Mamak'ta kentsel dönüşüm sancısı

Mamak'ta kentsel dönüşüm sancısı

Mamak'ta kentsel dönüşüm sancısı Mamak'ta 15 bin gecekondunun yıkılması ve yerine 50 bin yeni konut yapılması amaçlanan proje...

A+A-

Mamak'ta kentsel dönüşüm sancısıMamak'ta kentsel dönüşüm sancısı

Mamak'ta 15 bin gecekondunun yıkılması ve yerine 50 bin yeni konut yapılması amaçlanan proje kapsamında henüz yurttaşlar sözleşmeleri imzalamazken, bazı şirketlerin bölgede yapılacak dairelerin satışına başlaması akılları karıştırdı.

"Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi" olarak tanımlanan "Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında yaklaşık 100 bin nüfusun bulunduğu 15 bin konutun 2 ay içinde yıkılması öngörülürken, inşa edilecek konutların ne zaman ve nasıl yapılacağı yönünde yeterli bilgi verilmemesi ve sözleşmenin yurttaşlar aleyhine birtakım düzenlemeler içermesi Mamaklıları korkutuyor.

Proje hakkında açılan 3 farklı davanın yanı sıra çalışmaların iptal edilmesi yönünde verilen 5 bin dilekçe bulunduğunu belirten Mamak Barınma Hakkı Bürosu Temsilcisi Candaş Türkyılmaz , "Hazırlanan sözleşmeler tek taraflı. Belediye ve inşaat şirketlerinin lehine, halkın aleyhine hükümler içeriyor" dedi. Başkentte "kentsel dönüşüm" sıkıntısı bitmiyor. 2006 yılında Dikmen Vadisi 4 ve 5. etaplarda başlayan projeyle ortaya çıkan sıkıntılara bugüne kadar çözüm bulunamazken, bu kez de Mamak'ta benzer bir süreç yaşanıyor. Mamak'ın doğu girişini ilgilendiren ve toplam 16 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında yaklaşık 15 bin konutun yıkımı planlanıyor.

Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin 'in haziran ayında yıkımları başlatacağını duyurmasına karşın, yurttaşlar aleyhlerine olan sözleşmeleri imzalamak istemiyor. Projeyle bölgeye 50 bin yeni konut yapılacağı belirtilirken, Mamaklılar "evsiz kalma" endişesi yaşıyor. Yaklaşık 100 bin nüfusun yaşadığı bölgeyi etkileyen projenin iptali istemiyle açılan 3 farklı davanın sürmesine karşın, belediye yetkilileri yurttaşları ikna etmeye çalışıyor. Yurttaşların proje kapsamındaki çalışmalar hakkında bilgi alması ve haklarının savunulması amacıyla geçen ay Mamak Dostlar Mahallesi'nde "Barınma Hakkı Bürosu" açıldı. Büronun temsilciliğini yapan Avukat Candaş Türkyılmaz , projeyle yurttaşların mağdur edilmemesi için süreci birçok açıdan takip ettiklerini bildirdi. Türkyılmaz, Mamak'ta toplam 16 mahallede 15 bin konutun yıkılıp, yerine 50 bin konutun inşa edilmesini hedefleyen projenin Türkiye'nin ve dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olarak anıldığını söyledi. Mamak Belediyesi'nin şu anda bölgedeki gecekondu sahipleri ile sözleşme imzalamaya çalıştığını belirten Türkyılmaz, sözleşmede yurttaşlar aleyhine birtakım düzenlemelerin bulunduğuna dikkat çekti. Türkyılmaz, "3 farklı dava sürecine karşın belediye projeyi ilerletmeye çalışıyor. Belediye sözleşmeyi hazırladı. Fakat Mamaklılar imzalamıyor" dedi.

'YURTTAŞLARIN ALEYHİNE'

Mamaklıların Dikmen Vadisi ile Havaalanı Yolu'ndaki projelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle endişe duyarak sözleşmeyi imzalamak istemediklerini anlatan Türkyılmaz, şunları dile getirdi:

"Mamaklılar sözleşmeyi imzalamak istemiyor. Hazırlanan sözleşmeler tek taraflı. Belediye ve inşaat şirketlerinin lehine, halkın aleyhine hükümler içeriyor. Sözleşme daha sonra olabilecek herhangi bir durumda dava yolunu kapatıyor. Yurttaşların ileride herhangi bir sorun ile karşılaştıklarında dava açma hakkı sözleşmeyle ellerinden alınıyor."

Türkyılmaz, sözleşmeyi imzalayan birine kira bedeli yerine, kira yardımı verildiğini ve yardımın da 250 YTL tutarında olduğunu belirtti. Sözleşmede projeyle inşa edilecek konutların ne zaman, nerede ve nasıl yapılacağına ilişkin net ifadelerin bulunmadığını kaydeden Türkyılmaz, bu nedenle yurttaşların sokakta kalma endişesi taşıdıklarını söyledi. Türkyılmaz, "Sözleşmede yalnızca 2 yıl içinde şu bölgede gibi havada kalan belirsiz ifadeler var. Dikmen Vadisi'ndeki uygulamanın benzeri Mamak'ta da yapılmaya çalışılıyor" dedi.

Mahmut LICALI / ANKARA Cumhuriyet - 15 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.