Madımak tartışması sürüyor

Madımak tartışması sürüyor

Madımak tartışması sürüyor   Bugün Sivas katliamın 16. yıldönümü...Sahibi: Bıktık artık oteli satacağız Günay:...

A+A-

Madımak tartışması sürüyor  Madımak tartışması sürüyor 
 
Bugün Sivas katliamın 16. yıldönümü...

Sahibi: Bıktık artık oteli satacağız Günay: Gerekirse kamulaştırırız

1993’te 35 kişinin yakılarak katledildiği Madımak Oteli’nin altındaki kebapçı uzun uğraşların ardından taşındı. Otelin müze yapılması tartışması ise sürüyor. Kültür Bakanlığı ile otel sahibi bir türlü anlaşamıyor.

35 aydının yakıldığı Sivas katliamının bugün 16’ncı yılı. 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında yakılan Madımak Oteli’yle ilgili tartışmalar ise hala sürüyor.

Otelin altında bulunan ve büyük tepki toplayan İskender Kebapçısı, olaydan yıllar sonra 2009 Şubat ayında taşındı. Kebapçının yerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü Mağazası’nın açılması planlandı. Ancak otelin tamamının satışa çıkması nedeniyle mağaza açılamadı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “16 yıldan bu yana bu utanç verici olayı aklımızdan çıkarmamızı engelleyecek ve yitirdiğimiz canları ölümsüzleştirecek bir anıtsal düzenlemenin yapılmamış olması ortak üzüntümüz. Bu yıl, geçmişin ihmalini ve duyarsızlığını aşarak, insanların yanarak öldüğü yerde ’kebapçı’ işletilmesinin ayıbından gecikmiş de olsa kurtulduk. Yakın gelecekte gereken öteki düzenlemeleri de mutlaka yapacağız. Bina sahibi onu bize kiralamak yerine bütün binayı satışa çıkardı ve biraz içimizi yaralar bir biçimde ’Marka değeri yüksek gibi bir satış ibaresi’ kullandı. Oteli satışa çıkarmakta ısrar ederlerse kamulaştırırız” dedi.

Bakanlık sadece restoranı istedi

VATAN, Madımak Oteli’ni kuran Murtaza Öğütçü’nün yıllardır suskunluğunu koruyan oğlu Yaşar Öğütçü’yle konuştu. Kendilerinin de mağdur olduğunu söyleyen Öğütçü, oteli satmakta ısrarlı: “Daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bazı yetkililer bizlerle görüştü. Ancak o görüşmede sadece DÖSİM şubesi için restoranın kiralanması konusu gündeme geldi. Biz bakanlık yetkililerine otelin tamamını satmak istediğimizi söyledik ve değerinin zaten belli olduğunu aktardık. Otelin kamulaştırılması yönünde bir talep ise gelmedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı sadece restoranı kiralamayı düşündüğü için anlaşamadık. Bizim Madımak Oteli’ni fahiş bir fiyata satmamız söz konusu dahi olamaz. Otelimize biçilen değeri emlakçılar ve konunun uzmanları belirledi. Bakanlık isterse de gelir alır. Biz bıktık artık. Şu an hala teklifler geliyor ve uygun talep olursa satacağız.”

Sivas’ta 2 Temmuz önlemleri

SİVAS katliamının 16’ncı yıldönümünde Alevi-Bektaşi dernekleri, CHP, DSP, ÖDP, EMEP, DTP, sendikalar ve sivil toplum örgütleri otel önündeki tek anma programına katılacak. Gerginlik çıkmaması için kentte alınan önlemler de üst noktaya çıkarıldı. Sivas’a Ankara, Kayseri, Malatya ve Tokat’tan da takviye polis ekipleri getirilecek. Kente giren araçlarda arama yapılacak.
 
Kenan BUTAKIN / VATAN - 01.07.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.