Maraş Katliamı hala karanlık

Maraş Katliamı hala karanlık

Maraş Katliamı hala karanlıkDevrimci 78’liler Federasyonu, bugün Ekin Sanat Merkezi'nde “Maraş Katliamı ve Gerçekler” isimli panel düzenledi. Panele...

A+A-

Maraş Katliamı hala karanlıkMaraş Katliamı hala karanlık

Devrimci 78’liler Federasyonu, bugün Ekin Sanat Merkezi'nde “Maraş Katliamı ve Gerçekler” isimli panel düzenledi. Panele katılan dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, izleyicilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

Yaklaşık 150 kişinin katıldığı panele konuşmacı olarak dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, PSAKD Başkanı Kazım Genç, olayları yaşayan Durdu Gevher isimli öğretmen ve ÇHD eski Başkanı Hüseyin Yüksel Biçen katıldı.

Maraş Katliamı'nı konu alan sinevizyon gösterimi ile başlayan etkinlikte, konuşmalarla sürdü.

İzleyiciler sordu, Güneş kaçtı

Panelde ilk sözü alan dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, konuşmasında Maraş Katliamı'na dair resmi açıklamaların dışına çıkmadı. Katliamda sorumluluğu bulunan Güneş'in sözleri izleyiciler tarafından protesto edildi.

Güneş, bugüne kadar herhangi bir yerde resmi açıklamalar dışında konuşma yapmadığını söyledi, Panele ise “birbirimizi anlamaya yönelik bir pratik olmasını umduğumdan katıldım” diye belirtti. Güneş, Maraş Katliamı'na ilişkin sözlerinde soruşturmanın gidişatına ilişkin açıklamalar yaptı, katliamın baş sorumluları hakkında değerlendirme yapmaktan kaçındı.

Güneş, katliam günlerinin ardından Maraş’a gidildiğinde insanların kendilerine “Neden bize bunu yaptınız” diye sorduklarını ifade etti. Katliamın arkasında gladyo tarzında bir örgüt olup olmadığı sorusunu yanıtsız bırakırken, kendisine yönelen soruları “Ben savcılıkta değilim, böyle soruları yanıtlamayacağım” diyerek geri çevirdi.

Karanlık aydınlatılmadan olmaz

PSAKD Başkanı Kazım Genç, Türkiye tarihinin bir kara kaplı kitap olduğunu ifade etti. Karanlıkta bırakılan geçmiş aydınlatılmadan, ileriye bir adım atılamayacağını söyledi. “Tek dil, tek kültür dayatıldığı sürece aydınlık bir ülke olamayacak” diyen Genç, katliamın bir bütünün parçası olduğunu söyledi.

Çağdaş Hukukçular Derneği eski Başkanı Hüseyin Yüksel Biçen, Alevileri katliamlarının tarihsel bir seyir izlediğinin altını çizdi. AKP'nin Aleviler üzerindeki politikalarını dikkat çeken Biçen, bunun önüne geçilmesinin önemine vurgu yaptı. Biçen, birlikteliğin önemine işaret etti.

Katliam, bilinçli bir devlet politikası idi

Katliam döneminde Maraş’ta öğretmenlik yapan Durdu Gevher, tanıklıklarını aktardı. Maraş Katliamı esnasında bilinçli bir devlet politikası ile yüz yüze kaldıklarını ifade eden Gevher, fişlenmelerin nasıl yapıldığına değindi. MHP katliamdaki özel rolüne dikkat çekti.

ANKARA / 29.12.2007 - ATILIM

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.