Maraş katliamı halk hareketini engelledi

Maraş katliamı halk hareketini engelledi

Maraş katliamı halk hareketini engelledi Alevi örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve siyasi partiler Maraş katliamının 30. yıldönümünde...

A+A-

Maraş katliamı halk hareketini engelledi Maraş katliamı halk hareketini engelledi

Alevi örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve siyasi partiler Maraş katliamının 30. yıldönümünde “Maraş’ı unutmadık, unutturmayacağız” adıyla bölge mitingi düzenliyorlar.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adana Şube, Alevi Kültür Derneği Adana Şube, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Adana Şube, Tunceliler Kültür Tanıtma ve Yardımlaşma Derneği Adana Şube, Yüreğir Cem Birleşme ve Dayanışma Kültür Derneği, Bulamlılar Çevre Köyleri Dayanışma Derneği, KESK, DİSK, TMMOB, Adana Tabip Odası, EMEP, ÖDP, DTP, SDP, ESP, HE çok sayıda kurum mitinge bölgesel olarak katılacak.

Miting, 21 Aralık Pazar günü saat 12:00’de Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde başlayacak, buradan Uğuru Mumcu (İstasyon) meydanına yürünecek. Yapılacak konuşmaların ardından Ozan Emekçi bir dinleti verecek.

‘Sıradan değildi’

Miting Tertip Komitesi Başkanı ve Pir Sultan Abdal Derneği Adana Şube Başkanı Metin Çelik, Maraş katliamının sıradan bir olay olmadığını söyledi. Çelik, Maraş katliamının resmi devlet politikasının toplumda yarattığı bir tahribatın sonucunda ortaya çıktığını belirtti. Türk İslamcı devlet anlayışının bir kesimden yana açık taraf olması ve bir kesimi dışlaması, yok edilmesi gereken bir kesim olarak ele almasının bu saldırıya zemin hazırladığını aktaran Çelik, “1978 yılları aynı zamanda solun çıtayı yükselttiği yıllardır. Alevi halkı sol ile sosyalizmle birleşen bir gelişim gösteriyordu. Bu katliamla bu gidişat tersine çevrilmek istendi. Bizlerde bugün yeni kuşaklara geçmişi doğru aktarmak, yaşanan katliamlardan doğru sonuçlar çıkarmak ve orada hayatını yitiren arkadaşlarımızı anmak için güçlü bir şekilde alana çıkacağımız bir miting yapacağız” diye konuştu.

‘Belleğimizin korunması için’

Alevi Bektaşi Federasyonu yönetim Kurulu Üyesi miting tertip komitesi üyesi Avukat Kemal Derin, Maraş katliamının otuzuncu yılında olduğunu, ancak halkta bir bellek zayıflığı olduğu için bir miting yapmaya karar verdiklerini söyledi. Yeni katliamların yaşanmaması için geçmişte yaşanan katliamlardan dersler alınması ve halkın bu katliamlarını hesabını soracak bir mücadele geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Derin, “Geçmiş beleğimizin korunması için yapılacak miting önemli. Özellikle milliyetçiliğin arttığı, halkın bir birine düşürülmek istendiği bir ortamda, yeni Maraşların yaşanmaması, yeni katliamların olmaması ve herkesin kardeşçe bir arada yaşadığı bir ülkenin kurulması için herkesi mitinge katılmaya çağırıyoruz” dedi.

‘Demokrasi sorunu’

Miting tertip komitesi üyesi, Emek Partisi Adana İl Yöneticisi Avukat Tugay Bek de, Maraş başta olmak üzere çeşitli illerde yapılan katliamların aydınlatılmasının demokrasi mücadelesinin bir parçası olduğunu dile getirdi.

“Türkiye’yi neredeyse yarım yüzyıl boyunca rehin alan kontra müdahaleler işçi emekçi hareketini baltalamış, bir emek cephesinin örülmesini, işçi ve emekçilerin kendi iktidar kanallarını açmasını engellemiş ve emekçileri karşı karşıya getirmiştir” diyen Bek, bütün sorunların gelip dayandığı noktanın Türkiye’nin demokratikleşmesi sorunu olduğuna dikkat çekti. Bek, antidemokratik güç odaklarının dağıtılması mücadelesinin başarılamazsa emek mücadelesinin ilerletilemeyeceğini, demokrasi, barış ve kardeşliğin sağlanamayacağını ifade etti. (Adana/EVRENSEL)

Bütün gücümüzle...

Güven Boğa (Tertip Komitesi Üyesi, Eğitim Sen Adana Şube Başkanı): Demokratik bir ülke, ancak halktan gizli hiçbir örgütün meşrulaştırılmadığı koşullarda var olabilir. Susurluk kazasıyla devletin kimler tarafından ve nasıl yönetildiğini görmüştük. Susurluk kazasıyla deşifre olan bin operasyoncu Mehmet Ağar, Veli Küçük hakkında onlarca belge var. Bu karanlık güç odakları NATO’nun kuruluşundan, ‘77 1 Mayıs’ından bu güne yaşanan bir çok katliamın organizatörleridir. Ve bütün uygulamaları işçi, kamu emekçisi, halk mücadelesinin bastırılmasına yöneliktir. Eğitim Sen olarak, haklarımıza, özgürlük ve demokrasiye sahip çıkmak, çetecilerin yargılanması, kontrgerillanın dağıtılması ve Maraş’ın hesabının sorulması için mitinge bütün gücümüzle katılacağız.

Unutmadık...

Ergün Türkyılmaz (ÖDP Yöneticisi, Tertip Komitesi Üyesi ): Maraş katliamı, CIA, MİT ve MHP tarafından yapılan provokasyonların en kanlı halkasıdır. Bu kanlı provokasyonla emekçi, hareketi, solun yükselişi engellenmek istendi. Bu karanlık olayın açığa çıkması, sorumluların yargılanması için bu mitingi gerçekleştiriyoruz. Maraş katliamının 30 yılında ortak insanlığın vicdanı olan bu katliamı unutmadık.

Halil İmrek - EVRENSEL - 17 Aralık 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.