"Maraş katliamını gerçekleştirenleri lanetliyor ve kınıyoruz"

"Maraş katliamını gerçekleştirenleri lanetliyor ve kınıyoruz"

"Maraş katliamını gerçekleştirenleri lanetliyor ve kınıyoruz"Serinyol Pir Sultan Abdal Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Kazmacı'nın...

A+A-

"Maraş katliamını gerçekleştirenleri kınıyoruz""Maraş katliamını gerçekleştirenleri lanetliyor ve kınıyoruz"

Serinyol Pir Sultan Abdal Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Kazmacı'nın Basın Açıklaması:

Aradan tam otuz iki yıl geçti. Otuz iki kış, otuz iki Aralık… 111 Alevi yurttaşın bebek, kadın, yaşlı demeden, gerici-sağ zihniyetli ve onun arkasında duran iktidar güçleri tarafından hunharca katledildiği, bine yakın insanın yaralandığı, yüzlerce ev ve işyerlerinin tahrip edildiği Maraş katliamından bahsediyoruz.

Maraş katliamı ilk değildi şüphesiz ve son olmadı. Ardından Sivas, Gazi ve sonrasında taşeron kullanmaya gerek kalmadan “Hayata Dönüş Operasyonu” adı altında Bayrampaşa Cezaevi katliamı…

Ülkemiz topraklarında, demokratik yaşam tarzıyla, insan ve yaşam sevgisiyle,  insan hakları ve demokrasi sevdasıyla, sazıyla sözüyle yaşayan, bundan dolayı da her zaman iktidar güçlerinin hedefi haline gelen Aleviler, tarihin her kesitinde olduğu gibi Cumhuriyet döneminde de katledilmişlerdir.

Takvim yaprakları 1978 yılının 24 Aralık’ını gösterdiğinde, katiller Maraş’a el atmışlardı. Maraş’ın sokakları acı ve hüzne bulanmış failler elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyordu. Geceden işaretli evlerin içi kan gölüne dönüşmüştü. Katliam tamamlandığında sıkıyönetim ilan edilerek 12 Eylül’ün provaları yapılmıştı adeta.  22 Aralık’ta başlayıp, 24 Aralık’ta sona eren Alevi katliamının hedefi elbette ki sol değerler ve düşünceydi. Zira Aleviler bu düşüncenin ve değerlerin, demokrasinin, demokratik yaşamın temsilcileri ve sigortasıydı.

Maraş’ta, Sivas’ta, Gazi’de, Bayrampaşa’da yapılan kıyım ve katliamlar, aynı zamanda demokrasiye, insan haklarına, demokratik yaşama, birlik ve beraberliğe, kardeşliğe ve barışa karşı yapılmıştır.

1978 yılının Aralık ayında 12 Eylül’ün provası niteliğini taşıyan bu katliamın arkasındaki sır perdesi çekilmelidir; Bu ve bunun gibi katliamların, olayların iç yüzü aydınlatılmalı, failleri ve arkasında duran güçler cezalandırılmalıdır. 

Maraş katliamının 32. yıldönümünde, katliamı gerçekleştirenleri ve arkasında duran güçleri bir kez daha lanetliyor ve şiddetle kınıyoruz.

Serinyol
Pir Sultan Abdal Dayanışma Derneği Başkanı
Mehmet Kazmacı"

Anta Haber - 22 Aralık 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.