Malatya'da 2 Temmuz Anma Programı

Malatya'da 2 Temmuz Anma Programı

Malatya'da 2 Temmuz Anma Programı SİVAS OLAYLARINDA ÖLENLER, MALATYA'DAKİ PROGRAMDA ANILDISivas'ta, 2 Temmuz 1993 yılında Madımak Oteli'nin yakılması sonucu...

A+A-

Malatya'da 2 Temmuz Anma Programı Malatya'da 2 Temmuz Anma Programı

SİVAS OLAYLARINDA ÖLENLER, MALATYA'DAKİ PROGRAMDA ANILDI

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993 yılında Madımak Oteli'nin yakılması sonucu hayatlarını kaybedenler, olayın 15. yıldönümünde Malatya'da düzenlenen programda anıldı.

Pir Sultan Abdal Derneği tarafından organize edilen anma töreni kortej yürüyüşü ile başladı. Paşaköşkü'ndeki dernek önünde toplanan bir grup, Sivil Toplum Örgütü yönetici ve üyeleri bir süre slogan attı. Grup adına bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Derneği Malatya Şube Başkanı Abbas Uğurlu, Sivas olaylarının unutulmayacağı gibi unutturulmayacağını söyledi. Açıklamanın ardından Semah gösterisi yapıldı.

15 yıldır dinmeyen acı: Sivas Katliamı

Tarihe “Sivas Katliamı” olarak geçen, Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Kültür etkinlikleri sırasında 35 kişinin diri diri yakıldığı olay 15 yıldır unutulmadı.

Malatya'da akşam saatlerinde yapılan yürüyüşle Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı. Yeşilyurt Caddesi'nde başlayan yürüyüş Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) önünde son buldu. "Sivas şehitleri ölümsüzdür", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek" gibi sloganlar atıldı.

Yürüyüş boyunca camlardan, balkonlardan vatandaşlar da alkışlarıyla eyleme destek verdiler.

Yürüyüşün sonunda bir konuşma yapan PSAKD Malatya Şube Başkanı Abbas Uğurlu, "Madımak Katliamı, insanlık tarihinin en vahşi katliamlarından biridir. Asla unutulmayacak ve unutturmayacağımız bir katliamdır" dedi. Uğurlu, katliamın devletin gözleri önünde gerçekleştiğini hatırlatarak, Madımak Oteli'nin müze yapılması gerektiğini söyledi.

Abbas Uğurlu, açıklamasının devamında zorunlu din derslerinin kaldırılmasını da istedi. Yürüyüşe KESK, İHD, ÖDP, SHP, EMEP, DTP, ESP ve Barış Meclisi Malatya Girişimi de destek verdi. Yapılan konuşmaların ardından eylem semah gösterisi ile devam etti.

Öte yandan CHP Malatya İl Başkanı Celal Berktaş, “Cumhuriyet Kenti Sivas'ta yaşanan menfur başkaldırının, Madımak Oteli'nde 37 aydınımızı, can insanımızı yakan gözü dönmüş şeriatçı gurubun asıl hedefi Laik Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk İlke ve Devrimleriydi” derken, ADD Şube Başkanı Tunçdemir, Sivas katliamının üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen, olayın gerçek failleri için hiçbir şey yapılmadığını ifade etti.(Yenigün)

***

SİVAS KATLİAMINI KINAMAK İÇİN MALATYA ADD BAŞKANI ALİ EKBER TUNÇDEMİR YAPTIĞI YAZILI AÇIKLAMADA;

Siyasal tarihimizin dönüm noktalarından biri olan 2 Temmuz 1993 Sivas katliamının 15. yılındayız.

Sivas, Batılı emperyalist haydutlarca çökertilmiş, toprakları parçalanarak yağmalanmış,  soylu Türk ulusunun,  Kurtuluş Savaşı'yla ve Cumhuriyet'le onurunu ve bağımsızlığını korumasının ilk adımının atıldığı yerdir.

Bu nedenle Lozan'ı hâlâ resmen kabul etmeyen, içine sindiremeyen emperyalist haydutlar ve işbirlikçileri, Sivas'ta başlayan bir savaşla raflara kaldırılan Sevr'in yeniden gündeme getirilmesi ve Türklerin Anadolu'dan atılması için 1940'lı yılların ortalarından beri izledikleri politikaların sonucunu aldıklarını Sivas Katliamını gerçekleştirerek ilan etmiştir.

2 Temmuz 1993, ülkemizin onurlu tarihine bir kara leke gibi oturmuştur. Sivas Madımak Oteli'nde gerçekleşen katliamın 15. yılındayız. Gerici bir gurubun  “Şeriat isteriz”, “Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu, Sivas'ta yıkılacak” sloganları eşliğinde gerçekleştirilen bu kıyımda, savunmasız insanların bulunduğu Madımak otelinde; ülkenin yazarları, şairleri, araştırmacıları, ozanları, karikatürcüleri, tiyatrocuları, semah dönenleri bulunmaktaydı. Sekiz saat süren bekleyiş sonunda bir kibrit çakıldı. 37 insan diri, diri yakıldı.

