"Mansiyon" tepkisi artarak devam ediyor

"Mansiyon" tepkisi artarak devam ediyor

"Mansiyon" tepkisi artarak devam ediyor''Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri 2008'', törenle sahiplerine verilirken ''Mansiyon'' ödülüne layık görülen...

A+A-

"Mansiyon" tepkisi artarak devam ediyor"Mansiyon" tepkisi artarak devam ediyor

''Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri 2008'', törenle sahiplerine verilirken ''Mansiyon'' ödülüne layık görülen Dostlar Tiyatrosu ödülü reddederken ''En İyi Sahne Müziği'' dalında aday gösterilen Fazıl Say da adaylıktan çekildi.

"Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri 2008", törenle sahiplerine dağıtılmasının ardından tepkiler giderek artıyor.

Dostlar Tiyatrosu ödülü reddetti

Afife Tiyatro Ödülleri tarafından verilen özel ödüller arasında yer alan Mansiyon ödülüne layık görülen Dostlar Tiyatrosu ödülü reddetti.

“Sivas '93” oyunu nedeniyle ödüle değer görülen Dostlar Tiyatrosu dün yaptığı açıklamayla bu ödülü almayacaklarını bildirdi.

Açıklamasında 'mansiyon’ sözcüğünün sözlükte “Bir yarışmada konulan ödüle yeterli nitelikte görülmemekle birlikte, anılmaya değer bulunan yapıta verilen derece” olarak tanımlandığına yer veren Dostlar Tiyatrosu, “oyunlarıyla ilgili böyle bir değerlendirmeyi kabullenmenin, yaptıkları işe ve Sivas’ta yitirdiğimiz insanların anısına saygısızlık olduğu” gerekçesiyle ödülü almamaya karar verdiklerini açıkladı.

Dostlar Tiyatrosu, açıklamasında, 3 ay içinde 74 kez oynanarak 36 bin 850 kişiye ulaşan “Sivas '93” ile "En İyi Sahne Müziği" dalında aday olan Fazıl Say’ın da toplulukla tam bir görüş birliği içinde adaylıktan çekildiğini bildirdi.

Ödül töreninde Fazıl Say’ın aday olarak ismi açıklanırken Mansiyon ödülünün programda yer almasına rağmen anons edilmemesi dikkat çekti.

"Mansiyon" tepkisi artarak devam ediyorGenco Erkal "Biz bunu kabul etmiyoruz"

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal, Afife Jale Tiyatro Ödülleri'nde "Sivas 93" adlı oyunuyla değer bulunduğu mansiyon ödülünü reddetmesiyle ilgili olarak, "Böyle bir yapıta mansiyon ödülü verilmesi hoş bir şey değil. Bunu yakışıksız buluyorum. Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.

Erkal, "Sivas 93" adlı oyunu sahnelemek için geldiği Eskişehir'de, AA muhabirinin Afife Jale Tiyatro Ödülleri ile ilgili sorularını yanıtladı.

Mansiyon kelimesinin pek bilinmediğini, bu nedenle mansiyon ödülü denince çok önemli bir şeymiş gibi kabul edildiğini ifade eden Erkal, Türkçe sözlükten mansiyon kelimesinin anlamını okudu.

Söz konusu tanımlamanın aşağılayıcı olduğunu ifade eden Erkal, şöyle konuştu:

"Oyunun böyle bir ödüle layık olduğunu düşünmüyoruz. Zaten biz kimseden ödül de istemedik. Gereken ödülü seyircinin ilgisiyle aldığımızı düşünüyoruz. Oyunu 3 ay içinde ortalama 500 kişiye 76 kez oynadık.

Oyunumuz seyirci sıkıntısı çekilen bir dönemde çok çarpıcı bir sonuç elde etti. Böyle bir yapıta mansiyon ödülü verilmesi hoş bir şey değil. Bunu yakışıksız buluyorum. Biz bunu kabul etmiyoruz. Böyle bir ödülü kabul etsek yaptığımız işe saygımız olmaz diye düşünüyoruz. Sivas'ta yitirdiğimiz, bu oyunda andığımız kişilerin anısına da saygısızlık olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle ödülü kabul etmedik."

