'Maraş' bir daha asla : Hatırlamak örgütlü olmaktır

'Maraş' bir daha asla : Hatırlamak örgütlü olmaktır

'Maraş' bir daha asla : Hatırlamak örgütlü olmaktırPSAKD Çiğli Şubesinde Maraş’ı Anma Etkinliği düzenlendi.Pir...

A+A-

'Maraş' bir daha asla : Hatırlamak örgütlü olmaktır'Maraş' bir daha asla : Hatırlamak örgütlü olmaktır

PSAKD Çiğli Şubesinde Maraş’ı Anma Etkinliği düzenlendi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çiğli şubesi 20 Aralık 2009 pazar günü saat 14.00’da Maraş katliamının 31. yıldönümünde bir anma etkinliği düzenledi.

Çiğli Belediyesi meclis salonunda düzenlenen anma etkinliği,19 Aralık hapishane katliamında ve 24 Aralık Maraş katliamında yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Maraş belgeselinin sinevizyon gösteriminin ardından, açılış konuşmasını şube başkanı Türkan DOĞAN yaptı. DOĞAN konuşmasında Aralık ayının tarihe katliamlar ayı olarak geçtiğini ifade etti. 31. yılında Maraş katliamının tarihçesini anlatarak katliamın günler öncesinden planlanıp kimler tarafından gerçekleştiğini anlattı.

Konuşmasında süreci de değerlendiren DOĞAN "Devletin Alevileri Alevisizleştirme politikaları içersinde oluşturdukları "alevi çalıştayı" Maraş katliamının sorumlularından biri olan Ökkeş KENGER’i de davet etme cüretiyle Devlet’in Alevilere bakış açısını bir kez daha net bir şekilde göstermektedir. Aleviler biat etmeme kültürünü kerbala’da imam Hüseyin’den miras aldı. Bu ülkede adaletsizlik hukuksuzluk var iken katliamlar ve gerekçeli kararlarla katilleri aklama var iken. Yazit’in Kerbela katliamından başlayarak, Yavuz Sultan Selim’lerin alevi halkını kıyımdan geçirmesiyle devam eden katliamlar, zamane Hızır Paşalarının devraldığı Maraş’lar, Çorum’lar, Sivas’lar, Gazi’ler de katledilenler ve katledenler unutulabilirmi? Ne ölenimizi ne cellâdımızı unutacağız, hatırlamak örgütlü olmaktır. Maraş katliamı biz örgütlenmediğimizde ne ilktir nede son olacaktır." dedi.

DOĞAN konuşmasını katliamlarda yitirilen canları selamlayarak sona erdirdi.

'Maraş' bir daha asla : Hatırlamak örgütlü olmaktır

Maraş katliamından yaralı kurtulan Mürşide SUNA, 1978 Aralık ayında Maraş’da yaşadıkları katliamı anlatırken salonda duygusal anlar yaşandı.

PSAKD Çiğli şubesi bağlama kursiyeri çocuklar Maraş ve 19 Aralık’ta yitirilenleler için ilk öğrendikleri türküyü seslendirdiler.

PSAKD Çiğli şubesi semah ekibi, farklı yörelerin semahını dönerek kerbela şehitlerini selamladılar.

'Maraş' bir daha asla : Hatırlamak örgütlü olmaktır

Yazar – şair Asım GÖNEN söz aldığı konuşmasında, örgütlü olmak gerekliliğini vurgulayarak örgütlenmediğimizde daha çok katliamlar yaşanır, ülkemizde yaşanan soygunların, vurgunların, talanların, işsizliğin ve katliamların bir nedeni vardır. Okumak bilinçlenmek bilinçlendiğimiz nokta da hayata bir de böyle bakılması gerektiğini vurguladı. Konuşmasını Son kitabından okuduğu şiirlerle sona erdirdi.

Araştırmacı yazar Bilsen BAŞARAN, "Maraş’tan bir haber geldi" kitabını yazmaya karar verdiği süreci anlattı. 1978 yılının aralık ayında yaşananların insan olan hiç kimsenin sindiremeyeceği bir katliam olduğunu vurgulayan yazar kitabından kısa kesitlerle katliamı ve katliamcıların nasıl bir ruh da olduklarını ifade etti. Ökkeş KENGER’in kendisini aklamaya ve Alevilerin üzerinden düzen oyunu oynamasına tepki gösteren yazar Maraş katliamının tutanaklı tarihini anlatarak konuşmasını sonladı.

'Maraş' bir daha asla : Hatırlamak örgütlü olmaktır
 
PSAKD Çiğli Şubesinin organize ettiği Maraş katliamının 31. yıl dönümü anması yaklaşık 400 kişinin katılımıyla sona erdi.

KAYNAK : Alevihaber.com - 27 Aralık 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.