Maraş Katliamı 30. yılında unutulmadı

Maraş Katliamı 30. yılında unutulmadı

Maraş Katliamı 30. yılında unutulmadı   ANKARA/ ADANA/ MALATYA - Maraş Katliamı'nın 30. yılı dolayısıyla Adana ve Malatya'da yapılan...

A+A-

Maraş Katliamı 30. yılında unutulmadıMaraş Katliamı 30. yılında unutulmadı 
 
ANKARA/ ADANA/ MALATYA - Maraş Katliamı'nın 30. yılı dolayısıyla Adana ve Malatya'da yapılan etkinliklerle devlet terörü lanetlendi.

Maraş Katliamı'nı unutturmayacağız

Ankara'da 78’liler Derneği, PSAKD, Halkevleri ve Kızılırmak Köy Federasyonları Maraş Katliamı'nı protesto etmek için Yüksel Caddesi'nde basın açıklaması yaptı.

Yaklaşik 60 kişinin katıldığı anmaya İHD, SGD, Odak, HÖC ve Aydın ve Sanatçı İnisiyatifi destek verdi. Eylemde, Darbe Karşıtı Platform adına açıklamayı 78’liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu okudu.

Katliamlar aydınlanmadan demokrasi olmaz

Sümbüloğlu, 24 Aralık 1978'de kontrgerilla tarafından gerçekleştirilen katliamının 29 yıl sonra dahi aydınlatılmadığına dikkat çekti. Katliamlar aydınlatılmadan demokratik bir ülke olunamayacağını vurguladı. Sistemli katliamların devam ettiğini dile getiren Sümbüloğlu, “1993 Madımak Katliamı, 1995 Gazi Katliamı, Susurluk, 19 Aralık Cezaevleri operasyonları, Şemdinli provokasyonu, rahip saldırıları, Hrant Dink cinayeti, Malatya Zirve Kitapevi katliamı gibi sayısız olay, hep bu planın örgütlü eylemleridir” dedi.

Eylemde konuşan PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç’te Maraş katliamına ilişkin geçen yıl Başbakanlık'a sorular gönderdiklerini ancak halen cevap almadıklarını ifade etti.

Yeni katliamlar tezgahlanıyor

Adana'da Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Yüreğir Cem Birleştirme Derneği, Tunceliler Derneği, Bulanlar Çevre Köy Derneği tarafından dün dernek binasında bir anma düzenlendi.

Kurumlar adına PSAKD Başkanı Metin Çelik bir açıklama yaptı. Çelik, “Geleceğimizi kurtarmak istiyorsak, dünü unutmamak zorundayız. 23-26 Aralık 1978 günleri arası Maraş’ta insanlık tarihinde ender rastlanan bir vahşet yaşandı. Bu katliam, ırkçı şoven ve gerici bir zihniyetin ürünüdür. Aynı zamanda bu katliam karşısında devlet acz içinde olmuş ve yer yer saldırgan güruhlara devlet içinden destek sunulmuştur” dedi.

Çelik yeni katliam hazırlıkları yapıldığını dile getirerek, farklı kültürlerin varlığının göz önünde bulundurulmasını, polis ve askeri yapılanmanın yeniden düzenlenmesini istedi. PSAKD yöneticisi Yusuf Aydın ise Alevilere yönelik katliamların tarihine ilişkin bir sunum yaptı. Aydın, katliam sorumlularının yargılanmadığına dikkat çekti, Maraş, Malatya, Çorum, Sivas ve Gazi katliamları ile 12 Eylül darbesi sorumlularından hesap sorma çağrısı yaptı.

Etkinlikte katliam tanığı İbrahim Çarmak, Maraş Narlı'da alevi köylerinin bulunduğu bölgeye 2 çimento fabrikası kurulmaya çalışıldığını söyledi. Çöplerin ise köylere yakın yerlere döküldüğünü dile getirdi. Uygulamadan 70 köy ve 12 bin insanın etkileneceğine dikkat çekti. Etkinlik sinevizyon, şiir ve müzik dinletisi ile devam etti. Etkinliğe yaklaşık 150 kişinin katıldı.

Maraş’ı unutturmayacağız!

PSAKD Malatya Şubesi dün dernek binasında düzenlediği panelle Maraş’ta katledilenleri andı. 130 kişinin katıldığı panele 78’liler Vakfı Başkanı Celalettin Can konuşmacı olarak katıldı. Panel, Maraş’ta katledilenler için saygı duruşuyla başladı.

ESP’nin de katıldığı panel de açılış konuşmasını PSAKD Şube Başkanı Abbas Uğurlu yaptı. Celalettin Can, Maraş katliamının planlı bir şekilde hazırlandığını belirterek “Katliam, Türkiye işçi sınıfı ve 71 Devrimci Hareketi ve 12 Mart’ı hazırlayan koşulların ardından yükselen sol toplumsal hareketi tasfiye hareketidir. 71'de önderlerimiz tasfiye edildi, kalanlara da bir biçimde saf dışı bırakılmak istendi. Ve bütün bunların devamında sol toplumsal muhalefet daha da büyüyordu. Maraş’ta insanlar bu yüzden katledildi” dedi.

Can, 78'lerde Alevi- Sunni kışkırtması yapanların şimdi de Türk-Kürt halklarını birbirine düşürmeye çalıştığına dikkat çekti. “Demokrasi ve özgürlükler ancak kendimizle, geçmişimizle ve katliamcılarla yüzleşmek, Maraş’ın, Çorum’u, Sivas’ı unutmama ve unutturmamaktır” diye konuştu.

ATILIM - 24 Aralık 2007 - AHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.