Sivas katliamının üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen, olayın gerçek failleri için hiçbir şey yapılmadı, sadece sözde provokasyona gelen birileri yargılanmıştır. Ortaya çıkan tüm veriler, katliamın çok önceden planlandığını ortaya koymaktadır. BUGÜN ağızlarından "demokrasi, insan hakları" gibi kavramları düşürmeyenlerin "Madımak vahşeti"nden sonra neler söyledikleri bir araştırılsa, ortaya çıkan görüntü, en azından vahşete denk düşer. Çünkü hâlâ, bazıları o vahşete kulp takmanın utanmazlığında çırpınıp duruyorlar

Ülkemizde birileri, kitleleri her zaman tahrik etmiştir. Kardeş kavgası yaratmak için dışarısı, özellikle bazı AB ülkeleri aynı oyunu içteki emperyalist yandaşları aracılığıyla oyunlarını sergileyerek. Önceleri sağ-sol, sonra alevi-Sünni, Türk-Kürt karşıtlığı sürekli gündeme getirilmekte, şimdilerde yaratılmak istenen laik, anti laik çatışmaları gibi. Bu kıyım ve öncesi ve sonrasında ülke içerisinde çıkarılan kardeş kavgaları, salt rafa kaldırılmış ve emperyalist batının hâlâ unutamadığı Sevr Antlaşması'nın yaşama geçirilmek istenmesinden başka bir şey değildir.

Görüldüğü gibi kıyımlar Sivas'ta bitmedi. Ondan sonraki şehit aydınlarımız, yazarlarımız, bilim adamlarımız, her gün artarak gelen asker, subay, polis, korucu cenazelerimiz… Ülkenin kaynakları bu çatışmalarda tüketilerek, aşırı borçlanmamıza ve borçlarımız karşılığında pek çok değerimizden vazgeçmemize yol açılmaktadır.

Sivas katliamı aynı zamanda; Atatürkçü, cumhuriyetçi, bağımsızlıkçı, antiemperyalist güçlere bir gözdağı verme yolundaki önemli bir adım,  Atatürk'ün ve Kemalizm'in ilkelerinden vazgeçilmesi, izlerinin silinmesi için başlatılan topyekün saldırının ulaştığı korkunç boyutu da göstermektedir.

Tehlikenin farkındayız… Akılları ithal! İnançları yapay!  Gövdesi dışarıda kolları içimizde,   sivil örümceklerin ağlarını örmesine Emperyalist egemenliğin Lozan'ın intikamını almasına ve Sevr dayatmalarıyla Cumhuriyetimizi yok etmesine izin vermeyeceğiz

Sivas olayları, Cumhuriyet tarihindeki yerini bir utanç anıtı olarak aldı. Emperyalizmin yerli işbirlikçisi gericiliğin halkı ve onun aydınlarını yok etme çabalarının lanetlendiği gün  olarak anılacaktır. Katliamının 15 yılında Böylesine acı bir olayı bir daha yaşanmaması dileğiyle; 15 yıl önce kaybettiğimiz 37 aydınımızı sevgiyle anıyoruz.

MALATYAGUNCEL.COM - 2 Temmuz 2008

***

CHP: Sivas tehdidi bugün de sürüyor

CHP Malatya İl Başkanı Celal Berktaş, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşanan katliamın 15. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, “Cumhuriyet Kenti Sivas’ta yaşanan menfur başkaldırının, Madımak Oteli’nde 37 aydınımızı, can insanımızı yakan gözü dönmüş şeriatçı gurubun asıl hedefi Laik Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk İlke ve Devrimleriydi.

Aradan 15 yıl geçti ama ne yazık ki, bu tehdit, günümüz iktidarının şeriatçı yapılanmayı amaçlayan politika ve uygulamaları ile güçlenerek devam etmektedir. Ülkemiz giderek bir kaos ortamına sürüklenmekte ve toplum değerleri suiistimal edilerek insanlarımız karşı karşıya getirilmektedir” dedi. Sivas’ta Madımak Oteli’nde yakılarak hayatlarını kaybeden aydınları, yurttaşları andıklarını belirten Berktaş, “Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Sivas katliamını unutmadık, unutmayacağız. İnsanlığa karşı gerçekleştirilen tüm katliamları kınıyoruz.”

SHP: MADIMAK MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Öte yandan Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Malatya İl Sekreteri Hüseyin Binbir, Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde 37 kişinin yakılarak öldürüldüğü katliamın 15 yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesini istedi.

Binbir, “Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde düzenlenen Pir Sultan Abdal Kültür etkinlikleri esnasında 35 aydın insanın diri diri yakılmasında mekan olarak görev yapan Madımak Oteli’nin milyonlarca aydın, sivil toplum örgütleri ve derneklerin müze olmasını istemelerine karşın kebap salonu olarak işletilmesi çağdaş Laik Cumhuriyete yakışmamaktadır. 2 Temmuz’da Sivas’ta yaşanan vahşetin sadece Pir Sultan Abdal’a, ve ona gönül veren Alevilere yönelik bir saldırının olmadığı, arkasındaki düşüncelerin Laik Cumhuriyete yapıldığı gün geçtikçe daha da iyi anlaşılmaktadır” dedi.

SHP olarak farklı kültürlerin, inançların Türkiye’de barış içinde kardeşçe yan yana dostça yaşaması gerektiğini anlatan Binbir, “Bu mozaik bozulmamalı, bu ülkemizin zenginliğidir. Anadolu topraklarında bu zenginlikler hep beraber var olmuşlardır” şeklinde konuştu.

SHP’LİLER SİVAS’A GİDİYOR

Binber, barış zenginliğinin yaşanması için Sivas’ta yaşanan vahşetin tarih sahnesinde kalması ve Madımak Oteli’nin bir an önce müzeye dönüştürülmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti. Binber, “Bu çalışmalara destek vermek amacıyla genel başkanımız Murat Karayalçın başkanlığında Merkez Yürütme Kurulu üyeleri, Parti Meclisi üyelerimiz ve SHP’liler olarak 2 Temmuz Madımak Katliamının 15. yılında düzenlenecek olan etkinliklere katılmak üzere Sivas’ta olacağız” diye konuştu.

MALATYAYENIGUN.COM - 1 Temmuz 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.