Madımak'tan belki de Ergenekon çıkacak; üzerine gidilsin

Madımak'tan belki de Ergenekon çıkacak; üzerine gidilsin

Madımak'tan belki de Ergenekon çıkacak; üzerine gidilsin   Ali Balkız, yeni kuracakları partinin 'merkez-sol' olacağını...

A+A-

Madımak'tan belki de Ergenekon çıkacak; üzerine gidilsinMadımak'tan belki de Ergenekon çıkacak; üzerine gidilsin 
 
Ali Balkız, yeni kuracakları partinin 'merkez-sol' olacağını söyledi.
 
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, yıllardır kanayan yara haline gelen Sivas olayları hakkında ilginç sorular ortaya attı.

 
Madımak'la ilgili yargılamalar boyunca gündeme getirdikleri bu sorulara cevap alamadıklarını ifade eden Balkız, "Biraz üzerine gidilse bu işin arkasında belki Susurluk çıkacaktır, belki Ergenekon çıkacaktır." dedi. Zaman'a konuşan Balkız, bu soruları şöyle sıraladı: "Oraya bir gün önceden kaldırım taşı yığanlar kimlerdi? Paşa Camii'nde Amerikan bayrağını açanlar kimlerdi? Tugay neden iki adımlık yoldan saatlerce aşağı inmedi? Askerler olay yerine 20 metre yakına kadar gelip ellerini bağlayıp baktı, sonra çekti gitti. Sivas'ın tüm yerel gazetelerinde 'Müslümanlar' imzasıyla ilginç bir bildiri yayımlandı, kimdi bunlar?"

Ali Balkız, son dönemin popüler isimlerinden biri. Alevi açılımı ve mitinglerinin gündeme geldiği bu sıralarda, açıklamalarıyla dikkat çekiyor. Ünlü İslam mütefekkiri Said Çekmegil'in 'tedrisatından' geçmiş, pilav ayranla beslenip güreş tutmuş, Ahmet Kabaklı'nın yazılarını kesip biriktirerek ve Tercüman okuyarak büyümüş, sürekli sürgünlerde öğretmenlik yapmış oldukça renkli bir kişilik.

Balkız, gelinen noktayı yeterli bulmasa da AK Parti'nin Alevi açılımını önemsiyor. "Değil Türkiye'nin, Türklüğün tarihinde ilk defa bir hükümet çıkıp, 'Ey Aleviler, sorunlarınız nedir?' diye soruyor. Bunu önemsemek lazım. Bunu soran irade çözümü de bulacaktır." diyor. Ancak hükümete eleştirileri de var. Alevilerle ilgili açılım başlatılırken neden işe mahkeme kararlarını uygulayarak başlamadıklarını soruyor. Örnek olarak da zorunlu din dersiyle ilgili Danıştay'ın ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin verdiği kararları hatırlatıyor.

Ali Balkız, bir yandan da siyasi çalışmalarını sürdürüyor. Bir süredir yeni bir sol parti için hazırlık içinde. 10 Aralık Hareketi, Ufuk Uras'ın Özgürlükçü Sol Hareketi (ÖSH) ve SHP ile birlikte yürüttükleri siyasi hareketin 'merkez-sol, sosyal demokrat' çizgide olacağını belirtiyor. CHP'yi sol bir parti olarak adlandırmıyor. Merkez soldaki boşluğu kendilerinin dolduracağını öne sürüyor. Kuracakları partinin bir Alevi partisi olmayacağını da özellikle vurguluyor. Partinin yeni yılın ilk aylarında ete kemiğe bürüneceğini kaydeden Ali Balkız, henüz isim ve genel başkanın kim olacağı gibi konuların netleşmediğini bildiriyor.

Said Çekmegil'in terzi dükkânından Alevi liderliğine

Malatya Arguvan'dan Sivas'a göçen bir ailenin çocuğu olarak 1945'te Kangal Eğricek köyünde doğan Balkız, komşu Sünni köyü Akçaşehir'in çocuklarıyla oynayarak ve Sünniliği tanıyarak büyümüş. 1960'da aile tekrar Malatya'ya göçünce liseyi bu şehirde okumuş. Malatya'da ünlü İslam mütefekkiri M. Said Çekmegil'in adeta fikir ve insan üretim yeri olarak çalıştırdığı terzi dükkânının müdavimleri arasına katılmış. Malatya'da gazetecilik de yapmış. Aynı yıllarda sürekli Tercüman gazetesi okumuş. Murat Sertoğlu'nun tefrikalarını, Ahmet Kabaklı, Kadircan Kaflı, Ahmet Ağaoğlu gibi sağın önemli isimlerinin makalelerini okuyup, kesip biriktirmiş. Milliyetçi Ötüken dergisini de sürekli okumuş. Türk sağını ve İslam düşüncesini iyi biliyor. Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu'ndan öğretmen olarak mezun olunca 'sürgünde öğretmenlik' yılları başlamış; ta ki 12 Eylül gelip meslekten atılana kadar. 
 
FOTOĞRAF: ALİ ÜNAL / HABER : AHMET DİNÇ - ZAMAN ANKARA - 07 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.