Madımak'ta ölenlerin yakınları: Otel müze olsun

Madımak'ta ölenlerin yakınları: Otel müze olsun

Madımak'ta ölenlerin yakınları: Otel müze olsun   Hükümetin Alevi açılımını koordine eden Devlet Bakanı Faruk Çelik,...

A+A-

Madımak'ta ölenlerin yakınları: Otel müze olsun  Madımak'ta ölenlerin yakınları: Otel müze olsun 
 
Hükümetin Alevi açılımını koordine eden Devlet Bakanı Faruk Çelik, Sivas Madımak Oteli'nde ölenlerin aileleri ve yakınlarıyla görüştü.

Madımak Oteli'nin ne yapılacağı konusunda görüşleri alınan aileler, "Otel müzeye dönüştürülsün' talebinde bulundu. Toplantı Ankara Kızılay'da bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği merkezinde gerçekleşti. Toplantıya, Madımak'ta yakılanların yakını 32 kişi katıldı. Çelik görüşmeye, Alevi Çalıştayları Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Necdet Subaşı ile birlikte geldi. Bakan ayrıca, dernek merkezinde bulunan ve Madımak'ta ölenlerin eşyalarının sergilendiği Sivas Şehitleri Müzesi adı verilen salonu da gezdi.

Ailelerle yaklaşık 1 saat 15 dakika görüşen Çelik, çıkışta yaptığı açıklamada, çalıştaylarda gündeme gelen konuları tek tek ele almaya başladıklarını, önceliği Madımak konusuna verdiklerini söyledi. Madımak'ta hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüşmeyi önemli gördüklerini belirten Çelik şöyle konuştu: "Onların taleplerini aldık. O talepler doğrultusunda birlikte, onların da gayretiyle yeni bir toplumsal huzursuzluğa fırsat vermeyecek şekilde bir çözümü sağlama konusunda bir irade ortaya çıktı. Aileler Madımak'ın müze olması konusunda görüş beyan etti. Biz de kendi yaptığımız çalışmaları paylaştık. Yıllar sonra verimli bir iletişim ortamı ve görüşme oldu."

Ailelerle ve diğer toplumsal kesimlerle görüşmelerinin devam edeceğini ifade eden Çelik, Madımak'ın ne yapılacağı konusunda farklı görüşlerin bulunduğunu hatırlattı. Konuyu reklama dökmeden samimiyet içinde yürüttüklerini söyleyen Çelik, şöyle devam etti: "Biz sorunu çözmek istiyoruz. Konuyu sağa sola çekmenin anlamı yok. Herkesin katkısını bekliyoruz. Toplumun huzuru, barışı, birliği her şeyin önündedir. Madımak dahil hiçbir konuda önyargımız yoktur. Herkesle görüşüyoruz ve görüşeceğiz. Özellikle çalıştaylara katılanlar arasındaki sağlıklı diyalog ortamının geniş kitlelere de yansıması için birlikte çaba göstereceğiz."

'Sadece bu hükümet acımızı paylaştı'

Madımak'ta hayatını yitiren Koray ve Menekşe Kaya kardeşlerin babası İsmail Kaya Bakan Çelik'le yapılan toplantıya gelenler arasındaydı. "Biz Madımak'ın bir utanç müzesi haline getirilmesini istiyoruz." diyen Kaya, Bakan Çelik'le samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlattı. Bakan'ın Sivas'taki bazı sivil toplum örgütleriyle de görüşeceğini belirten Kaya, "17 sene geçti, hiçbir iktidar değil bizimle görüşmek, bizim acımızı dahi paylaşmadı. Hükümetin bizimle görüşmesini olumlu buluyoruz. Madımak konusunda bir hükümetin ilk defa bizi ziyaret etmesi ve düşüncelerimizi alması çok önemli. Çalıştaylarda bu konu gündeme gelmiş ama asıl ölenlerin aileleriyle görüşmek, onların düşüncesini sormak işin en öncelikli kısmıydı." şeklinde konuştu.

Madımak'ta ölen Sehergül Ateş'in amcası ve davanın müdahil avukatı Süleyman Ateş ise, Madımak'la ilgili alınacak kararda ölenlerin ailelerinin söz sahibi olacaklarına ilişkin Bakan Çelik'le mutabakata vardıklarını söyledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Kemal Bülbül de, dernek olarak Madımak'ın müze yapılması görüşlerini Bakan Çelik'e ilettiklerini, park alanı yapılmasına karşı olduklarını anlattı. 
 
AHMET DİNÇ ANKARA / ZAMAN - 12 Şubat 2010, Cuma

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.