Mahzuni'yi 'Anlama Gecesi' yapıldı

Mahzuni'yi 'Anlama Gecesi' yapıldı

Mahzuni'yi 'Anlama Gecesi' yapıldı  Halk Ozanı Aşık Mahzuni Şerif geçtiğimiz akşam Aliağa'da düzenlenen törenle...

A+A-

Mahzuni'yi 'Anlama Gecesi' yapıldı  Mahzuni'yi 'Anlama Gecesi' yapıldı 

Halk Ozanı Aşık Mahzuni Şerif geçtiğimiz akşam Aliağa'da düzenlenen törenle anıldı.

Alevi Kültür Derneği Aliağa Şubesi'nin düzenlediği Belediye Açıkhava Tiyatrosu'ndaki törene bazı belediye meclis üyelerinin yanısıra iki bine yakın Aliağalı katıldı.

Aşık Mahzuni'nin oğlu Emrah'ın deyişine göre 'Mahzuni'yi anma değil, Anlama töreni' olarak adlandırılan etkinlikte, Halk ozanı Ali Sultan'ın yanısıra Aliağalı sanatçılar İbrahim Kırılmaz ve Sedat Gürsoy Aşık Mahzuni'nin eserlerinden söyledikleri türkülerle geceye renk kattılar.

Gecenin sonunda araştırmacı Feyzullah Çınar'ın kızı Hüsniye Çınar yaptığı konuşmalarda Aşık Mahzuni'yi anlattı, Mahzuni'nin oğlu Emrah Mahzuni ise babasının yaşam felsefesini anlatarak, yaşamından bazı kesitler anlattı. Emrah Mahzuni'nin babasına ait  bestelerinden oluşun söylediği türküler izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

Anma gecesinde Alevi Kültür Derneği Aliağa Şubesi yönetim kurulu Üyesi Haydar Güngören'de yaptığı konuşmada, büyük ozan Aşık Mahzuni'nin Hakka yürüyüşünün 17 Mayıs olduğunu hatırlatarak “Gönül isterdiki bu etkinliği o tarihte yapalım. Biz istedik ki babasıyla aynı sanatı icre eden sevgili Emrah Mahzuni yi de davet etmek gerekir diye düşündük. O nedenle gecemizi bugün yapmak zorunda kaldık” dedi.

İsmet İnönü'nün “Bir ülkede namuslu insanlar da namussuz insanlar kadar cesaretli olmak zorundadırlar”  sözünü hatırlatan Haydar Güngören “Hatırlarsanız 28  Şubat 2009 tarihinde Aliağa'da  yerel seçime bir ay kala Aşik Mahzuni Şerif'i anmak adına bir etkinlik yapıldı. O etkinliğin yapıldığı tarihte Aliağa'da AKP'li olan bir belediye yönetimi vardı. Aliağa Alevi Kültür Derneği yönetimi olarak Aliağa kamuoyunu bilgilendirmek için bir basın açıklaması yapmıştık.  Gerici bir zihniyetin Aşık Mahzuni Şerif'i, Aşık Mahzuni Şerif yapan değerler doğrultusunda anamayacağını anlatmıştık. Bunu söylemekteki niyetimiz, değerli Ozanımızın yıllarca mücadele ettiği değerlerin içini boşaltıp, böyle bir anma etkinliği yapacaklarını söylemiştik. Ne yazık ki söylediklerimiz doğrulandı, keşke yanılmış olsaydık” dedi

Etkinliği yapan AKP'li belediyenin o gece Ozanımızın adını bir parka verecekleri vaadinde bulunduklarını hatırlatan Güngören “ Evet, öylede yapmışlar. Petrokimya İlköğretim Okulu'nun yanında, bir park yapılmış ve adına da Aşık Mahzuni Şerif Parkı koymuşlar. Yolunuz düştüğü zaman bir bakın çağımızın Pir Sultanı dediğimiz Ozanımıza yakışıyor mu? İki yüzlülükleri nasıl da ortaya çıktı. Ve seçim zamanı bazı değerlerimizi pervasızca sömürüp çıkarları doğrultusunda kullandıklarına hep beraber tanık olduk. O zamanki belediye başkanı yaptırdığı bu parkla gurur duyuyordur. Ama bizim vicdanımız kanıyor. Birileri çıkıp sizin adınıza, sizin değerlerinizle böyle alay edercesine kullanıp, yıpratıyorlar” dedi.

Tarih boyunca Alevi inancının hep katliamlara  kıyımlara maruz kaldığını, ama bunun karşısında alevi kesiminin hiç bir zaman intikam duygusu taşımadın, düşmanlık duymadan kendi inanç ve felsefesi doğrultusunda yaşam ve hak mücadelesinin sürdürüldüğü gerçeğinin altını çizen Haydar Güngören, “Çünkü Aleviliğin felsefesinde yetmişiki millete bir nazarda bakmak vardır” dedi.

KABAHAT HINZIR PAŞALARDA

Aslında bunlara kızmıyoruz. Bunlara rehberlik eden Hızır paşalara kızmak gerekiyor. Bunların rehberleri işte o Hızır paşalardır” diyen Güngören, Aşık Mahzuni'in  yaşamının gericiliğe ve çağdışı zihniyetlere karşı mücadeleyle geçtiğini, mükafatının ise hapis ve cezaevleri olduğunu anlattı.

Konuşmasının sonunda yine eski AKP'li Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya'nın kendilerine yönelik sarf ettiği sözlere yer veren Güngören “Yine o zamanki belediye başkanı basın açıklamamıza tepki göstermiş ve 'Âşık Mahzuni Şerif onların tekelinde mi, biz niye anamayız?' demişti. Çağımızın Pir Sultanın bir salona hapsedip, öyle andılar. Ve ismini verdikleri parkta ortada. Ama kabiliyet ve kapasiteleri işte budur. Uzun söze gerek yok. Başta da söze öyle giriş yaptık. Dedik ya, namuslularında namusuzlar kadar cesaretli olmaları gerekir. İşte çağımızın Pir Sultanı hep o duruşu sergilemişti. Bizlerde onların bize meşale olarak yaktıkları ve yandıkları bu yolda onların ışığında ve yolunda gitmeye kararlıyız. Onlara söz veriyoruz ve anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” diye sözlerini tamamladı.

Anma etkinliğinin sonunda gecenin düzenlemesine katkı koyan Kamer Karaman'a, Mustafa Gürkan'a, Vahap Kırlangıç'a, Hüseyin Şengezer'e, Klas Mağazaların ve Türküleri ile geceye renk katan İbrahim Kırılmaz, Sedat Gürsoy, Emrah Mahsuni'ye ve gecenin sunuculuğunu yapan Radyo Sahil Haber Müdürü Ediz Öztürk'e plaketler verildi.

3 TEMMUZ'DA GENCO ERKAL ALİAĞA'DA

Alevi Kültür Derneği Aliağa Şube Başkanı Mehmet Işık, 3 Temmuz günü Sivas Madımak Oteli'nde yaşamını yitirenleri anma gecesi düzenleneceğini, gecede Genco Erkal'ın 'Sivas'93' adlı oyunu da sahneleneceği müjdesini verdi.

Aliagaekspres.com.tr - 09.06.2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.