Madımak'a valilik engeli

Madımak'a valilik engeli

Madımak'a valilik engeliCHP'nin aydınların yakılarak öldürüldüğü oteli satın alma planı sonuçsuz kaldı.Sıvas’ta...

A+A-

Madımak'a valilik engeliMadımak'a valilik engeli

CHP'nin aydınların yakılarak öldürüldüğü oteli satın alma planı sonuçsuz kaldı.

Sıvas’ta 1993 yılında 35 kişinin yakılarak katledildiği Madımak Oteli’nin barış ve kardeşlik müzesi yapılmasıyla ilgili girişimler sonuçsuz kalırken otelin altındaki et lokantası hizmet vermeye devam ediyor. Sivil toplum kuruluşları ve Alevi örgütleri ise duruma tepkili.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu ayıbın bitmesi için et lokantasını kiralayarak Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’ne (DÖSİM) bağlı kitap satış noktası açmayı planlarken 15 Ocak’a kadar süre tanınan lokanta sahibi dükkânını halen boşaltmadı.

Et lokantası sahipleri ise bakanlığın kendilerine söz verdiği parayı göndermediği için dükkânlarını tahliye edemediklerini söylediler.

CHP’nin otelin tamamını satın alarak alt katları aydınlanma müzesi ve kütüphane, üst katları yurt yapma planı ise valilik engeline takıldı. Sıvas Valisi Veysel Dalmaz, CHP’nin projesini “Sıvas’ı karşı karşıya getirecek bir girişim” olarak nitelendirdi. Dalmaz, “Bu olmayacak bir şey. Kütüphane ve müze yapmaları için ruhsat almaları lazım. Burası kütüphane olacak bina değil. Sıvas’ı karşı karşıya getirecek herhangi bir şeye izin vermeyiz. Bunu CHP’lilere söyledim” diye konuştu.

Sivil toplum kuruluşları ve Alevi örgütleri ise hem Dalmaz’ın açıklamalarına hem de Madımak ile ilgili 15 yıldır hiçbir şey yapılamamasına tepki gösteriyorlar.

Eğitim-Sen Sıvas Şube Başkanı Önder Doğan, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın 1.5 yıl önce burasının müze olacağını, daha sonra ise kitap mağazası açacaklarını söylemesinin samimi olmadığının göstergesi olduğunu belirtti.

Hacıbektaş Veli Kültür Derneği Sıvas Şube Başkanı Emine İmren ise Vali Dalmaz’ın açıklamalarının halkı karşı karşıya getirdiğini vurguladı.

Hacıbektaş Veli Kültür Vakfı Sıvas Şube Başkanı Ebubekir Işık da Vali Dalmaz’a tepki göstererek şunları söyledi:

“Burasının müze olması Sıvas halkını niçin karşı karşıya getirsin, niye ayrıştırsın? Bu vali beyin kendi görüşüdür. Bir de Sıvas halkına sorsunlar. Buraya yapılacak müze barışı, kardeşliği daha da pekiştirecektir.”

CHP Sıvas Milletvekili Malik Ejder Özdemir ise katliamın yıldönümünün “Barış ve kardeşlik günü” olarak anılması ve Madımak’ın müzeye dönüştürülmesi konusunu birçok kez parlamento gündemine taşımalarına karşın girişimlerinin yıllardır sonuçsuz kaldığını anlattı. Devletin, buranın müze olmayacağı konusunda mal sahiplerine telkinde bulunduğunu söyledi.

MEHMET MENEKŞE / Cumhuriyet - 07 ŞUBAT 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.