Maraş "Alevi Katliamı" Değilmiş !

Maraş "Alevi Katliamı" Değilmiş !

Maraş Katliamını konu alan bölümleri nedeniyle Hatırla Sevgili dizisine tepki gösteren, Maraş Katliamının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller tarihi...

A+A-

Maraş Katliamını konu alan bölümleri nedeniyle Hatırla Sevgili dizisine tepki gösteren, Maraş Katliamının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller tarihi çarpıtmaya devam ediyor.

Maraş Katliamını 6 sol örgütün yaptığını söyleyen Şendiller "olaylar sebebiyle hüküm giyen bir tek sağcı ve ülkücü bulunmadığını" iddia ederek eli kanlı faşistleri temize çıkarma gayretini sürdürüyor. Şendiller, "...asıl failler olarak onlarca solcu militan ceza alıp hapis yatmıştır. Bu gerçek suçluların kim olduğunu apaçık ortaya koyuyorken, nasıl olup da dizide böylesine çarpıtma yapılabilir?" dedi. Maraş'ta ölenlerin hepsinin solcu olduğunu söyelyen Şendiller, Alevi katliamı yapıldığını iddia edenlere tepki göstererek, "Ben, Pir Sultan ve benzeri dernekleri, Maraş'la ilgili iddialarından dolayı mahkeme kararlarıyla mahkûm ettirdim" diyerek garip bir iddia ortaya attı.

İşte Zaman Gazetesi'nde yayınlanan Ökkeş Şendiller'in çarpıtmaları:

Kahramanmaraş'ta katliamı 6 sol örgüt yaptı

'Hatırla Sevgili' adlı televizyon dizisinde, 12 Eylül 1980 askerî darbesi öncesinde yaşanan Maraş olaylarındaki cinayetlerin sağcı ve ülkücüler tarafından işlendiği iddiası, tartışmalara sebep oldu.

Yayınlanan sahnelerle ilgili Maraş'taki bazı kuruluşlar suç duyurusunda bulundu. Olayların bir numaralı sanığı olarak yargılanıp beraat eden eski Kahramanmaraş Milletvekili Ökkeş Şendiller de senaryoda büyük çarpıtma olduğunu açıkladı. Şendiller, Maraş'ta asıl katliamı 6 sol örgütün yaptığını söyledi.

Dönemin askerî mahkeme kararlarına dayanarak konuşan Şendiller, olaylar sebebiyle hüküm giyen bir tek sağcı ve ülkücü bulunmadığına dikkat çekti. Şendiller, "Fakat asıl failler olarak onlarca solcu militan ceza alıp hapis yatmıştır. Bu gerçek suçluların kim olduğunu apaçık ortaya koyuyorken, nasıl olup da dizide böylesine çarpıtma yapılabilir? Bu kişiler ancak 1991'de çıkartılan İnfaz Yasası'yla affa uğrayıp hapisten çıkabilmiştir." dedi.

Maraş'ta ölenlerin hepsinin solcu olduğunu, Alevi katliamı yapıldığını iddia edenlere tepki gösteren Şendiller, mahkeme kararlarını hatırlattı. "Ben, Pir Sultan ve benzeri dernekleri, Maraş'la ilgili iddialarından dolayı mahkeme kararlarıyla mahkûm ettirdim. Ama, yalanı yeniden söylüyorlar." diyen Şendiller, dizinin yapımcılarıyla da görüştüğünü belirtti. Eski milletvekili Şendiller şunları anlattı: "Maraş'taki iddialarından sonra Çorum olaylarıyla ilgili de aynı mantıkla sahneler çekeceklerdi. O görüşmelerimden sonra vazgeçtiler. Hatırla Sevgili'de yapılan; kasıtlı, yalan ve taraflıdır. "

Sol örgütler planladı

'Kanlı Oyun-Maraş Olaylarının Perde Arkası' adlı kitabı yaklaşık bir ay önce piyasaya çıkan Şendiller, olayları 6 sol örgütün planlayıp uyguladığını söylüyor. Dönemin askerî ve sıkıyönetim mahkemeleri kararlarının da bu durumu ispatladığını kaydeden Şendiller, şöyle konuşuyor: "Adana Sıkıyönetim Askerî Mahkemesi'nin gerekçeli kararında aynen var. Önce provokasyon için solcu Devrimci Savaş Örgütü sinemayı bombaladı, yaralanmalar oldu. Solcular fraksiyon ayrılığından dolayı kendilerinden iki öğretmeni öldürüyor. Öldüren Devrimci Savaş Örgütü mensubu Hamit Kapan. İki öğretmeni hem öldürüp hem de 'sağcılar öldürdü' yaygarası koparıp cenazeyi provoke ediyorlar. Ermeni kökenli Garbis Altınyan'ın Devrimci Halkın Birliği, Apocular, Halkın Kurtuluşu, TİKP, TÖB-DER, POL-DER gibi örgütler devrede. Mahkemenin gerekçeli kararında da bu örgütlerin olayları kışkırttığı ve öldürmeler yaptığı aynen geçiyor. İki öğretmenin cenaze töreni olaylar yüzünden askerlerce dağıtılıyor. Solcular o gün dükkânlarında duran üç sağcıyı öldürdü. Bu üç cenazeyi almaya gidenlerin üzerine otomatik silahlarla solcular ateş edip 28 kişiyi öldürüyor, yüzlerce yaralı var. Ve bundan sonra karşılıklı tam bir çatışma havası oluştu. Olaylar 22-25 Aralık 1978 tarihlerinde üç gün sürdü. Her görüşten, 111 kişi öldü."

Ahmet Dinç / ZAMAN - 18 Mayıs 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.