Mamaklı Alevilerden demokratik anayasa çağrısı

Mamaklı Alevilerden demokratik anayasa çağrısı

Mamaklı Alevilerden demokratik anayasa çağrısıAlevi kurum temsilcileri son günlerde gelişen çatışmalı ve gerilimli ortamdan duydukları...

A+A-

Mamaklı Alevilerden demokratik anayasa çağrısıMamaklı Alevilerden demokratik anayasa çağrısı

Alevi kurum temsilcileri son günlerde gelişen çatışmalı ve gerilimli ortamdan duydukları rahatsızlıkları dile getirerek, siyasilerden tüm toplumsal kesimlerin taleplerini karşılayacak yeni bir anayasa yapılarak barış ortamının sağlanmasını istediler.

Son süreçte gelişen olayları gazetemize değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şube Başkanı Mustafa Demirtaş, gelişmelerin kaygı verici hale geldiğini bildirdi. Demirtaş, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekillerinin yemin etmeye hazırlandığı dönemde, Silvan’da çatışmaların olduğuna dikkat çekti. Demirtaş, “Sanki birileri bağımsız milletvekillerin parlamentoya girmesini istemedi” diye konuştu.

‘YENİ ANAYASA ŞART’

Demirtaş, Alevilerin bütün toplumsal kesimlerini taleplerini kapsayacak yeni bir anayasa istediğine dikkat çekerek, “Emek ve demokrasi güçleriyle yan yana gelerek birlikte anayasa hazırlanması için çabalayacağız. Ayrıca savaşa ayrılan kaynakların eğitime, sağlığa aktarılmasını istiyoruz. Bölgede istihdam alanları yaratılarak işsizliğe de önlem alınmalı” diye konuştu.

Tuzluçayır Cem ve Kültürevleri Yaptırma Derneği Başkanı Mehmet Uzuner ise, AKP’nin hem anayasa hem de alevi çalıştaylarını, “içi boş” olarak değerlendirdi. Uzuner, anayasa konusunda üniversitelerin, bilim insanlarının, Alevilerin ve diğer toplum kesimlerinin görüşmelerinin alınması gerektiğini ve anayasanın tarafsız olması gerektiğini sözlerine ekledi.

‘SAVAŞA DUR DİYELİM’

Anayasanın tek taraflı hazırlanması halinde 12 Eylül Paşası Kenan Evren’in anayasası gibi her tarafından patlak vereceğinin altını çizen Uzuner, “Yeni anayasanın Alevilerin, Kürtlerin, emekçilerin yani toplumun tüm kesimlerinin katılımı ile  hazırlanması gerekir” dedi. Uzuner ayrıca, çatışmalı ortamın son bulması ve kalıcı barışın tesis edilmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, “Milyarlarca dolar savaşa aktarıldı, onlarca insan canından oldu. Bu paralarla insanların yaşadığı eğitim, sağlık, işsizlik sorunları çözülebilir” diye konuştu.

Ankara/ EVRENSEL - İbrahim Kale - 22.07.2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.