Erkal, mansiyon ödülünün ilk kez geçen yıl verildiğini belirterek, mansiyon ödülünün amatör bir tiyatro topluluğu olan Aslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğuna verildiğini anımsattı.

Erkal: "Bu gibi olaylar ödüle prestij kaybettirir"

Tiyatroya 39 yıldır emek veren Dostlar Tiyatrosunun amatör tiyatro seviyesinde düşünülmesinin kendilerine çok ters geldiğini ifade eden Genco Erkal, şöyle devam etti:

"Amatör tiyatroları özendirmek amacıyla konulan ödüllerden birine layık görülmek bize çok ters geldi. Ayrıca ödül gecesi yaşananları da saygısızlık olarak niteliyorum. Siz bir ödül verdiniz bu ödül kabul edilmedi. Bu ödülün kabul edilmediğini açıklamanız lazım.

Fazıl Say en iyi müzik dalında aday oldu. Fakat protesto etti, katılmadı. Siz sanki böyle protestolar yapılmamış ya da bu ödüller reddedilmemiş gibi bir ödülün prestijini kurtaramazsınız. Bence bu gibi olaylar ödüle prestij kaybettirir. Başlangıçta çok iyi niyetlerle kurulmuş, çok başarılı seçici kurullardan oluşmuş bir tiyatro ödülü maalesef son yıllarda değerinden çok şey kaybetti."

Erkal, son yıllarda pek çok kişinin ödülü reddediğini ya da (aday değilim) diyerek çekildiğini ifade ederek, şunları bildirdi:

"Bu da ödülün eski önemini korumadığını gösteriyor. Biraz daha titiz davranmak gerektiğine inanıyorum. Bu gidişle bu ödülün ömrü de çok uzun sürmez diye düşünüyorum. Böyle bir oyunu oynamaya cesaret ettiğimiz için ödül veriliyor. Bu çok tuhaf.

Bir sanat ödülünün cesaretten dolayı veriliyor olması da kabul edilebilir durum değil. Bu ödülün artık yıllar geçtikçe belli bir tiyatro ailesinin fertleri ve o çevreye yakın bir zümrenin içinde karar verilen, artık eski önemi olmayan bir ödül

olduğunu düşünüyorum."

Fazıl Say'dan sert tepki

Fazıl Say, kendisinin de müziklerine imza attığı "Sivas 93" isimli yapıtın, son yıllarda gördüğü en çarpıcı ve duyarlı tiyatro eserlerinden olduğunu kaydetti.

Genco Erkal'ı, Madımak faciasını bir belgesel tiyatro biçimine," olağanüstü duyarlı ve gerçekçi bir dille" aktardığı için kutladığını ifade eden Say, "Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu'nun, Afife Jale Ödülleri'nde mansiyon kazandığını duyduğumuzda bu hepimizin tuhafına gitmişti. Onların son karar olarak, bu ödülü almayı reddetmesi ve bunu sert dille yazılmış bir basın bildirisiyle sunması çok doğru oldu" dedi.

Fazıl Say: "Gölge düşmüştür"

Mansiyonun daha çok genç sanatçıları teşvik amacını taşıyan, farklı manada bir ödül olduğunu vurgulayan Say, şunları söyledi: "Ben, Dostlar Tiyatrosu bir yandan böyle bir protesto sürecinde iken 'En İyi Müzik' dalında aday olarak kalmayı doğru bulmadım ve bu adaylığımı geri çektim. Çünkü, bu protestoyu tamamen haklı buluyorum.

Ayrıca bu ekibin de bir bireyiyim ve tamamen aynı fikirdeyim. Biz açıklamamızı yapmamıza rağmen, Afife Jale Ödülleri gecesinde yarışanlar arasında adımın geçmesini vahim buldum. Kanımca bu yılki Afife Jale Ödülleri'ne prestij olarak gölge düşmüştür. Bu tür bir taşra zihniyeti ile ne sanatsal ne de toplumsal duyarlılığa varılamaz."

Dostlar Tiyatrosu'nun basın açıklamasının tam metni

"Afife Ödülleri seçici kurulunun tiyatromuza verdiği “Mansiyon Ödülü” üstüne çok düşündük. Sonunda kararımızı verdik. Biz bu ödülü istemiyoruz ve gidip almayacağız.

