Maraş Katliamı organizeydi

Maraş Katliamı organizeydi

Maraş Katliamı organizeydi 29. yılında Maraş Katliamı’nı kınamak için yapılan etkinliklerde katliamın, uluslararası ve yerel güçler...

A+A-

Maraş Katliamı organizeydiMaraş Katliamı organizeydi

29. yılında Maraş Katliamı’nı kınamak için yapılan etkinliklerde katliamın, uluslararası ve yerel güçler tarafından planlanarak yapıldığı vurgulandı

Maraş Katliamı yapılan eylem ve etkinliklerle protesto edildi. Ankara, Malatya ve Kayseri’de yapılan etkinliklerde, katliamın uluslararası ve yerel güçler tarafından organize bir şekilde yapıldığına dikkat çekildi. Açıklamalarda, Maraş başta olmak üzere çeşitli illerde yapılan katliamların aydınlatılmasının demokrasi mücadelesinin bir parçası olduğu vurgulanarak, AKP’nin ‘Alevi açılımı’ da protesto edildi.

Pir Sultan Abdal Derneği, Halkevleri, Ankara 78’liler Derneği ve Kızılırmak Köy Dernekleri Federasyonu yaptıkları ortak açıklamayla, Maraş’ta hayatını kaybeden 111 kişinin ve katliamın sorumlularının unutulmayacağını duyurdular.

Yüksel Caddesi’nde buluşan örgüt üyeleri adına ortak açıklamayı okuyan 78’liler Derneği Genel Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, Maraş Katliamı’nın organize bir operasyon olduğuna dikkat çekerek, Maraş gibi onlarca katliam aydınlatılmadan demokrasi mücadelesinin başarıya ulaşamayacağını dile getirdi. 12 Eylül 1980 darbesiyle sistemli olarak katliamların sürdüğünü belirten Sümbüloğlu, katliamların aydınlatılmasını istedi.

PSAKD Başkanı Kazım Genç de, 1 yıl önce Başbakan’a Maraş Katliamı hakkında yanıtlaması için 13 soru sorduklarını, ancak cevap alamadıklarını bildirdi. Genç, dönemin birçok devlet yöneticisinin, istihbaratçısının, MHP’lilerin ve CİA ajanlarının, katliamın gerçekleştiği tarihlerde Maraş’ta ne yaptıklarını öğrenmek istediklerini söyledi.

Maraş Katliamı planlı yapıldı

Maraş Katliamı’nın 29. yıl dönümünde Malatya’da düzenlenen panelde, katliam ve sonuçları konuşuldu. EMEP, DTP, ÖDP ve KESK’e bağlı sendika başkan ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 250 kişinin katıldığı panel, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde gerçekleştirildi. Paneli düzenleyen Malatya Pir Sultan Abdal Derneği Şube Başkanı Abbas Uğurlu, AKP’nin ‘yeni Hızır Paşalar’ yoluyla Alevileri ehlileştirmeye çalıştığını söyledi. 78’liler Vakfı Genel Başkanı Celalettin Can yaptığı konuşmada, “İncelediğim MİT raporlarında Maraş olaylarında 300’e yakın kişinin ölümünün planlandığı, ancak 111 kişinin öldürüldüğü bilgisi vardı” dedi.

İHD ve ÖDP yaptıkları yazlı açıklamalarla katliamı kınadılar. İHD İstanbul Şubesi katliamın planlanmasında ve gerçekleştirilmesinde egemen güçlerin rolünün ortaya çıktığına dikkat çekildi. ÖDP’de yapılan açıklamada ise aradan geçen zamana karşın katliamın tazeliğini koruduğu belirtildi. (Ankara-Malatya/EVRENSEL)

Aleviler gerçek laiklik mücadelesi yürütecek

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kayseri Şubesi “Dostluk ve Kardeşlik Gecesi” düzenledi. Maraş Katliamı’nın lanetlendiği gecede, AKP’nin ‘Alevi açılımına’ tepki gösterilerek, Alevilerin demokrasi güçleriyle birlikte gerçek bir laiklik mücadelesi vereceğine vurgu yapıldı. Elit Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen geceye, KESK’ bağlı sendikaların şube yöneticileri, EMP ve Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 400’ü aşkın kişi katıldı. Maraş Katliamı’nın yıl dönümü olması nedeniyle, katliamda yitirilenler nezdinde yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinlikte konuşan PSAKD Kayseri Şube Başkanı Rüstem Gümüş, AKP’nin Aleviliği şekillendirmeye, biçime sokmaya çalıştığını belirterek, Alevilerin gerçek bir laiklik mücadelesi yürüteceğini, bunu yaparken de tüm demokrasi güçleriyle omuz omuza olması gerektiğini vurguladı.

PSAKD Kayseri Şubesi’nin semah ekibinin semah döndüğü gecede, dernek gençlerinin oluşturduğu Grup Zemheri’nin yanı sıra Hüseyin-Hayal ikilisi, Aynur Haşhaş ve Özcan Türe sahne aldı.

(Kayseri/EVRENSEL) - 25 Aralık 2007

"Maraş Katliamımın unutulmasına izin vermeyeceğiz"   
 
TÜRKİYE'nin siyasal-toplumsal tarihine kara bir gün olarak geçen 'Kahramanmaraş Katliamı'nın yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen, "Tam 29 yıl önce Maraş'ta faşist-gerici çeteler tarafından gerçekleştirilen katliamda, yüzü aşkın insan öldürüldü, yüzlerce insan yaralandı. Alevi, solcu, ilerici insanlara ait işyerleri, evler yağmalandı ve binlerce Maraşlı kenti terk etmek zorunda bırakıldı. Bizler, 'Maraş Katliamı'nın unutulmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Derin acılara neden olan katliamın Türkiye'yi 12 Eylül açık faşizmine taşıyan sürecin başlangıcı olduğunu ifade eden İşleyen, "Katliam, Türkiye'de iç savaşı derinleştirmiş, 13 ilde sıkıyönetim ilan edilmesine neden olmuştur. 1970'li yıllarda Maraş'ta, Sivas'ta, Malatya'da, Çorum'da iç savaş Alevi-Sünni ayrılığı temelinde kışkırtmalarla derinleştirilmiştir. Bugün Maraş'ı hatırlamak, ülkemizin sürüklendiği karanlığa karşı durmak, yeni Maraşlar yaratmak isteyenlere karşı, barışı, kardeşliği ve bir arada yaşamayı savunmaktır" diye konuştu.

Günümüzde Türkiye'de benzer acıların yaşatılmak istendiğini ifade eden İşleyen şunları kaydetti: "Halklar arasında kin ve nefret tohumları ekilerek iç savaş provası yapılmaktadır. Tıpkı Maraş'ta Alevi oldukları için saldırıya uğradıkları gibi, bu kez de Kürt oldukları için, insanların kapıları işaretlenmekte, iş yerleri yağmalanmakta, 'Kürtlerden alışveriş yapmayın' kampanyaları düzenlenmektedir. Bugün halklar arasına kin ve nefret tohumları ekenler dün Maraş'ı yaratanlardır." İşleyen, söz konusu katliamlarla hesap-laşılmadıkça Türkiye'nin gerçek anlamda de-mokratikleşemeyeceğini vurguladı.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA
BİRGÜN - 25 Aralık 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.