ta 37 kişinin hayatını kaybettiği olayı birbirine karıştırdığını söyledi. Günay, ''Sivas'taki olay kadar, dönemin Başbakanının yaptığı açıklama da utanç verici'' diye konuştu. Sivas'ta yaşanan olayın unutulmaması için kanuni bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını savunan Günay, olayın unutulmaması gerekli düzenlemeleri yapacaklarını söyledi.

Milletvekilleri adına söz alan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da Sivas'ta yaşanan üzücü olayların sürekli gündeme getirilmesinin hayatını kaybedenlerin yakınlarını ve ruhlarını rahatsız ettiğini öne sürdü.

Daha sonra yapılan oylamada DSP'li Macit'in kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması kabul edilmedi.

STARGAZETE - 05 Şubat 2008

İLGİLİ HABER :

DSP'li Macit'den "Madımak Müze Olsun" Teklifi

DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit, Madımak Oteli'nin "Kardeşlik, Anma, Kültür ve Sanat Müzesi"ne Dönüştürülmesi İçin TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi Verdi.

Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, Sivas katliamının yaşandığı Madımak Oteli'nin müze yapılması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.

Macit, kanun teklifinde, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen "Pir Sultan Abdal Kültür Şenlikleri"ne katılan yazar, düşünür, bilim adamı, sanatçı ve aydınların bütün halkı yasa boğan bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını anımsattı. Macit, teklifinde "Bu tür olayların bir daha gerçekleşmesine engel olmak amacıyla halkımız arasında yaratılmak istenen kin ve düşmanlığın acı şekilde yaşanan bir örneğini çocuklarımıza ve bütün vatandaşlarımıza gösterebilmek için mekanın "Kardeşlik, Anma, Kültür ve Sanat Müzesi" ne dönüştürülmesi önemlidir" dedi.
 
Federal Almanya'nın kuzey batı kesiminde yer alan Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 tarihinde yakılarak katledilen Türk vatandaşlarının evinin daha sonraki yıllarda müzeye dönüştürüldüğünü anımsatan Macit, "Federal Alman hükümeti tarafından ırkçı katillerin unutulmaması ve katledilenlerin hatırlanması amacıyla toplumsal dayanışma ve insana verilen değer açsından iyi bir örnektir" dedi.

Madımak Oteli'nin özel mülkiyette bulunduğunu anımsatan Macit, binanın istimlak, yeniden inşası, kültür ortamı ve müzeye dönüştürülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının görevlendirilmesi ve yetkilendirilmesi uygun olacağını kaydetti.

(ANKA) - 28.11.2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.