Madımak ve Diyarbakır müze olacak

Madımak ve Diyarbakır müze olacak

Madımak ve Diyarbakır müze olacak   Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Madımak Otelinin kamulaştırılmasıyla ilgili, Alevilerin...

A+A-

Madımak ve Diyarbakır müze olacak  Madımak ve Diyarbakır müze olacak 
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Madımak Otelinin kamulaştırılmasıyla ilgili, Alevilerin sustuğunu iddia ederek “ayıptan kurtulduk” dedi. Bakan Günay, Diyarbakır Cezaevi'nin de müze yapılacağını ileri sürdü.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi 28. Dönem Toplantısı dolayısı nedeniyle Antalya'da bulunan Bakan Günay, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Günay, kamulaştırılan Madımak Oteli'nin ne olarak kullanılacağına ilişkin soruyu yanıtlarken 15 yıldır Demokratik Alevi hareketi ve ilerici devrimci kurum ve partilerin verdiği mücadeleyi görmezden geldi. Müze projesini bir AKP tasarrufuymuş gibi sunan Bakan Günay; "Gerek Alevi örgütleri, gerekse çeşitli muhalif kuruluşlar susmuşken ve 15 yıla yakın süreden bu yana Madımak'taki o insanın yüreğini yaralayan kullanıma göz yummuşken, 2008 bütçe görüşmelerinde buna ilk kez ben itiraz ettim. Sonra Hükümetimiz konuyu sahiplendi. Sayın Başbakanımızın talimatıyla Devlet Bakanı arkadaşımın yardımlarıyla bu noktaya geldik.” dedi.

Vicdan yerine para muhasebesi

Konuşmasında Madımak'ın fiziki yapısına ve maliyetine dikkat çeken Günay vicdan muhasebesi değil para muhasebesi yaptı. Bakan Günay şeyle konuştu; “Türkiye'nin yüzünü kızartan bir mekanı kültür, müze, hatıra merkezi, eğitim merkezi olarak kullanma şansına eriştik. 6 milyona yakın para vererek Madımak'ın kamulaştırılmasını sağladık. Bundan sonra nasıl kullanabiliriz? Elbette biz bu yaşananların unutulmasını istemiyoruz ama bir tahrik vesilesi yapılmasını da istemiyoruz. Orada yaşananların hafızamızdan bir daha çıkmamasını sağlayacak bir düzenleme, bir anıtsal düzenleme yapılacak. Mekan son derece büyük. Çeşitli katları var. O katları da sanıyorum ki bazı etkinlikler için kullanacağız. 15 yıla yakın süre bir katlanma söz konusuydu. Şimdi bu ayıptan kurtulduk."

Diyarbakır Cezaevi müze olacak

Bakan Günay Ankara'da yaptığı bir açıklamada ise Diyarbakır Cezaevi'nin müzeye dönüştürüleceğini açıkladı. Başbakan'ın Diyarbakır'a yeni cezaevi yapılacağını söylemesini eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da yanıt veren Günay, tutukluların böylece daha iyi şartlara kavuşacağını savundu.

Günay, "Cezaevi olan alanda tescilli yapılar varsa onları mutlaka koruyacağız. İçkalede bir müze düzenlemesi yapıyoruz. Önemli olan yeni cezaevi yapıldıktan sonra bu binanın boşaltılması ve Diyarbakır kültürü için yeni mekana dönüştürülmesi konusunda bize imkan verilmesidir" dedi.

Günay, yeni cezaevi eleştirileri ile ilgili ise şöyle konuştu: "Başbakan'ı eleştirdiler yeni hapishaneden söz ettiği için, ne yapacaksınız... Oradaki hükümlü ve tutuklular daha uygun şartlarda yeni bir yere taşınacak."

12 Eylül döneminde korkunç işkence yöntemleriyle gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi, Time dergisi tarafından "Dünyanın en kötü 10 cezaevi" arasında gösterilmişti.

Atılım - 25.11.2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.