'Malatya davası'nda reddi hâkim talebi

'Malatya davası'nda reddi hâkim talebi

'Malatya davası'nda reddi hâkim talebiZirve Yayınevi'ne düzenlenen baskına ilişkin davada, mağdur avukatları istemlerini reddeden...

A+A-

'Malatya davası'nda reddi hâkim talebi 'Malatya davası'nda reddi hâkim talebi

Zirve Yayınevi'ne düzenlenen baskına ilişkin davada, mağdur avukatları istemlerini reddeden 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti için 'reddi hâkim" talebinde bulundu

Misyonerlik yaptıkları gerekçesiyle Tilmann Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel'i öldüren 5 kişinin yargılandığı davada gariplikler sürüyor.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasına, sanıklar Emre Günaydın, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım ile eşleri öldürülen Susanne Geske ve Şemse Aydın katıldı. Duruşmayı, Hollanda Büyükelçiliği Siyasi İşleri Bölümü Başkanı Ertan Keskinsoy, Diyarbakır Kiliseler Başpastörü Ahmet Güvener, Alman Konsolosluğu Hukuki İşler Başkanı Martin Herman Graft, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Müsteşarı Diego Mellado ile Norveç Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Stian Christensen de izledi.

Mağdur avukatları, Hrant Dink cinayeti davasında olduğu gibi bu davanın duruşmalarının da sesli ve görüntülü kayda alınmasını talep etti. Adalet Bakanlığı'ndan bu konuda görüş istediklerini belirten avukatlar, bakanlığın, mahkemenin izin vermesi halinde gerekli imkânı sağlayabileceği yanıtını verdiğini bildirdi.

Önceki duruşmalarda, talebi, medyanın duruşmayı baştan sona görüntülemesi olarak nitelendirerek reddeden mahkeme dün de tutumunu değiştirmedi. Mahkeme, yurtdışında bu tip uygulamaların, adli arşiv oluşturmak amacıyla yapıldığını, söz konusu davada buna ihtiyaç olmadığını belirterek talebi yeniden karara bağlamaya gerek görmedi.
 
'Malatya davası'nda reddi hâkim talebiTamamını geri çevirdi

Mahkeme, avukatların diğer taleplerini de oybirliğiyle şöyle yanıtladı:

Emniyet'teki, Emre Günaydın'a ait CD kayıtlarının dosyaya konulması, 31 klasörlük dava dosyasından misyoner olduğu iddia edilen mağdurlarla bağlantılı kişilerin isim ve adreslerinin yer aldığı 16 klasörün, bu kişilerin risk altında olabileceği gerekçesiyle çıkarılması;

Bu taleplere ilişkin daha önce karar verildiğinden yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmiştir.

Emniyet'teki olay yeri CD'leri ve diğer CD'lerden incelenmek üzere örnek verilmesi, örnek verilemeyecek bıçak vb. delillerin uzman nezaretinde incelenmesine olanak tanınması;

Sadece olay yeri CD'lerinden örnek verilmesi, diğer taleplerin delillerin ortaya konulması aşamasında karara bağlanmasına hükmedilmiştir.

Avukatlardan Yücel Soylu, "Bu sanıkları yönlendiren çete dışarıda faaliyetlerine devam ediyor. Mahkeme ve savcılık yanlış yönlendiriliyor. Savcılığa mektuplar geliyor. Bir kişi gazete gazete dolaşıp yanlış bilgiler veriyor" diye konuştu.

Avukatlar, heyete, "Tarafsızlığını yitirdiğinizi düşünüyoruz. Reddi hâkim talebinde bulunuyoruz" dedi. Heyetteki 3 yargıcın da değiştirilmesi istendiğinden, duruşmaya son verildi.


Diyarbakır değerlendirecek

Buna göre Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi, talebi değerlendirecek. Mahkeme, talebi yerinde bulursa, dava farklı bir mahkemeye gönderilecek.

Duruşmanın ardından açıklama yapan Avukat Ali Koç, "Soruşturma sırasında pek çok ihlalin yapıldığı, birçok delilin kaybedildiği yönünde iddialar var. Yargılama aşamasında hangi delilin nasıl toplandığını, adli emanette olup olmadığını çözmemiz lazım. Bunu bilmeden sanıkları sorgulayamayız. Mahkeme, tarafsızlığı konusunda kuşku yaratıyor" dedi.

Gökçer Tahincioğlu
MİLLİYET - 26 Şubat 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.