Madımak'ın müze olması tehlikeli, park yapalım

Madımak'ın müze olması tehlikeli, park yapalım

Madımak'ın müze olması tehlikeli, park yapalım  ANKARA (07.02.2010)- Alevi örgütlerinin “AKP, kendi Alevisini yaratmaya çalışıyor”...

A+A-

Madımak'ın müze olması tehlikeli, park yapalımMadımak'ın müze olması tehlikeli, park yapalım 

ANKARA (07.02.2010)- Alevi örgütlerinin “AKP, kendi Alevisini yaratmaya çalışıyor” diyerek eleştiride bulunduğu Alevi Çalıştayları'nın ardından hazırlanan raporda Madımak Oteli'nin müze yapılması fikri “tehlikeli” gösterildi.

İlki 3-4 Haziran 2009'da sonuncusu ise 27-30 Ocak 2010'da gerçekleştirilen Alevi çalıştaylarına ilişkin rapor Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunuldu.

Raporda, Aleviliğin içeriği ve tanımlanması konusundaki hassasiyetin, genellikle devletin Aleviliğe bir çerçeve çizeceğinden duyulan kaygılardan kaynaklandığı anlatıldı, ilk oturumlarda tepki gösterilen başlığın, ilerleyen süreçte soğukkanlı şekilde ele alındığı, “Aleviliğin İslam üst başlığı altında “Hak-Muhammed-Ali” kavramları etrafında oluşan bir inanç ve erkan yolu olduğu konusunda tam bir uzlaşma sağlandığı” vurgulandı.

Raporda katılımcılar, Diyanet'in İslam'ın tüm yorumlarını da içine alacak şekilde orta ve uzun vadede özerk bir yapıya kavuşması gerektiğini belirtirken, ileride dini vergi uygulamasının başlatılmasının da türlü inanç ve dini örgütlenmeler arasındaki barışı arttıracağı vurgulandı.

Rapora, Alevilerin zorunlu olmaktan çıkarılmasını istedikleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri de girdi. Ancak raporda çıkarılması yönünde bir hüküm belirtilmezken, “Zorunlu olmaktan çıkarılmasının derinlemesine müzakere edildiği” bildirildi. “Zorunluluk” ifadesinin Aleviler arasında siyasi ve kültürel nedenlerle açık bir rahatsızlık yarattığı yönündeki görüş de raporda yer aldı.

Müze tehlikeli, park yapalım

Raporda Alevi örgütlerinin Utanç Müzesi olmasını istediği Madımak Oteli'ne de yer verildi. Madımak Oteli'nin müze olması talebi es geçildi. Raporda şöyle yazıldı: “Özellikle Alevi katılımcılar, kendi aralarında yüksek bir sembolik değer olarak gördükleri Madımak Oteli'nin, bütün bu duyarlılığa rağmen ülkenin birlik ve düzeninin esastan korunmasını dikkate alan bir düzenlemeyle yeniden düşünülmesi gerektiğini vurgulamışlardır. Bu bağlamda müze fikrinin tehlike ürettiği düşünülmüş, bunun yerine binanın yıkılarak bir parka dönüştürülmesini katılımcıların büyük çoğunluğu desteklemiştir.”

Rapora göre, çalıştayların cemevlerinin bir statüye kavuşturulması konusunda herhangi bir görüş ayrılığı yaşanmazken, bu mekanların birer ibadethane olarak tanımlanması konusunda Alevi olmayan katılımcılar da kaygılarını ifade ettiler.

Müze yapılması bir özürdür

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, daha önce gazetemize yaptığı açıklamada çalıştaylar için “AKP, kendi Alevisini yaratmaya çalışıyor” demişti. Balkız, “Olup bitenlere bakıyoruz. Hiçbir hususta anlaşmış değiller, göz boyuyorlar” diye belirtmiş, Madımak Oteli için şunları söylemişti: “Doğru olanı gerçekten müze yapılmasıdır. Bu devletin özür dilemesi anlamına gelecektir. Bunu bekliyor ve istiyoruz” demişti. Balkız, “Ama seramik dükkanı yapalım, kabak dikelim, gül dikelim gibi işin kenarında kıyısında dolaşılarak yapılacak olan işler hiç kimseyi tatmin etmeyecektir. Devlet böylece bu katliama zımnen de olsa onay vermiş olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Atılım - 7 Şubat 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.