Mahkeme heyeti 'Adnan Hoca' davasından çekildi

Mahkeme heyeti 'Adnan Hoca' davasından çekildi

Mahkeme heyeti 'Adnan Hoca' davasından çekildi   RADİKAL - İSTANBUL - Kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak tanınan Adnan Oktar'ın...

A+A-

Adnan Oktar (sağda) örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor.Mahkeme heyeti 'Adnan Hoca' davasından çekildi 
 
RADİKAL - İSTANBUL - Kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak tanınan Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 18 sanıklı davanın heyeti, bazı sanıklar tarafından dosyaya konulan dilekçelerde heyete yönelik 'iftira ve suçlamaların' olduğunu belirterek davadan çekildi.

Davanın İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dünkü duruşmasında söz alan mahkeme başkanı Salih Öztürk sanıkların bir önceki duruşmada mahkeme heyetinin reddini istediğini, bu talebin kabul edilmediğini söyledi. Yargıç Öztürk daha sonra da bazı sanıkların heyet başkanı ve üye hâkimler hakkında iftira ve suçlamalar bulunan dilekçeyi dosyaya koyduğunu belirtti ve bu nedenle kendisiyle birlikte üye hâkimler Naşit Gürel ile Nuran Yalınbaş'ın ayrı ayrı davadan çekildiklerini bildirdi. Mahkeme heyeti, dava dosyasını ve çekilmelerinin gerekçelerini üst mahkemeye gönderdi.

Avukat ayağa kalkmak istemedi

Bu arada duruşmada sanık avukatı Uğur Poyraz'ın 'ayağa kalkmaması' nedeniyle gerginlik yaşandı. Hâkimin ayağa kalkmasını istediği Poyraz, "Ayağa kalkmıyorum. Hangi yasa maddesine göre ayağa kalkmamı istiyorsunuz? Keyfi uygulama yapıyorsunuz" dedi. Poyraz daha sonra "Siz istediğiniz için değil, kendim ayağa kalkıyorum" diyerek ayağa kalktı. Bu arada heyetin verdiği kararlar taraflara anlatılırken duruşma salonuna gelen bir avukat, İstanbul Barosu tarafından dava için 'gözlemci' olarak görevlendirildiğini söyledi. Avukat bu durumun tutanağa geçirilmesini istedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Salih Öztürk ise, duruşmanın tamamlandığını kaydederek bu isteği reddetti.

Savcı beraat istiyor

Davanın salı günkü duruşmasında da esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı Orhan Erbay, Adnan Oktar'ın 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', diğer sanıkların da 'örgütün yöneticisi olmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak' suçlarını işledikleri sabit olmadığından beraatlarını istemişti.

İlk karar 'zamanaşımı'ydı

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, yaptığı yargılama sonucunda 24 Ekim 2005'te Adnan Oktar ile 34 sanık hakkındaki dava dosyasının zamanaşımı dolduğundan düşmesine karar vermişti. Kararı inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 17 Mayıs 2007'de Adnan Oktar ile 17 sanık hakkındaki yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Yüksek mahkeme, bozma kararında, 'bu kişilerin grup olarak bir araya geldiklerini, basın-yayın kuruluşları üzerinde nüfuz elde etme, kendilerine ve başkalarına haksız çıkar sağlama, destekledikleri kişi ve siyasi partilerin seçimlerde oy elde etmesi için zor ve tehdit uygulamak suretiyle yıldırma, korkutma ve sindirme gücü kullanarak suç işlemek amacıyla örgüt kurduğunu' belirtmişti. Yüksek mahkeme, bu suç yönünden aralarında Oktar'ın da bulunduğu 18 sanık hakkında zamanaşımı süresinin dolmadığına işaret etmişti. Böylece dava yeniden görülmeye başlanmıştı.

RADİKAL - 5 Nisan 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.