Madımak'ta 16 yıl sonra bir anı köşesi

Madımak'ta 16 yıl sonra bir anı köşesi

Madımak'ta 16 yıl sonra bir anı köşesiTaşınacak İskender Lokantası’nın yerinde açılacak mağazada, el sanatları ürünleri,...

A+A-

Madımak'ta 16 yıl sonra bir anı köşesiMadımak'ta 16 yıl sonra bir anı köşesi

Taşınacak İskender Lokantası’nın yerinde açılacak mağazada, el sanatları ürünleri, kitap ve çiçek satışı yapılacak. Mağazanın bir bölümünde de “anı köşesi” oluşturulacak

Devlet, 16 yıldır gündemde olan, Madımak Oteli’ndeki ‘kebapçı ayıbı’na nihayet son veriyor. 2 Temmuz 1993’te, 33 aydın ve sanatçının yanarak can verdiği Madımak Oteli’nin giriş katındaki İskender Lokantası, 15 Ocak’a kadar tahliye edilerek, yerine Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün (DÖSİM) mağazası açılacak.

DÖSİM mağazasında hediyelik eşya, el sanatları ürünleri, kitap ve çiçek satışı gerçekleştirilecek. Mağazanın bir bölümünde 1993’te yanarak can veren aydın ve sanatçılar için anı köşesi oluşturulacak ve “Barış, kardeşlik ve dostlukla acılarımızı paylaşıyoruz” ifadesinin yazıldığı bir plaket asılacak.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kısa bir süre önce Sivas Valisi Veysel Dalmaz’ı arayarak, Madımak Oteli’ndeki lokanta sorununun neden çözülmediğini sordu. Dalmaz ise “Ne belediye, ne diğer kurumlar işin içine girdi” yanıtını verdi. Çiçek’in, belediyenin de işi sahiplenmesi ve sorunun en kısa sürede çözülmesi yönündeki uyarısının ardından Sivas Belediyesi devreye sokularak, otelin girişindeki İskender Lokantası’nın sahibine taşınabileceği yer sağlandı. Taşınma için de 15 Ocak’a kadar süre verildi.

Plaket asılacak

Milliyet’e konuşan Dalmaz, “Belediyeye ait bir yeri lokanta sahibine verdik. Yoksa çözemezdik yine. Şimdi kebapçıyı çıkararak yerine DÖSİM mağazasını yerleştireceğiz. Mağazada, ölenler için anı köşesi de yapılacak. ‘Barış, kardeşlik ve dostlukla acılarımızı paylaşıyoruz’ ifadesinin yer aldığı bir plaket asılacak” dedi.

Lokantanın yakın zamanda boşaltılacağını söyleyen Dalmaz, “Mülk sahibi ve Kültür Bakanlığı yetkilileriyle görüştüm. DÖSİM Genel Müdürlüğü’nden yetkililer gelecek. Yer kirası konusunda anlaşma yapıp bir an evvel sözleşmeyi imzalayacağız. Boşaltma işini Ocak’ın 15’ine yetiştirmeye çalışacaklar” diye konuştu.

‘Yanlış açıklamalar oldu’

Dalmaz, binanın satın alınmasına gerek görmediklerini belirterek, “Mülk sahibinin niyeti komple satmak. Kamu olarak buraya kullanamayacaksak nasıl satın alacağız? Hem değeri çok yüksek; 10 trilyondan fazla. Kütüphane için de planı, projesi uygun değil. Biz, lokantanın boşaltılması için söz verdik. Şimdi boşaltılmasını sağladık. Bazı bakanlarımızın, bu yerin kamulaştırılacağına ilişkin, burayla ilişkili olmayan açıklamaları oldu. Bence yanlıştı. Biz onları telaffuz etmedik” dedi.

Günay: İmzayı bekliyorum

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, Milliyet’in sorusu üzerine kiralama olayını doğrulayarak, şunları söyledi:

Sahibinden kiralayacağız. Kira sözleşmesine imza atılmasını bekliyoruz. Şimdilik sadece giriş katını halledebildik. Biz orayı DÖSİM aracılığıyla anı evi, kitapevi haline getirmeye çalışacağız. Sayın Vali’den tahliyeye ilişkin mutlu haberi bekliyorum. Bu ay içinde sonuç alınacak.”

Aleviler müze olmasını istemişti

Alevi Bektaşi Federasyonu başta olmak üzere, Alevi dernekleri Madımak’ın müze yapılması için kampanyalar düzenledi. Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, 24 Nisan 2008’de yaptığı açıklamada Madımak Oteli’nin müzeye çevrilmesi taleplerinde ısrarcı olduklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ı isim vermeden eleştiren Genç, “Madımak’ın ödeneksizlik yüzünden müze olmadığını söyleyen AKP’nin dönek solcu bakanına inanmıyoruz” dedi.

Sivas katliamında kardeşi Gülsün Karababa’yı kaybeden Hüseyin Karababa da, Günay’a bir mektup göndererek, Madımak’ın müze yapılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ise otelin müze olması için gerekli paranın CHP tarafından bulunacağını, bunun için Alevi dernekleriyle ortak kampanya başlatacaklarını açıkladı. Ancak tüm bu girişimlerden bir sonuç alınamadı.

Önder Yılmaz / Milliyet - 03.01.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.