Madımak töreninde Yazıcıoğlu gerilimi

Madımak töreninde Yazıcıoğlu gerilimi

Madımak töreninde Yazıcıoğlu gerilimiSivas'ta 35 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Oteli yanınında ölenleri anma törenlerinde Muhsin...

A+A-

Madımak töreninde Yazıcıoğlu gerilimiMadımak töreninde Yazıcıoğlu gerilimi

Sivas'ta 35 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Oteli yanınında ölenleri anma törenlerinde Muhsin Yazıcıoğlu'nun posteri gerginliğe yol açtı.

Sivas'ta 35 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Oteli yangınında ölenler karanfilerle anıldı. Güvenlik önlemlerinin üst seviyede tutulduğu kentte çevre illerden de gelen çok sayıda polis görev aldı.

2 Temmuz 1993 yılında gerçekleştirilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nde yangın çıkmış ve aralarında otel görevlilerinin de bulunduğu 35 kişi ayatını kaybetmişti. İlk anma programı, Alevi Vakıfları Federasyonu önderliğinde Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF), Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği (CKD), Eğitim - İş Sendikası, Cumhuriyet Okurları (CUMOK) ve Cem Vakfı Sivas Şubesi katılımıyla gerçekleşti.

Grup, otel önüne karanfil bırakarak, binanın müze yapılması taleplerini dile getirdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Teşkilatı da, Militvekili Malik Ejder Özdemir başkanlığında Atatürk anıtına çelenk bırakarak Madımak Oteli önüne kadar yürüdü.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu tarafından da anma programı gerçekleştirildi. Çok sayıda sol sendika ve Alevi kuruluşlarının destek verdiği program Ethembey Parkı önünde başladı. Burada toplanan kalabalık, Mevlana Caddesi ve Atatürk Caddesi üzerinden yürüyerek Madımak Oteli önüne geldi. Burada olaylarda ölen kişilerin ismi okunarak yoklama yapıldı.

Kalabalık da "burada" diyerek karşılık verdi. Bir ara Madımak Oteli karşısındaki binalardan birisinin penceresine Muhsin Yazıcıoğlu'nun resminin asılmasına kalabalık tepki gösterdi. Kalabalık içinden pencereye doğru pet şişe fırlatanlar oldu. Olay polisin müdahalesiyle büyümeden önlendi. Anma programında terip komitesi adına konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Madımak Oteli'nin müze yapılması gerektiğini söyledi.

Otelin ateşe verilmesinin sorumlusu ve planlayıcılarının hala bulunamadığını savunan Öker, Madımak'ın müze yapılmamasıyla ilgili CHP'yi suçladı.

Öker, "Alevilerin oylarıyla meclise giren Deniz Baykal ve arkadaşları, 16 yıl boyunca burada olsalardı Madımak müze olurdu." dedi. 16 yıl önce otel önünde toplanan kalabalığa polis ve jandarmanın müdahale etmediğini öne süren Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da dönemin devlet yetkililerini suçladı.

Konuşmaların ardından kalabalı, olaysız dağıldı.

Bu arada anma etkinlikleri nedeniyle Sivas kent genelinde geniş güvenlik önlemi alındı. Sivas polisinin yanı sıra çevre illerden de çevik kuvvet polisleri takviye olarak kente geldi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Madımak Oteli çevresi güvenlik çemberine alındı. Atatürk Caddesi ve otele çıkan bütün ara yollar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. İçeri girmek isteyenler ise üst aramasından sonra alındı. Ayrıca kentin karayolu giriş çıkışları da kontrol altında tutuldu.

AA - TİMETURK - 02 Temmuz 2009 Perşembe

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.