'Mahalle baskısı' Mübarek'i korkuttu

'Mahalle baskısı' Mübarek'i korkuttu

'Mahalle baskısı' Mübarek'i korkuttuMısır'da insanları İslami yaşam tarzına zorlamayı misyon edinen grupların artan baskısının...

A+A-

'Mahalle baskısı' Mübarek'i korkuttu'Mahalle baskısı' Mübarek'i korkuttu

Mısır'da insanları İslami yaşam tarzına zorlamayı misyon edinen grupların artan baskısının Kahire'yi tedirgin ettiği bildiriliyor

Mısır'da özellikle kadınlara yönelik dini baskıların yoğunlaştığı, İslami kuralların toplu yaşama hâkim olması için gönüllülerden oluşan grupların bir tür ahlak polisi gibi davranarak sokakta ve işyerinde denetimler yaptığı ve İslami kurallara uymayanları baskı altına aldığı ileri sürülüyor.

Amerikan basını için çalışan serbest yerel gazeteci Mirat El Nagar son haberinde, Kahire'deki bir kumaş fabrikasında çalışan 36 yaşındaki kadın işçi Raşa El Holy'nin maruz kaldığı "mahalle baskısı"nı aktardı.

Habere göre, kendi kendilerine topluma İslami yaşam tarzını kabul ettirme misyonu biçen gönüllü gruplar ilk olarak dostça bir tutumla yaklaştıkları Holy'den başını örtmesini istediler. Ardından yüzünü peçeyle örtmesi talebi gelirken, Holy'ye kapanmanın ne kadar sevap olduğunu açıklayan bir CD verildi. Her iki talebin de kabul edilmemesi üzerine Holy'ye uzun bir vaaz çeken gruplar, günahlarının affolması için günde 5 vakitten fazla namaz kılması gerektiğini söylediler. "Mahalle baskısı" sözcüleri, Holy'den Hıristiyan işçilerle ilişkilerini kesmesini de istediler.

Holy, "Söylenenler beni çok rahatsız etti. Çünkü bu insanları hiç tanımıyordum. Benim iyiliğimi düşündükleri için değil, kendilerinin daha iyi Müslüman olduklarını göstermek için tavsiyelerde bulunuyorlardı" diye konuştu.

Yüzü ve başı açık kadınların mahalle baskısının birinci hedefi olduğu belirtilen haberde, akrabası olmayan bir kadınla gezen, vaktinde namaza gelmeyen ve karısı veya kız kardeşlerinin açık giyinmesine göz yuman erkeklerin de bu gruplar tarafından dövüldüğü iddia edildi. Haberde bu davranış modelinin televizyon ekranlarına da yansıdığı belirtildi.

Bir başka Kahireli kadın işçi, 24 yaşındaki Salma Nedim, "Tanımadığım kişiler sokakta yaklaşıp 'Çok güzel saçların var, namuslu bir kıza benziyorsun. Bu güzel resmi tamamlamak için başını ört' diyorlar" dedi.

Bu dönüşümün Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yönetimini alarma geçirdiğinin belirtildiği haberde, mahalle baskısının metro, havaalanı, iş yeri ve kafeler gibi günlük hayatın bütün duraklarında hissedildiği dile getirildi.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - MİLLİYET - 02 Aralık 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.