Madımak Utanç Müzesi olacak

Madımak Utanç Müzesi olacak

İSTANBUL (05.06.2011)- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, "kültür merkezi" yapılacak olan Madımak Oteli'nin "Utanç...

A+A-

Madımak Utanç Müzesi olacakİSTANBUL (05.06.2011)- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, "kültür merkezi" yapılacak olan Madımak Oteli'nin "Utanç Müzesi" olması talebiyle Ankara'ya yürüyüş başlatıyor. İstanbul kolu, Ankara'ya hareketinden önce İstanbul Taksim'de oturma eylemi gerçekleştiriyor.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), kamulaştırılarak Çocuk Kütüphanesi ve Bilim Kültür Merkezi'ne dönüştürülen Madımak Oteli'nin Utanç Müzesi olması talebiyle İstanbul, İzmir, Samsun ve Antep'ten Ankara'ya yürüyüş başlatıyor.

İstanbul kolu, yürüyüş öncesi Taksim'de oturma eylemi başlattı. Akşam saatlerine de yola çıkacaklar. Beyoğlu Tünel'de bir araya gelen Alevi örgütlerine, ESP'nin desteklediği İstanbul 1. Bölge Bağımsız Sosyalist Milletvekili adayı İbrahim Çiçek, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol ve Halkevleri üyeleri, DÖB, Mücadele Birliği ve TKP destek verdi.

Geleneksel kıyafetlerin giyildiği, bağlamaların taşındığı eyleme yaklaşık bin kişi katıldı. "Madımak Utanç Müzesi olacak" yazılı ana pankartın arkasında yürüyen yüzlerce kişi, "Sivas şehitleri ölümsüzdür", "Katil ABD işbirlik AKP", "Sivas'ı unutma unutturma" sloganlarını attı. Madımak Katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

Hopa'da polisin saldırısı sonucu emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun yaşamını yitirdiği ve sonrasında gelişen olaylara da dikkat çekilen yürüyüşte, "Metin Lokumcu ölümsüzdür", "Her yer Hopa her yer direniş" sloganlarıyla artan polis şiddeti ve AKP Hükümeti'nin uygulamaları protesto edildi.

Kitle Taksim Meydanı'na ulaştığında oturma eylemi başlattı. Alevi örgütleri adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül bir açıklama yaptı. Güzelgül, AKP Hükümeti'nin, Madımak katliamında yaşamını yitirenler üzerinden siyaset yapmak istediğini ifade ederek, "Madımak Katliamı, 'anı' değil, vahşettir. Madımak anı evi veya kültür evi değil Utanç Müzesi olmalıdır" dedi.

"Ateşi bulanlar utandılar, Madımak'ı duyunca ateş utandı yakanlar ve yaktıranlar utanmadı insanlıklarından" ifadesini kullanan Güzelgül, 18 yıl önce 4. Pir Sultan Abdal etkinliklerini yapmak üzere Sivas'a giden aydın, yazar, sanatçı ve semahçılardan 33'ünün şeriatçı güçler tarafından, derin devlet planlı provakasyonu ile yakılarak katledildiğini hatırlattı.

Güzelgül, üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen, katliam nedeniyle Alevi toplumundan özür dilenmediğini, Madımak Oteli'nde ise uzun yıllar kebap salonu işletilmesi için ruhsat verildiğini belirtti. Güzelgül, "Canlarımızın yakılarak katledildiği yerde kebap yenilmiştir" dedi.

Güzelgül, Alevi toplumunun Madımak Oteli'nin "Utanç Müzesi" olması talebine karşılık AKP Hükümeti'nin "Kültür Merkezi" yapmayı planladığını hatırlattı, sözlerini şöyle tamamladı: "Genel seçimlere girildiği şu günlerde, Madımak Oteli'nin 'Utanç Müzesi' olması için 18 yıldır verilmekte olan demokratik mücadeleyi yok sayan AKP iktidarı, seçim öncesi Madımak Oteli'ni 'Kültür Merkezi' olarak açarak, Sivas Madımak şehitlerimiz üzerinden siyaset yapmaya çalışmaktadır. Bu davranışı etik olmadığı gibi insani de değildir. Madımak katliamı, ne bir anı ne de bir kültür faaliyetidir. Madımak katliamı bir vahşettir. Bu nedenle Madımak Oteli 'anı evi' de olamaz, 'Kültür evi' de olamaz."

Güzelgül, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak Madımak Oteli'nin Utanç Müzesi olması konusundaki kararlılıklarını ve mücadelelerini artırarak sürdüreceklerini belirtti.

PSAKD'nin, kamulaştırılarak Çocuk Kütüphanesi ve Bilim Kültür Merkezi'ne dönüştürülen Madımak Oteli'nin Utanç Müzesi olması talebiyle İstanbul, İzmir, Samsun ve Antep'ten Ankara'ya başlattığı yürüyüşün İstanbul kolu, 21.00'da Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünden hareket edecek.(ETHA)

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.