Madımak'ta yakılan 35 canın acısı dinmedi

Madımak'ta yakılan 35 canın acısı dinmedi

Madımak'ta yakılan 35 canın acısı dinmedi Sivas'ta 16 yıl önceki olaylarda hayatını kaybedenler yurt genelindeki gösterilerle anıldı....

A+A-

Madımak'ta yakılan 35 canın acısı dinmediMadımak'ta yakılan 35 canın acısı dinmedi

Sivas'ta 16 yıl önceki olaylarda hayatını kaybedenler yurt genelindeki gösterilerle anıldı. Madımak Oteli'nin önünde toplanan binlerce kişi, otelin müze olmasını ve devletin katliamlarla yüzleşmesini istedi

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nde yaşanan olaylarda hayatını kaybeden 35 kişi, olayların 16'ncı yıldönümünde anıldı. Anma programı kapsamında ilk olarak Alevi Vakıfları Federasyonu tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Ardından otelin önüne geçildi. Alevi dernekleri ve vakıfları adına açıklama yapan Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, "Kültür Bakanı, Alevi işadamlarına para toplatarak Madımak Otelini satın aldırmak projesi yerine, hükümetini ikna ederek otelin bir an önce devletleştirmesini sağlamalıdır" dedi.

Bermek, ''Türkiye bu acılar ile Sivas, Maraş, 1 Mayıs ve benzeri katliamlarla hesaplaşmalıdır. Laik, çağdaş cumhuriyete karşı yapılan saldırılar karşısında devletin suskunluğu son bulmak zorundadır. Devleti yönetenler bu katliamı önleyemeyen devlet adına 2 Temmuz anma törenlerine katılmalı ve tüm insanlık önünde bu katliamları kınamalıdır" diye konuştu. Alevi Vakıfları Federasyonu'nun ardından CHP'li üyelerden oluşan bir grup, CHP Sivas İl Başkanlığı önünde toplandıktan sonra Atatürk Anıtı'na çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ve çok sayıda partilinin katıldığı anma programında partililer adına konuşan Özdemir, "Madımak'ta yakılmak istenen sadece oradaki aydınlar değildi. Asıl yakılmak istenen laik, demokratik Cumhuriyetimizin kendisiydi" dedi.

2 TEMMUZ ANMA KOMİTESİ

Anma programı kapsamında, aralarında bazı siyasi partiler ile yurtiçi ve yurtdışından gelen çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının bulunduğu 2 Temmuz Anma Komitesi, Mevlana Caddesi'ndeki kavşakta toplandı. Grup, Kortej, olaylarda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarıyla birlikte Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Cumhuriyet Meydanı'nda bir süre bekleyen topluluğun temsilcileri, daha sonra Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Slogan atarak otelin önüne kadar yürüyen grup, olaylarda hayatını kaybedenlerin ismi tek tek okunduktan sonra ''yaşıyor'' diye bağırdı. Madımak Oteli'nin karşısındaki bir işhanının birinci katından Muhsin Yazıcıoğlu'nun posterini gösteren bir kişiye ise grup büyük tepki gösterdi. Ellerindeki su şişelerini binanın camlarına atan grup, kısa süreli arbede yaşanmasına neden oldu. Atılan su şişeleri ve taşlar nedeniyle binanın bazı camları kırıldı. CHP'li Malik Ecder Özdemir ve Mehmet Sevigen ile Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız grubu sakinleştirmeye çalışırken, emniyet görevlileri de Yazıcıoğlu posterini gösteren kişiyi gözaltına aldı. Çıkan arbede sırasında da gruptan bir kişi "polise mukavemet" suçlamasıyla gözaltına alındı.

"MÜZE YAPILSIN"

Grubun dağıtılmasının ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, 16 yıl önce yaşanan Sivas olaylarını unutmanın, unutturmaya çalışmanın "insanlık suçu" olduğunu söyledi. Madımak Oteli'nin müze yapılması gerektiğini de ifade eden Gümüş, "Bu talebin karşısında artık duramazsınız. Bizleri daha fazla oyalayamazsınız. Madımak mutlaka müze olacak. Madımak müze olsun ki, bir daha böylesine katliamlar yaşanmasın" dedi. Anma etkinliklerine katılan bazı vatandaşlar da bu yıl ilk defa Madımak Oteli içerisine alındı. Yakınlarının hayatını kaybettiği otele giren bazı kişiler sinir krizleri geçirirken, bazıları da gözyaşları içinde ağıtlar yaktı.

