Maraş Katliamı'nın 30 yıldönümü için yapılacak mitinge katılım çağrısı

Maraş Katliamı'nın 30 yıldönümü için yapılacak mitinge katılım çağrısı

Maraş Katliamı'nın 30 yıldönümü için yapılacak mitinge katılım çağrısıAlevi Bektaşi Federasyonu Yöneticisi Kemal...

A+A-

Maraş Katliamı'nın 30 yıldönümü için yapılacak mitinge katılım çağrısıMaraş Katliamı'nın 30 yıldönümü için yapılacak mitinge katılım çağrısı

Alevi Bektaşi Federasyonu Yöneticisi Kemal Derin, 'Maraş Katliamı'nın 30. yıldönümü nedeniyle 21 Aralık'ta Adana'da yapılacak mitinge katılım çağrısında bulundu. Devletin Alevilerden özür dilemesini isteyen Derin, AKP Hükümeti'nin ise katliamcıları koruduğunu söyledi.

'Maraş Katliamı'nın 30. yıldönümü nedeniyle Adana yapılacak mitinge ilişkin Miting Tertip Komitesi İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Adana Şubesi önünde yapılan açıklamaya, Alevi örgütleri, KESK'e bağlı sendika temsilcileri, İHD, DTP, EMEP, ÖDP, ESP yöneticileri, Küçük Dikili Belediye Başkanı Leyla Güven'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Buradan 'Maraş'ı unutmadık, unutturmayacağız' pankartı ve dövizleri ile yürüyüşe geçen kitle, yürüyüş boyunca, 'Arşivler açılsın, katiller yargılansın', 'Eşit yurttaşlık istiyoruz', 'Yaşasın halkların kardeşliği', 'Katiller halka hesap verecek' şeklinde sloganlar attı. Yapılan yürüyüş İnönü Parkı'nda son bulurken, burada Alevi Bektaşi Federasyonu Yöneticisi Kemal Derin yapılacak mitinge ilişkin basın açıklaması yaptı. 19-27 Aralık 1978 tarihinde Maraş'ta yapılan katliamın üzerinden 30 yıl geçtiğini ifade eden Derin, 'Maraş'ta gerçekleşen ve resmi rakamlara göre 111 kişinin katledildiği katliamın üzerinden tam 30 yıl geçti. Bu katliamda sorumluluğu bulunanlar ya hiç yargılanmadan 'kurtuldu' ya da göstermelik yargılanıp beraat etti. Çünkü Maraş Katliamı tasarlanırken senaryonun en önemli parçası, katliamcıların önce korunması, sonra zaman içerisinde 'suçsuz' ilan edilmeleridir' dedi.

'Katliamcılar korunuyor'

Katliamın asıl amacının özelde gelişmekte olan emekçi hareketini, genelde ise solcu toplumsal muhalefetin yükselişini durdurmak olduğunu söyleyen Derin, katliamın diğer bir amacının ise 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamak olduğunu dile getirdi. Katliamda solcu demokratik insanların 'kıyıma' uğratıldığını, sağ kalanların ise baskı altına alınarak göçe zorlandığını dile getiren Derin, şunları söyledi: 'Başarılı olan bu senaryonun CIA'dan ve onun yönlendirdiği devlet içindeki derin güçlerden icazet alınarak yapıldığı yıllar sonra eski Başbakan Bülent Ecevit'in arşivinden çıkan 'bilgi notu' ile doğrulandı. Aynı karanlık güç odakları Madımak katliamından önce de Sivas'ta ve 4 Eylül 1978'de Çorum'da idi.

Baba İshak ve Yarenleri'nden, yol ulumuz Pir Sultan Abdal'a, Deniz Gezmiş'e 12 yaşında semah dönmek için gittiği Sivas'ta yakılan Koray Kaya'dan, 12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz'a kadar yaşanan tüm cinayet ve katliamların sorumlusu aynı organize güçlerdir. Bu organize güçleri örten perde, gelip geçen çeşitli hükümetler ve şuan da iktidarda bulunan AKP hükümeti tarafından da özenle korundu, ilgili arşivler açılmadı.'

'Aleviler özür bekliyor'

Katliamların yapanların değil, katliamları gündeme getirenlerin suçlu görüldüğüne dikkat çeken Derin, 'Bu da 'yarayı kaşımayın, tarihi tarihçilere bırakın' gibi kurnazlıklarla katliam ve katliamcılar unutturulmaya çalışıldı' dedi. Geçmişte yaşanan katliamların unutturulmaması, yeni katliamların da önlenerek, farklılıkların zenginlik olduğu bilincinin ortaya çıkarılması gerektiğine vurgu yapan Derin, 'Türkiye geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bizce bunun çözümü katliamın gizli arşiv belgelerinin açıklanması, sorumluların bulunması ve Alevilerden özür dilenmesi ile olur' dedi.

Mitinge çağrı

Adana yapılacak mitinge verilecek desteğin, farklı kültür ve inançların bir arada yaşayabileceği bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine katkı sunacağını ifade eden Derin sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: 'Maraş katliamını unutturmak isteyen çevrelere etkili bir cevap olacağını düşünüyoruz. Bu vesileyle, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun desteğiyle 21 Aralık Pazar Günü Adana'da saat 12.00'da Mimar Sinan Anfi Tiyatro önünde başlatacağımız yürüyüş ile saat 13.00'da Uğur Mumcu Meydanı'nda 'Unutursak hatırlatırlar. Katliamın gizli arşivleri açıklansın' mitingine katılım bekliyoruz.'

ADANA (DİHA) - GUNDEM-ONLİNE - 14 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.