SİVAS 93 üç ay içinde 74 kez oynanarak 36 850 kişiye ulaştı. Seyircinin sağduyusu, bu oyunu mansiyondan çok daha değerli bir ödüle layık gördü.

Türk Dil Kurumu’nun hazırladığı Türkçe Sözlük şöyle diyor, “Mansiyon: Bir yarışmada konulan ödüle yeterli nitelikte görülmemekle birlikte, anılmaya değer bulunan yapıta verilen derece.” Oyunumuzla ilgili böyle bir değerlendirmeyi kabullenmek yaptığımız işe saygısızlık olur, Sivas’ta yitirdiğimiz insanların anısına saygısızlık olur.

Bu ödülün ilk kez geçen yıl Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’na verildiğini biliyoruz. Daha çok amatör tiyatroları özendirmek, onların çalışmalarına dikkat çekmek için oluşturulduğu anlaşılan bu ödülün, 39 yıldır tiyatroya emek veren bir topluluğa verilmesini de son derece yakışıksız buluyoruz.

Bir de “cesaret” konusu var. Basına yapılan açıklamada, “böyle bir oyunu oynama cesaretini gösterdikleri için bu ödülü veriyoruz” diyorlar. Bugüne dek dünyanın hiçbir yerinde bir sanat eserinin “cesaret” nedeniyle ödüllendirildiğini duymadık. Afife seçici kurulu bir ilke imza atıyor. Gelecek yıllarda “haysiyet”, “nezaket”, “vatanseverlik” gibi konularda da ödül vermeleri uygun olur.

SİVAS 93’ le “en iyi müzik” dalında aday olan Fazıl Say da Dostlar Tiyatrosu’yla tam bir görüş birliği içinde adaylıktan çekildiğini açıklamış bulunuyor."

Ödüller

Özel ödüller dışında 14 kategorideki ödüllerin sahipleri, seçici kurulun belirlediği 42 aday sanatçı arasından gizli oylama sonucu seçildi.

Yılın En Başarılı Prodüksiyonu ödülü "Bayazıt" oyununa verilirken, En Başarılı Yönetmen ödülüne "Bana Bir Picasso Gerek" oyunuyla Mehmet Ergen değer görüldü.

En Başarılı Erkek Oyuncu ödülüne "Bana Bir Picasso Gerek" oyunundaki rolüyle Sezai Altekin, En Başarılı Kadın Oyuncu ödülüne ise "Bana Bir Picasso Gerek" oyununda canlandırdığı karakterle Ayça Bingöl layık görüldü.

Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu ödülünü "Kürklü Merkür" oyunuyla Rıza Kocaoğlu kazanırken, Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu ödülünü de "Kadıncıklar" oyunundaki rolüyle Nurseli İdiz aldı.

Gecede, Müzikal ya da Komedi Dalında En Başarılı Erkek Oyuncu ödülü "Müzikaldeki Hayalet" oyunuyla Atılgan Gümüş, aynı dalda En Başarılı Kadın Oyuncu ödülü de "Müzikaldeki Hayalet" oyunuyla Demet Tuncer'e verildi.

Müzikal ya da Komedi Dalında En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü "Koca Bir Aşk Çığlığı" oyunundaki rolüyle Bekir Aksoy'a, En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü de "Bir Şehnaz Oyun" oyunundaki performansıyla Simay Küçük Tuna'ya gitti.

Gecede, En Başarılı Sahne Tasarımcısı ödülünü Başar Sabuncu, En Başarılı Giysi Tasarımcısı ödülünü Canan Göknil, En Başarılı Sahne Müziği ödülünü Cem İdiz, En Başarılı Işık Tasarımcısı ödülünü de İlhan Ören aldı.

Özel ödüller

"Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü"ne Haldun Marlalı, "Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü"ne Beyhan Saran, "Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü"ne "444 / Altıdan sonra Tiyatro" oyunu ile Yiğit Sertdemir, "Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü"ne Don Kişot Tiyatro tarafından sahnelenen "Dalga" oyununun genç oyuncuları, "Yapı Kredi Sigorta Özel Ödülü"ne Hamit Belli, mansiyona ise "Sivas 93" oyunuyla Dostlar Tiyatrosu layık görüldü.

CNNTÜRK - 22 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.