'Devletin gözü önünde ve ihmaliyle yaşandı'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sivas katliamıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 16 yıl önceki olayın, "Devletin gözü önünde ve görülmedik ihmaliyle" yaşandığını söyledi. Günay, "Bu utanç verici olayı aklımızdan çıkarmamızı engelleyecek ve yitirdiğimiz canları ölümsüzleştirecek bir anısal düzenlemenin yapılamamış olması üzüntümüzdür" dedi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna da ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Sivas'ta 16 yıl önce, 33'ü aydın ve sanatçı olmak üzere 35 kişinin karanlık güçlerce katledildiği, 2 Temmuz'un, Maraş ve Çorum'dan sonra, tarihte Sivas Katliamı olarak yerini aldığı ifade edildi. Sivas'taki katliamının ardından yaşanan yargı sürecinin halkın, adalete hukuka olan güvenini sarstığı öne sürülen açıklamada, özellikle dönemin siyasal sorumlularının bu katliamın hesabını vermediği, halen Alevilerden özür dilemediği belirtildi.

ACI VE ÜZÜNTÜ

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Sivas olaylarının yaşandığı Madımak Oteli'nin hoşgörü müzesine dönüştürülmesinin, gelecek nesillerin, barış ve sevgi duyguları ile yetişmelerini sağlamanın, ülkenin ana hedeflerinden biri olması gerektiğini bildirdi.

İNSANLIK DIŞI

İP Genel Başkan Yardımcısı Basri Özbey, "2 Temmuz'un, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nin ilk adımlarından biri olduğunu'' savundu. Özbey, yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'nin, 16 yıl önce insanlık tarihinin en vahşi, en insanlık dışı katliamlarından birini izlediğini'' ifade etti.

SAYGIYLA EĞİLİYORUZ

Ankara Barosu Yönetim Kurulu: "Acısı hiç dinmeyen Madımak Oteli katliamı, salt yaşadığımız coğrafyanın değil, tüm dünyanın tanıklık ettiği büyük utançlardan ve belki de en trajik insan hakları ihlallerinden birisidir. Bu utancı bize yaşatanları lanetliyor, Sivas'ta, yitirdiğimiz dostlarımızın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.''

ŞEHİTLERİ YAŞATACAĞIZ

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker hayatını kaybedenlere verdikleri sözü yerine getirdiklerini belirterek, "16 yıl onlara namusluca verdiğimiz sözü yerine getiren, onları unutmayan insanlar olarak buradayız. Şehitlerimizi yaşatmak namus borcumuz. Namusumuza sahip çıkmayı sürdüreceğiz'' dedi.
 
Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız da 16 yıl önce Madımak Oteli önünde Cumhuriyet tarihinin, insanlık tarihinin en büyük cinayetlerinden birisinin işlendiğini savundu. KESK Başkanı Sami Evren ise Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenleri unutmayacaklarını söyledi.

Ankara ve İstanbul'da binler buluştu

Sivas katliamını protesto için Ankara ve İstanbul'da da binlerce kişinin katıldığı mitingler düzenlendi. İstanbul Kadıköy'de gerçekleştirilen mitinge yaklaşık 5 bin kişi katıldı. 40'ı aşkın sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyelerinin katıldığı miting sırasında, "Sivas'ı unutma, unutturma", "Sivas şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı. Akşam saatlerinde Ümraniye'de düzenlenen izinsiz protesto ise polis tarafından dağıtıldı. Ankara'da da binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen anma yürüyüşünde, Sivas'ta yaşamını yitirenlerin adları tek tek anons edildiğinde, katılımcılar hep bir ağızdan "yaşıyor" diye bağırdı. Anmada şiirler okundu, şarkılar söylendi.

Otel ateşe verilmişti...

Pir Sultan Abdal Şenlikleri için 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta bulunan aydın ve sanatçılar, Madımak Oteli'nde ateşe verilmiş ve 2'si otel personeli, 35 kişi yaşamını yitirmişti. Ölenler arasında yazar Asım Bezirci, ozan Nesimi Çimen, şair Metin Altıok ve Behçet Aysan ile halk müziği sanatçısı Hasret Gültekin de bulunuyordu. Saldırıların hedefi olan Aziz Nesin'in de aralarında bulunduğu 51 kişi ise yaralanmıştı. Olayda 2 de saldırgan ölmüştü. Açılan davalarda 33 sanığa idam cezası verildi. 2002'de idam cezasının yürürlükten kaldırılmasıyla idam hükümlülerinin cezaları müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.

SABAH - 3 Temmuz 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.