"Maraş Katliamı davası yeniden açılsın, sorumlular yargılansın"

"Maraş Katliamı davası yeniden açılsın, sorumlular yargılansın"

"Maraş Katliamı davası yeniden açılsın, sorumlular yargılansın"KIZILIRMAK YEREL DERNEKLER FEDERASYONU BASIN AÇIKLAMASI"Tarihler...

A+A-

"Maraş Katliamı davası yeniden açılsın, sorumlular yargılansın""Maraş Katliamı davası yeniden açılsın, sorumlular yargılansın"

KIZILIRMAK YEREL DERNEKLER FEDERASYONU BASIN AÇIKLAMASI

"Tarihler 19 aralık 1978'i gösterdiğinde bu topraklar Kürt Kızılbaş-Alevilerin yaşadığı yeni bir katliama tanıklık ediyordu. Sivil faşistlerle ve devletin derinlerinde planlanan katliam için düğmeye basılmış, bir kez daha kanımız bu topraklara dökülmek istenmişti. Önceden planlanarak Maraş'a dışarıdan piyangocu kimliği ile sokulan katliamcılar, sivil faşistler hepimizin tanıdığı katillerdir. Maraş'ta sağcı bir filmin gösterimi sırasında sinemanın bombalanması ile fitili yakılan olaylarda adım adım katliam hayata geçirilmiştir. Ökkeş Kenger'in bombayı atarak katliamı başlatmasının ardından 24 aralık gününe kadar Maraş'ta Kürt Kızılbaş-Alevilere büyük bir vahşet yaşatılmıştır. Önceden işaretlenmiş evlere saldıran katliamcılar kadın, çocuk, yaşlı ayırmaksızın insanlığın sınırlarını zorlayan bir vahşetin failleri olmuşlardır. Ana karnındaki çocukların katledildiği, insanların diri diri yakıldığı bu katliamı unutmamız mümkün değildir. Maraş'ta yaşanan katliam sonucu “kamufle edilmiş” resmi rakamlara göre  112  canımız hayatını kaybetmiş, binlercesi yaralanmıştır. Yakılan ve yağmalanan evlere baktığımızda bu saldırgan güruhun insanlıktan nasibini almadığı görülmüştür.

Yüzleşmek; üstünü örtmekle, “unutun” demekle olmaz. Yüzleşmek, yaşanan katliamları açığa çıkarıp sorumlularını yargılamak, gerekiyorsa özür dileme erdemini göstermekle mümkündür.

Yaşadığımız katliamları unutmayacağız, unutturmayacağız. Belleksiz bir toplum olarak yaşamak yerine sorguluyan toplum olacağız. Katillerin hesap vermesi için Maraş Katliamı dosyasının yeniden açılmasını istiyoruz.

Yaşanan bu vahşetin sonucunda göstermelik olarak yakalanan kişiler küçük cezalara çarptırılmış, ağır ceza verilenler ise çıkarılan afla serbest bırakılmıştır. Hatta katliamın baş sanığı olan Ökkeş Kenger ödüllendirilerek milletvekili yapılmıştır. Katliamın 32. yılına girerken Maraş'ı daha iyi anlayabiliyoruz. Devlet, Maraş Katliamı'nı diğer katliamlarda olduğu gibi seyretmiştir. Ecevit'nin arşivinden çıkan gizli bilgiler bize yıllarca gerçekleri bildikleri halde susanların katliamlardaki rolünü göstermektedir. Karaoğlan denilerek halkımızın bağrına bastığı Ecevit, elinde bilgi ve belge olmasına rağmen gereğini yapmamıştır. Tıpkı Sivas, Gazi, Dersim Katliamlarında başta ya da iktidar ortağı olan CHP'nin hiç bir şey yapmadığı gibi. Mahkeme dosyalarında olayın aydınlatılması için yer alması gereken belgeler Ecevit’in kişisel arşivinin tozlu raflarında saklanmıştır.

Maraş Katliamı üzerinden 32 yıl geçse de zihniyet değişmiyor. Dün katliamı yapan zihniyet  bugün AKP'de zuhur etmiş, AKP açılım adı altında baş katil Ökkeş Kenger'i Alevilerin sorunlarının çözüm toplantılarına! çağırmıştır. Bu anlayış bile Alevileri yeniden katletmek ve onlara hakaret etmek anlamına geliyor. Mesaj nettir; dün katlettik, bugün katillerinizden aman dileyin deniliyor; ama yanılıyorlar: Kürtleri, Kızılbaş-Alevileri katliamlarla  terbiye etme devri geçmiştir.

Maraş Katliamı'nın 32. yılında bir kez daha haykırıyoruz: Ne Maraş'ı ne de diğer katliamları unutmayacağız ve hesabını soracağız. Elde olan bilgiler ve belgeler nettir. Maraş Katliamı davasını yeniden açın ve sorumluları cezalandırın. Başta devletin arşivi olmak üzere Bülent Ecevit'in  özel arşivlini açın ve sorumluları yargılayın. Bizlerin hukuktan ve devletten isteğimiz, katillerimizi çalıştaylara davet ederek bize hakaret edilmesi değil, devlet olmanın gereği olan sorumlulukla hareket ederek katilleri yargılaması ve cezalandırmasıdır. Maraş Katliamı davası yeniden açılıncaya kadar peşini bırakmayacağız. Dersim'de, Sivas'ta, Maraş'ta Gazi'de ortaya çıkan katliamcılar Şemdinli'de yakalananlardır, Ceylan Önkol'u katledenlerdir, tekel işçisini coplayanlardır. Katilerin ve katliamcıların açığa çıkması için herkesi ortak demokratik mücadelede dayanışmaya çağırıyoruz.

Maraş Katliamı davası yeniden açılsın, sorumlular yargılansın.
 
Mustafa ÖZARSLAN 
Genel Başkan"

KAYNAK: Alevihaber.com - 23 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.