"Maraş Katliamı" Mağdurları 32 Yıl Sonra Maraş'ta Anılacak

"Maraş Katliamı" Mağdurları 32 Yıl Sonra Maraş'ta Anılacak

"Maraş Katliamı" Mağdurları 32 Yıl Sonra Maraş'ta AnılacakPSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Maraş katliamının 32. yıldönümünde,...

A+A-

"Maraş Katliamı" Mağdurları 32 Yıl Sonra Maraş'ta Anılacak"Maraş Katliamı" Mağdurları 32 Yıl Sonra Maraş'ta Anılacak

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Maraş katliamının 32. yıldönümünde, olayda yaşamını yitirenleri ve yaralananları 19 Aralık'ta Kahramanmaraş'ın Müftülük Meydanı'nda yapacakları bir basın açıklamasıyla anacaklarını bildirdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, 1978 yılında Alevilere yönelik saldırılarda 100'den fazla kişinin öldüğü, 200'e yakın kişinin de yaralandığı, 300 ev ve işyerinin tahrip edildiği "Maraş" katliamının yıldönümünde bu kentte olacaklarını açıkladı.

Alevilerin, 19 Aralık 1978 tarihinde başlayan ve bir hafta süren saldırılardan 32 yıl sonra Kahramanmaraş'ın Müftülük Meydanı'nda bir anma düzenleyeceklerini ifade eden Gümüş, "Katliam Dosyaları Açılsın, 12 Eylül Darbecileri Yargılansın!" mesajıyla sorumluların yargılanmasını talep edeceklerini duyurdu.

Müftülük Meydanı'nda yapılacak basın açıklaması saat 11.30'da gerçekleştirilecek.

Olaylardan "derin devleti" sorumlu tutan Gümüş, temel amacın 12 Eylül 1980'de gerçekleşen askeri darbesine zemin hazırlamanın yanı sıra Maraş'taki Alevi, solcu, demokrat insanları kıyıma uğratmak ve sağ kalanların da baskı, sindirme, korku psikolojisiyle göçe zorlamak olduğunu savundu; böylesi büyük ölçekli bir senaryonun "devletin derin güçlerinden icazet alınmadan yapılmasınınsa" mümkün olmadığını bildirdi.

Gümüş, dayanışma çağrısı da yaptığı açıklamasında şu tespitlere yer verdi:

"Alevi Örgütlenmesi kararlı bir şekilde bir arada yaşama kültürünü tahrip eden karanlıkta kalmış bütün katliamların aydınlığa kavuşturulması için mücadele veriyor ve laikliği, bireyin ve emeğin özgürleştirilmesini, devletin demokratikleştirilmesini savunan güçlerle omuz omuza olmayı önemsiyor.

"Vereceğiniz desteğin, farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşayabileceği bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine katkı sunacağını, Maraş katliamını unutturmak isteyen çevrelere etkili bir cevap olacağına inanıyoruz." (EÖ)

Kahramanmaraş - BİA Haber Merkezi - 09 Aralık 2010, Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.